Paleletko kodissasi? Tuntuvatko patterit kylmiltä? Nämä ovat 5 yleisintä syytä taloyhtiöiden lämmitysongelmiin

Vesikiertoinen patterilämmitys on yleisin lämmitystapa suomalaisissa kerrostaloissa. Sopiva sisälämpötila olo- ja makuuhuoneissa on +21 astetta. Alle on poimittu viisi tyypillisintä syytä patterien kylmyyteen ja lämmitysongelmiin. Uutuuskirja Lämmitys – Hoito ja huolto (Kiinteistöalan Kustannus Oy) kertoo kaikki perusasiat rakennusten lämmitysjärjestelmistä ja niiden hoidosta ja huollosta.

1.      Ilma ei kierrä huoneessa vapaasti

Lämpöpatterit toimivat oikein vain, kun ilma kiertää vapaasti huoneessa. Jos patterin edessä on este, esimerkiksi huonekalu tai verhot, ilman liikkuminen estyy eikä lämpö pääse kunnolla huoneeseen.

Patteri lämmittää lähellään olevaa ilmaa, joka lämmetessään alkaa nousta ylöspäin. Katonrajassa lämmettyään ilmavirtaus siirtyy pois ikkunaseinältä, jäähtyy ja laskeutuu huoneen keskellä kohti lattiaa. Sieltä jäähtynyt ilma siirtyy jälleen kohti patteria, lämpiää ja nousee uudelleen kohti kattoa. Patterien toiminta perustuu juuri tähän jatkuvaan kiertoliikkeeseen.

Ratkaisu: Pidä patterien edusta vapaana.

2.      Patteriventtiili on jumissa

Patteriventtiili säätää veden virtausta patteriin.

Patteriventtiilin tiivisteet voivat jäykistyä, jos venttiili on ollut pitkään suljettuna, esimerkiksi kesän aikana.

Ratkaisu: Käännä patterin termostaattia molempiin suuntiin muutaman kerran, jotta jumittunut venttiili aukeaisi. Jos tällä ei ole vaikutusta, ota yhteys huoltomieheen.

3.      Asunnossa vetää

Sisälämpötilaan vaikuttavat sekä huonelämpötila että ilman veto. Vaikka huonelämpötila on sopiva, mutta silti huoneessa tuntuu viileältä, voi syy olla vedossa.

Tarkista, että ikkunat ovat kunnolla kiinni ja niiden tiivisteet ovat kunnossa. Huolehdi myös, että ilmanvaihtoventtiilit ovat kunnolla auki. Jos venttiilejä pidetään koko ajan kiinni, korvausilma tulee asuntoon esimerkiksi postiluukun tai viemärin kautta ja liian suurella nopeudella.

Ratkaisu: Tarkista ikkunoiden kunto ja avaa korvausilmaventtiilit.

4.      Huonelämpötila mitataan väärästä kohdasta

Vanha insinöörien ohje on ollut mitata huonelämpötila ainoastaan huoneen keskeltä. Tämä ohje on kuitenkin vanhentunut, eikä sitä pidä noudattaa. Nykyään huonelämpötila määritellään sosiaali- ja terveysministeriön asetuksessa (545/2015) ”ilman lämpötilaksi oleskeluvyöhykkeellä”.

Oleskeluvyöhyke on se osa huoneesta, jossa ihminen viettää aikaansa. Se ei ole pelkästään huoneen keskellä, vaan lähempänä seiniä (alapinta rajoittuu lattiaan, yläpinta on 1,8 metrin korkeudella lattiasta ja sivupinnat ovat 0,6 metrin etäisyydellä seinästä).

Ratkaisu: Mittaa huonelämpötila oleskeluvyöhykkeeltä noin metrin korkeudelta ja esimerkiksi 60 cm:n etäisyydeltä seinistä.

5.      Kylmän patterin oletetaan tarkoittavan lämmitysvikaa

Kun sopiva sisälämpötila on saavutettu, patterin ei kuulu hohkata lämpöä, vaan patteri voi tuntua tällöin viileältä. Se on merkki, että patteri toimii niin kuin pitääkin – kun huonelämpötila on saavutettu, termostaatti sulkee vesikierron patterissa.

Vesikiertoinen patteri lämpiää silloin, kun siinä kiertävän veden lämpötila on korkeampi kuin huoneen tai seinäpintojen lämpötilat. Jos huoneeseen tulee paljon ylimääräistä lämpöä esimerkiksi ihmisistä, termostaattiventtiili sulkee veden virtauksen patteriin.

Ratkaisu: Tarkkaile tilannetta. Kun huoneen lämpötila laskee, patterin termostaatin pitäisi avata venttiilin uudelleen ja patterin pitäisi lämmitä.

Jos huoneessa on edelleen kylmä

Jos mikään edellä luetelluista keinoista ei auta ja lämpöpatteri on kylmä ja huoneessa viileää, patterissa voi olla jotain vikaa.

Jos lämmityksen kiertovesipumppu on rikki tai kokonaan pois päältä, pattereihin ei kierrä lämmintä vettä.  Patteri ei lämpene kunnolla myöskään silloin, jos järjestelmään on päässyt ilmaa. Tällöin patterit pitää ilmata. Muitakin vikatilanteita voi olla päällä.

Ratkaisu: Ota yhteys huoltomieheen.

Lisätietoa lämmitysjärjestelmistä saa uutuuskirjasta Lämmitys – Hoito ja huolto (Kiinteistöalan Kustannus Oy).

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

15.4.2020

Taloyhtiöiden rahoitus kuntoon

Taloyhtiöiden rahoitus ja korjaushankkeiden lainansaantihaasteet ovat nousseet isoksi keskustelunaiheeksi. Haasteita on ollut pienten yhtiöiden ohella suurten kasvavien kaupunkien ulkopuolella sijaitsevissa yhtiöissä, mutta myös isojen kaupunkien lähiöissä ja isojen sijoittajaosuuksien taloyhtiöissä. Lainaneuvottelut ovat yllättävänkin usein päättyneet ilman lainatarjouksia.

28.11.2019

Kiinteistöliiton korjausrakentamisbarometri: Lievää kasvua korjausrakentamiseen vuonna 2020

Korjausrakentamisbarometrin tulokset povaavat varovaista kasvua taloyhtiöiden korjaamiseen vuonna 2020. Kiinteistöliiton korjausrakentamisen Ilmapuntari osoittaa positiivista saldolukua pk-seudulla, muualla Etelä-Suomessa sekä Pohjois-Suomessa. Näillä alueilla oli hienoisesti enemmän vastaajia, jotka ilmoittavat yhtiönsä korjausten olevan ensi vuonna kuluvaa vuotta suurempia kuin niitä, jotka arvioivat korjausten supistuvan.

17.4.2015

Keinot korjausvelan hoitamiseen puhuttavat

Suomen suurin isännöintialan yritys Realia Isännöinti järjesti 15.4.2015 Helsingin Messukeskuksessa Taloyhtiö 2015 -jatkot. Taloyhtiöiden päättäjille suunnatussa tapahtumassa keskusteltiin muun muassa kasvavasta korjausvelasta, taloyhtiöiden arvon kasvattamisesta sekä muuttuneen lainsäädännön vaikutuksesta hallitusten tehtäviin. Jatkojen pääohjelmanumerona oli paneelikeskustelu, jossa omia näkemyksiään taloyhtiöasumisesta jakoivat eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma, Caverion Suomi Oy:n toimitusjohtaja Jarno Hacklin, Nordea Suomi Oyj:n pääkaupunkiseudun taloyhtiörahoituksen […]

4.12.2019

Vuokranantajaosakkaan osaaminen on taloyhtiön hallitukselle arvokasta

Vuokranantajien osaaminen on taloyhtiöille arvokasta korjaushankkeiden toteuttamisessa. Valtion suunnittelema heikennys rahoitusvastikkeiden verovähennysoikeuteen huonontaisi tätä tilannetta. Kiinteistöliiton tuoreen korjausrakentamisbarometrin mukaan korjausrakentamiseen povataan ensi vuodelle lievää kasvua.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti