Jos taloyhtiön osakas epäilee, että hänen kylpyhuoneessaan on kosteusvaurio, hänen kannattaa ottaa heti yhteyttä taloyhtiöön. Jos vaurio todetaan, yhtiö hoitaa monesti kylpyhuoneen korjaamisen. Seuraavassa kerrotaan, miten kosteusvauriokorjaus käytännössä etenee.
Vaihe 1. Epäily kosteusvauriosta
Kosteusvaurioita esiintyy ikävä kyllä suomalaisissa taloyhtiöissä, etenkin asuntojen kylpyhuoneissa.
Kosteusvauriota on syytä epäillä, jos kylpyhuoneessa on irtonaisia laattoja tai rikkoutuneita saumoja taikka jos kylpyhuoneen vedeneristeet voivat olla puutteelliset. Myös putkisto-ongelmat saattavat kieliä kosteusvauriosta.
Jos osakas epäilee kosteusvauriota kylpyhuoneessa, hänen tulee ottaa välittömästi yhteyttä taloyhtiöön. Ongelman selvittäminen kuuluu tavallisesti taloyhtiön vastuulle, koska taloyhtiö vastaa rakenteiden ja eristeiden kunnossapidosta.
Vaihe 2. Vian selvittäminen
Vian selvittäminen ja paikantaminen aloitetaan tekemällä kylpyhuoneen rakenteisiin rakennekosteusmittaukset. Niissä mitataan kyseisten rakenteiden sisältämä kosteus. Mittaus tehdään rakenteen sisältä, esimerkiksi rakenteeseen poratusta reiästä.
Kosteusmittauksen tuloksesta selviää, onko rakenteessa vesi- tai kosteusvaurio. Jos on, vaurio kuuluu yleensä yhtiön korjattavaksi.
Kosteusmittaukset tulee teettää pätevöityneellä kosteudenmittaajalla. Tällöin mittaus tehdään varmasti oikein standardoidun mittausmenetelmän mukaisesti ja kalibroidulla mittausvälineellä.
Epäselvissä tilanteissa osakas voi vaatia lisäselvityksiä, vaikka niille ei taloyhtiön näkökulmasta olisikaan tarvetta. Tällaisten tutkimusten kustannusten jaosta kannattaa sopia etukäteen kirjallisesti.
Vaihe 3. Vian korjaaminen
Kylpyhuoneessa ei automaattisesti ole vikaa tai puutetta, jos se on vanha ja toteutettu rakentamisaikaisten määräysten mukaisesti. Jos kylpyhuoneessa kuitenkin todetaan kosteusvaurio, se tulee korjata.
Jos kosteusvaurio on taloyhtiön vastuulle kuuluvissa rakenteissa, korjaustavan ja -ajankohdan sekä korjaajan valitsee taloyhtiö. Kylpyhuoneen korjaus tehdään lähtökohtaisesti Suomen rakentamismääräyskokoelman osan C2 mukaisesti. Joissain tapauksissa korjaus voidaan tehdä myös paikkakorjauksena.
Yhtiö vastaa kylpyhuoneen korjaamisesta yhtiön perustasoon. Perustasolla tarkoitetaan alkuperäistä rakennuttajan toteuttamaa tai yhtiön myöhemmin omaksumaa tasoa.
Lue lisää kosteusvauriokorjauksista ja muista kylpyhuonekorjauksista Kylppärit kuntoon – Käytännön opas taloyhtiölle -kirjasta >>
Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään