
Pidä patteriverkosto kunnossa
Taloyhtiössä kannattaa sopia yksi lämpötila, johon kaikki huoneistot säädetään. Jos lämpötila silti vaihtelee, vika voi olla ilmanvaihdossa. Myös patteriverkosto voi tarvita säätöä.
Patteri hohkaa kylmää, vaikka nupit ovat kaakossa. Tai yksi ketkale on kylmänä, vaikka muut patterit lämmittävät mukavasti. Kylmä lämmityspatteri ei aina tarkoita vikaa lämmitysjärjestelmässä; ongelma voi johtua patteriin kerääntyneestä ilmasta tai jumiutuneesta termostaattiventtiilistä.
Mikäli yksittäinen patteri ei lämpene, kyseessä on usein patteriin kerääntynyt ilma, joka estää lämpimän veden virtauksen. LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:n toimialapäällikkö Arvo Ylönen vinkkaa:
– Pääset eroon ongelmasta ilmaamalla patterin. Avaa patterin ilmaruuvi, niin ilma pääsee poistumaan. Sulje ilmaruuvi, kun siitä alkaa tulla ulos vettä. Normaalisti verkostoon ei pitäisi päästä ilmaa. Usein toistuva patterin ilmaaminen kertoo ongelmasta järjestelmässä. Silloin kannattaa kysyä apua paikkakunnan LVI-liikkeestä.
– Mikäli ilmaaminen ei auta ja muu lämmitysverkosto toimii normaalisti, todennäköinen syy on jumittunut patteriventtiilin kara. Tässä tapauksessa ota yhteys LVI-ammattilaiseen tai huoltoyhtiöösi, he hoitavat asian kuntoon.
Jos huoneeseen tulee paljon ylimääräistä lämpöä esimerkiksi ihmisten tai sähkölaitteiden aiheuttamana, patterin tuloputkessa oleva termostaattiventtiili sulkee tarkoituksella lämpimän veden virtauksen patteriin.
– Kun huoneen lämpötila laskee, termostaatti avaa venttiilin ja patteri lämpiää uudelleen, Ylönen toteaa.
Asiantuntijoiden suosittelema huonelämpötila on 20–22 astetta. Liian korkea lämpötila lisää mm. energiankulutusta: yhden asteen lisäys lämpötilassa kasvattaa lämmityslaskua jopa 5 %.
Taloyhtiössä kannattaa sopia yksi lämpötila, johon kaikki huoneistot säädetään. Jos lämpötila silti vaihtelee, vika voi olla ilmanvaihdossa. Myös patteriverkosto voi tarvita säätöä.
Huonelämpötilan pienentämiseen ei riitä pelkkä patterin termostaatin pyöräytys pienempään asentoon. Rakennuksessa, jossa on vesikiertoinen patteri- ja lämmitysjärjestelmä, voidaan lämmityksen tehoa säätää verkostoon menevän veden lämpötilaa alentamalla. Tämä tehdään automaattisen säätöjärjestelmän avulla.
Vanhat kerrostalot kuumenevat kesällä ison rakennusmassan vuoksi uudempia enemmän. Niitä on kuitenkin mahdollista viilentää kaukokylmän avulla. Mutta milloin kaukokylmä kannattaa asentaa taloon?
Erilaiset taloyhtiön toimintaan liittyvät laitteet ja järjestelmät ovat alttiita kyberhyökkäyksille. Siksi vanhan taloyhtiön kannattaa varautua kyberuhkiin kartoittamalla laitteensa, ja vaihtaa ne uusiin jos mahdollista.
Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään