Taloyhtiön osakkaan ei tarvitse korjata aivan kaikkia asuntonsa vikoja itse, vaan osa korjauksista kuuluu taloyhtiön tehtäväksi. Osakkaan ja yhtiön välisestä vastuunjaosta määrätään asunto-osakeyhtiölaissa. Seuraavassa on mainittu 5 asunnon laitetta tai osaa, joiden korjaamisesta vastaa lain mukaan taloyhtiö.*
1. Vessanpönttö (WC-istuin)
Taloyhtiö vastaa vessanpöntön kunnossapidosta, koska pönttö kuuluu osana yhtiön vastuulle kuuluvaan perusjärjestelmään (vesijohto- ja viemärijärjestelmä). Yhtiö on siis velvollinen korjaamaan esim. vuotavan (lorisevan) tai haljenneen vessanpöntön.
Jos vessanpönttö on kokonaan rikki ja se joudutaan vaihtamaan, yhtiö on velvollinen hankkimaan sen tilalle yhtiön perustason mukaisen pöntön. Jos osakas haluaa hienomman vessanpöntön, hän joutuu maksamaan perustasoisen vessanpöntön hinnan ylittävän osuuden kustannuksista itse.
2. Hana
Asunnon hanat (esim. keittiön ja kylpyhuoneen hanat) ovat osa vesijohtojärjestelmää ja kuuluvat siten taloyhtiön vastuulle. Taloyhtiö joutuu korjaamaan esim. osakkaan rikkoontuneen hanan.
Jos osakas tai hänen edeltäjänsä on asennuttanut asuntoon perustasoa hienomman hanan, yhtiö ei ole velvollinen hankkimaan rikkoontuneen hanan tilalle samanlaista. Yhtiö kustantaa sen sijaan uuden perustasoisen hanan.
Kannattaa huomata, että hanojen suutinten puhdistus kuuluu osakkaan tehtäväksi. Lisäksi osakas vastaa tiettyjen hanaan liittyvien osien, kuten suihkuletkun ja pesukoneen letkun, kunnossapidosta.
3. Vesilukko
Taloyhtiö vastaa vesilukon kunnossapidosta, eli se on velvollinen hankkimaan uuden vesilukon rikki menneen tilalle.
Osakas vastaa siitä, että vesilukko ei tukkiudu. Vesilukko tulee puhdistaa säännöllisesti, jottei synny viemäritukosta ja siten vesivahinkoa. Viemäriputkissa olevien tukosten avaamisesta vastaa taloyhtiö.
4. Ulko-oven lukko
Ulko-ovi kuuluu kokonaisuudessaan taloyhtiön vastuulle, joten yhtiö vastaa myös ulko-oven lukon kunnossapidosta. Lukolla tarkoitetaan tässä kohtaa peruslukkoa – jos osakas on asentanut oveen muita lukkoja, esim. ns. turvalukon, hän vastaa niiden kunnossapidosta itse.
Jos osakas haluaa teettää avaimia yhtiön vastuulle kuuluvaan oven lukkoon, hänen tulee sopia tästä isännöitsijän tai muun taloyhtiön edustajan kanssa.
5. Valaisimen kytkentäpiste
Taloyhtiön sähköjärjestelmän kunnossapidosta vastaa taloyhtiö, joten myös katossa olevat valaisinten kytkentäpisteet (sokeripalat ja valaisinpistorasiat) kuuluvat taloyhtiön vastuulle. Jos esimerkiksi valaisinpistorasia rikkoontuu, sen korjauttamisesta vastaa taloyhtiö.
Osakas vastaa sen sijaan omien valaisintensa kytkennästä.
*) Vastuunjaosta voidaan määrätä myös toisin taloyhtiön yhtiöjärjestyksessä. Tarkista aina vikatilanteissa oman taloyhtiösi vastuumääräykset yhtiöjärjestyksestä tai esim. isännöitsijältä.
**********
Artikkelia muokattu 12.3.2019 klo 12:00:
Muutettu kohdan 3 vesilukko osalta vastuunjakautuminen uuden kunnossapitovastuun mukaiseksi, eli vesilukon puhdistus kuuluu jatkossa yhtiön vastuulle. Osakkaan vastuulla on huolehtia siitä, että vesilukko ei tukkiudu.
Artikkelia on päivitetty 21.12.2022 ja poistettu maininta Vastuunjakojulisteesta, joka on poistunut tuotevalikoimista.
Tarja Heiäng
1. Vaikka olen kirjautuneena, en voi lukea tilaajille tarkoitettua artikkelia 10-vuotisvastuusta.
2. Taloyhtiön vastunjakotaulukko -julistetta ei löydy linkistä.
Mirva Brola
Hei,
artikkeli on vuodelta 2018. Siinä mainittua Taloyhtiön vastuunjakotaulukko -julistetta ei valitettavasti enää ole myynnissä.
Oletteko aktivoineet jäsenetunne kohdassa https://kiinteistomedia.fi/kiinteistoliiton-jasenedut ? Ottamalla jäsenedut käyttöönne pääsette lukemaan sisältöjämme rajoituksetta.
ystävällisin terveisin
Mirva Brola
päätoimittaja
Suomen Kiinteistölehti