Osakkaalla ei kiirettä rekisteröidä omistusoikeuttaan

omistusoikeuden rekisteröinti

Kaikkien asunto-osakeyhtiöiden on siirrettävä osakeluettelonsa ylläpito Maanmittauslaitoksen ylläpitämään huoneistotietojärjestelmään kuluvan vuoden loppuun mennessä. Osakeluettelon siirron jälkeen osakkeenomistajien tulee hakea oman omistusoikeutensa rekisteröintiä, mutta tällä ei ole kiire, muistuttaa Suomen Vuokranantajat.

Aikaa omistuksen rekisteröinnille on lähtökohtaisesti 10 vuotta osakeluettelon siirrosta. Rekisteröintiä haetaan Maanmittauslaitokselta. Nykyisten omistajien asemassa taloyhtiössä ei tapahdu muutoksia ennen kuin 10 vuoden aika on kulunut loppuun.

– Taloyhtiön hallitusten ja isännöitsijöiden olisi syytä herätä toimimaan viimeistään nyt, mutta osakkailla ei ole vielä mikään kiire, sanoo Vuokranantajien lakimies Saara Penttilä.

Maanmittauslaitoksen mukaan omistuksen rekisteröintihakemuksen keskimääräinen käsittelyaika syyskuun alussa oli 10 viikkoa. Tämänkin puolesta osakkaan voi siis olla hyvä odotella, ennen kuin hakee rekisteröintiä.

– Osakkaiden joukossa on viime aikoina saattanut olla virheellinen käsitys, että heidänkin tulisi rekisteröidä omistuksensa vuoden loppuun mennessä, mikä on osin johtanut käsittelyajan pitenemiseen. Näin ei kuitenkaan ole, Penttilä rauhoittelee.

Asuntoa myydessä jätä omistuksen kirjaaminen ostajalle

Määräaika omistuksen rekisteröinnin hakemiselle lyhenee kahteen kuukauteen silloin, kun osakkeet vaihtavat osakeluettelon siirron jälkeen ensi kertaa omistajaa. Asunnon ostajan pitää siis hakea omistuksensa rekisteröintiä kahden kuukauden kuluessa kaupan teosta.

– Omistuksen rekisteröinti on näissä tilanteissa edellytys osakeoikeuksien saamiseen eli esimerkiksi yhtiökokoukseen osallistumiseen. Ostajan kannattaakin ryhtyä tuumasta toimeen pian kaupan jälkeen, Penttilä muistuttaa.

Omistuksen rekisteröinti on maksullista, ja maksu peritään sen hakijalta. Silloin kun asunto-osakkeet ovat pankissa asuntolainan vakuutena, rekisteröintiä saattaa ostajan puolesta hakea myös pankki, joka voi veloittaa toimenpiteestä oman hinnastonsa mukaisia palvelumaksuja.

– Jos nykyinen omistaja on aikeissa myydä asuntonsa pian osakeluettelon siirron jälkeen, voi olla myös taloudellisessa mielessä järkevää jättää omistuksen rekisteröinti ostajan tehtäväksi.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

osakas muutostöitä

30.1.2023

Osakas tekee muutostöitä ilman lupaa, mitä tehdä?

Osakkaalla on laaja muutostyöoikeus hallitsemassaan huoneistossa. Muutostöistä tulee kuitenkin tehdä ilmoitus hallitukselle tai isännöitsijälle, jos muutostyö vaikuttaa yhtiön tai toisen osakkaan omistamaan kiinteistön osaan. Mitä tehdä jos osakas aloittaa muutostyöt ilman ilmoitusta?

Tilaajille

sauna kerrostaloasunto

5.7.2023

Näin voit tehdä saunan kerrostaloasuntoon

Vanhaan kerrostaloasuntoonkin on mahdollista rakentaa sauna. Remonttiin ei pidä ryhtyä omin päin, vaan urakkaan palkataan ammattilaisia suunnittelemaan ja toteuttamaan muutostyö turvallisesti. Myös lupien täytyy olla kunnossa ennen urakkaan ryhtymistä.

taloyhtiöiden piha-alueet

21.8.2023

Kuka vastaa taloyhtiöiden piha-alueista?

Taloyhtiöiden pihat ovat juridisesti joko osakkaan tai yhtiön hallinnassa riippuen siitä, mitä yhtiöjärjestyksessä määrätään. Osakkaalla on oikeus tehdä muutostöitä hänen hallussaan olevalla pihalla, mutta muutostyöstä on ilmoitettava yhtiölle etukäteen.

Tilaajille

yhtiön kustannuksella

3.11.2023

Milloin osakas voi tehdä remontin yhtiön kustannuksella?

Osakkaalla on oikeus remontoida huoneistoaan oman mielensä mukaan. Jos huoneistossa on taloyhtiön vastuulle kuuluva vika tai puute, osakkaalla voi olla oikeus korjauttaa se yhtiön kustannuksella. Tiettyjen edellytysten on kuitenkin täytyttävä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti