Vuokran korottaminen

Vuokraa voi korottaa vuokrasuhteen aikana ilman erillistä sopimista vain, jos korotusta koskeva ehto on kirjattu vuokrasopimukseen. Sopimuksessa on sovittava sekä vuokran korotuksen perusteesta että voimaantulopäivästä.

Vuokranantajalla ei ole lakiin perustuvaa yksipuolista oikeutta korottaa vuokraa vuokrasuhteen aikana, vaan mahdollisuudesta korotukseen tulisi sopia jo vuokrasopimuksessa. Vuokrankorotuksesta voidaan sopia melko vapaasti, kunhan korotusperuste on riittävän yksilöity ja molemmille osapuolille kohtuullinen. Esimerkiksi yleinen vuokratason nousu ei ole riittävän yksilöity peruste vuokrankorotukselle. Yleisimmin käytettyjä korotusehtoja ovat prosentuaalinen, euromääräinen tai indeksiin sidottu korotus.

Indeksikorotuksessa vuokrankorotus sidotaan johonkin yleisesti käytössä olevaan indeksiin, kuten elinkustannusindeksiin tai kiinteistön ylläpidon kustannusindeksiin. Indeksikorotus lasketaan siten, että indeksin pisteluvuista lasketaan edellisen korotuksen jälkeen tapahtunut prosentuaalinen muutos ja vuokraa tarkistetaan tällä prosenttimäärällä. Jos haluaa varmistaa, että vuokra ei indeksiehdon myötä laske, kannattaa vuokrasopimuksessa sopia vuokrankorotuksesta eikä vuokrantarkistuksesta.

Vuokrankorotuksesta ja sen voimaantulopäivästä on hyvä ilmoittaa vuokralaiselle, mieluiten kuukautta ennen korotuksen voimaantuloa. Ilmoitus kannattaa tehdä myös siinä tapauksessa, että vuokrankorotuksen peruste ja voimaantulopäivä on määritetty sopimuksessa selvästi ja vuokralainen pystyisi korottamaan vuokraa omatoimisesti tämän mukaisesti.

Jos vuokrankorotuksesta ei ole sovittu vuokrasopimuksessa, vuokranantaja voi pyrkiä muuttamaan vuokraa sopimalla asiasta vuokralaisen kanssa. Hyvän vuokratavan mukaan neuvottelut vuokrankorotuksesta on aloitettava viimeistään kuusi kuukautta ennen aiottua korotusta. Korotuksen pitää olla kohtuullinen ja korotetun vuokran vastata asunnon vuokra-arvoa. Vain poikkeustapauksessa vuosittainen korotus voi olla yli 15 prosenttia. Mikäli neuvottelut eivät tuota tulosta, on vuokranantajalla viime kädessä oikeus irtisanoa toistaiseksi voimassa oleva vuokrasopimus. Irtisanomisen yhteydessä on hyvä tällöin ilmoittaa, millä vuokralla sopimus voisi jatkua ja milloin muutos on viimeistään hyväksyttävä, jotta irtisanominen raukeaisi. Hyväksymisajan tulisi päättyä vasta kuukausi ennen irtisanomisajan päättymistä.

Käytä pelisilmää

Vaikka vuokranantaja olisikin sopimuksen mukaan oikeutettu vuokrankorotukseen, kannattaa korotusta silti harkita huolellisesti ja ottaa huomioon vuokramarkkinoiden tilanne. Jos vuokrankorotus saa vuokralaisen irtisanomaan sopimuksensa, korotuksen tuomat lisäeurot muuttuvat helposti tyhjiksi kuukausiksi. Jos vuokrankorotuksen jättää jonakin vuonna tekemättä, myös siitä kannattaa ilmoittaa vuokralaiselle – palkkioksi tällaisesta ilmoituksesta voi saada tyytyväisen ja sitoutuneen vuokralaisen.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

vuokranantajat riskejä

12.1.2023

Yksityiset vuokranantajat kaihtavat riskejä

Vuokranantajat ottavat nyt velkaa ja korottavat vuokria maltillisesti, selviää Suomen Vuokranantajien tuoreesta jäsenkyselystä. Riskejä halutaan välttää hoitokulujen ja korkojen noustessa. Into uusien sijoitusasuntojen ostoon on laskenut.

vuokranantajan vakuutus

2.11.2022

Vuokranantajan syytä perehtyä vakuutusturvaan

Vuokralaiselta vaadittava kotivakuutus ei aina riitä kattamaan kaikkia vuokranantajan riskejä. Siksi vuokranantajan kannattaa ottaa itselleen vakuutus tuomaan lisäturvaa. Vakuutus on hyvä valita oma sijoitusstrategia mielessä pitäen.

asuntosijoittamisen

30.9.2022

Vuokranantajabarometri: Asuntosijoittamisen näkymät laskussa

Asuntosijoittamisen näkymät ovat laskussa, kertoo Suomen Vuokranantajien Vuokranantajabarometrista. Hoitokulut ja korot nousevat eikä asuntosijoittaminen enää ole yhtä kannattavaa kuin ennen. Tampereella kuitenkin uskotaan myönteiseen kehitykseen.

17.5.2023

Takausta ei ole tarkoitettu säännölliseen vuokranmaksuun

Korkein oikeus päätyi ennakkoratkaisussaan kohtuullistamaan yksityishenkilön vuokrasopimuksen velvoitteiden vakuudeksi antamaa takaussitoumusta. Vuokranantajien mukaan henkilötakaus on yhä varteenotettava vakuusmuoto.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti