Kosteusvaurio kylpyhuoneessa? Näin korjaus etenee

Jos taloyhtiön osakas epäilee, että hänen kylpyhuoneessaan on kosteusvaurio, hänen kannattaa ottaa heti yhteyttä taloyhtiöön. Jos vaurio todetaan, yhtiö hoitaa monesti kylpyhuoneen korjaamisen. Seuraavassa kerrotaan, miten kosteusvauriokorjaus käytännössä etenee.

Vaihe 1. Epäily kosteusvauriosta

Kosteusvaurioita esiintyy ikävä kyllä suomalaisissa taloyhtiöissä, etenkin asuntojen kylpyhuoneissa.

Kosteusvauriota on syytä epäillä, jos kylpyhuoneessa on irtonaisia laattoja tai rikkoutuneita saumoja taikka jos kylpyhuoneen vedeneristeet voivat olla puutteelliset. Myös putkisto-ongelmat saattavat kieliä kosteusvauriosta.

Jos osakas epäilee kosteusvauriota kylpyhuoneessa, hänen tulee ottaa välittömästi yhteyttä taloyhtiöön. Ongelman selvittäminen kuuluu tavallisesti taloyhtiön vastuulle, koska taloyhtiö vastaa rakenteiden ja eristeiden kunnossapidosta.

Vaihe 2. Vian selvittäminen

Vian selvittäminen ja paikantaminen aloitetaan tekemällä kylpyhuoneen rakenteisiin rakennekosteusmittaukset. Niissä mitataan kyseisten rakenteiden sisältämä kosteus. Mittaus tehdään rakenteen sisältä, esimerkiksi rakenteeseen poratusta reiästä.

Kosteusmittauksen tuloksesta selviää, onko rakenteessa vesi- tai kosteusvaurio. Jos on, vaurio kuuluu yleensä yhtiön korjattavaksi.

Kosteusmittaukset tulee teettää pätevöityneellä kosteudenmittaajalla. Tällöin mittaus tehdään varmasti oikein standardoidun mittausmenetelmän mukaisesti ja kalibroidulla mittausvälineellä.

Epäselvissä tilanteissa osakas voi vaatia lisäselvityksiä, vaikka niille ei taloyhtiön näkökulmasta olisikaan tarvetta. Tällaisten tutkimusten kustannusten jaosta kannattaa sopia etukäteen kirjallisesti.

Vaihe 3. Vian korjaaminen

Kylpyhuoneessa ei automaattisesti ole vikaa tai puutetta, jos se on vanha ja toteutettu rakentamisaikaisten määräysten mukaisesti. Jos kylpyhuoneessa kuitenkin todetaan kosteusvaurio, se tulee korjata.

Jos kosteusvaurio on taloyhtiön vastuulle kuuluvissa rakenteissa, korjaustavan ja -ajankohdan sekä korjaajan valitsee taloyhtiö. Kylpyhuoneen korjaus tehdään lähtökohtaisesti Suomen rakentamismääräyskokoelman osan C2 mukaisesti. Joissain tapauksissa korjaus voidaan tehdä myös paikkakorjauksena.

Yhtiö vastaa kylpyhuoneen korjaamisesta yhtiön perustasoon. Perustasolla tarkoitetaan alkuperäistä rakennuttajan toteuttamaa tai yhtiön myöhemmin omaksumaa tasoa.

Lue lisää kosteusvauriokorjauksista ja muista kylpyhuonekorjauksista Kylppärit kuntoon – Käytännön opas taloyhtiölle -kirjasta >>

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

27.4.2022

Asuinrakennusten vuosittainen korjaustarve lähes 8 miljardia euroa

Rakennus- ja asuntokanta on tärkeä osa kansallisomaisuutta ja kotitalouksien varallisuutta, mutta sen korjaustarpeesta on ollut vain vähän tietoa. Nyt julkaistu raportti päivittää korjaustarpeen tilannekuvan vuoteen 2050 saakka. Vuoden 2020 lopussa Suomessa oli yli 1,3 miljoonaa asuinrakennusta, joiden yhteinen arvo on noin 480 miljardia euroa.

taloyhtiön korjaushankkeen osapuolet

17.5.2022

Kaupallinen yhteistyö

Mitkä ovat taloyhtiön korjaushankkeen osapuolten tehtävät?

Taloyhtiön korjaushankkeisiin osallistuu hallituksen ja isännöitsijän lisäksi monenmoista muutakin tekijää. Heillä kaikilla on tärkeä osa korjaushankkeessa, mutta miten osapuolten roolit ja tehtävät jakautuvat tarkemmin?

Raksystems

hankesuunnittelu korjaushanke

27.5.2022

Hankesuunnittelu säästää kuluja

Kun taloyhtiö valmistautuu korjausurakkaan, kannattaa ennen urakan aloittamista tehdä hankesuunnitelma. Kiinteistöliitto Pirkanmaan neuvontainsinööri Kaisa Kettunen kertoo, mitä hankesuunnittelussa kannattaa muistaa.

korjausrakentamisen näkymät

1.11.2022

Barometri: Korjausrakentamisen näkymät hiipuneet

Epävakaa taloustilanne vaikeuttaa taloyhtiöiden korjaushankkeita, selviää Kiinteistöliiton korjausrakentamisbarometrista. Rahoituksen saatavuus on heikentynyt. Yleisin korjaushanke tänä vuonna on lämmitysjärjestelmän uudistaminen.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti