
Taloyhtiön osakkaan joulumuistio
Joulu on rauhoittumisen ja juhlan aikaa. Hyvä ruoka, läheisten seura ja tunnelmavalaistus kruunaavat joulutunnelman. Taloyhtiön osakas, muista kuitenkin joulunvieton tuoksinassa seuraavat perusasiat.
Joulu on rauhoittumisen ja juhlan aikaa. Hyvä ruoka, läheisten seura ja tunnelmavalaistus kruunaavat joulutunnelman. Taloyhtiön osakas, muista kuitenkin joulunvieton tuoksinassa seuraavat perusasiat.
Taloyhtiön hallituksen ja isännöitsijän kuuluu laatia vuosittain talousarvioesitys yhtiökokoukselle. Talousarvio on käytännössä taloyhtiön budjetti, eli siinä ennakoidaan yhtiön tulot ja menot seuraavalla tilikaudella. Talousarvio on suositeltavaa tehdä taloyhtiön tuloslaskelman muotoon.
Taloyhtiöiden home- ja kosteusongelmat saavat usein alkunsa kylpyhuoneista. Kylpyhuoneiden kuntoon ja vaurioitumiseen vaikuttavat paitsi rakenteet, pinnoitteet ja vesikalusteet myös kylpyhuoneen kunnossapito. Merkitystä on niin taloyhtiön kunnossapitotoimilla kuin asukkaan käyttötottumuksillakin.
Taloyhtiön osakkaalla on oikeus remontoida omistamaansa asuntoa. Osakas voi esimerkiksi korjata asunnon kylpyhuoneen tai keittiön, maalata seiniä ja uusia lattiapintoja. Remontissa on noudatettava hyvää rakennustapaa, eikä siitä saa aiheutua haittaa yhtiölle tai naapureille.
Taloyhtiön osakkaan ei tarvitse korjata aivan kaikkia asuntonsa vikoja itse, vaan osa korjauksista kuuluu taloyhtiön tehtäväksi. Osakkaan ja yhtiön välisestä vastuunjaosta määrätään asunto-osakeyhtiölaissa. Seuraavassa on mainittu 5 asunnon laitetta tai osaa, joiden korjaamisesta vastaa lain mukaan taloyhtiö.* 1.
Kun taloyhtiölle tulee tarve ostaa kiinteistönhoitopalveluita tai vaihtaa huoltoyhtiötä, kiinteistönhoito on viisainta kilpailuttaa. Kilpailutusasiakirjat kannattaa laatia huolella, sillä se auttaa saamaan toivotunlaisia ja vertailukelpoisia tarjouksia. Seuraavassa on listattu 5 asiaa, jotka kannattaa mainita kiinteistönhoidon tarjouspyynnössä.
Taloyhtiön toimintakertomukseen on kirjattava tietyt, lakisääteiset tiedot. Lisäksi toimintakertomukseen voidaan kirjata vapaaehtoisia tietoja. Seuraavassa kerrotaan, mitä tietoja taloyhtiön toimintakertomuksessa kuuluu olla.
Onko taloyhtiösi hallitukseen valittu uusia ihmisiä? Tulitko itse valituksi ensimmäistä kertaa hallituksen jäseneksi? Lue alta, mihin asioihin uuden hallituksen jäsenen kannattaa heti alkuun perehtyä.
Yhtiökokouksen päätökset tehdään harvoin yksimielisesti. Jos päätösehdotuksia on useita, niistä äänestetään. Asunto-osakeyhtiölaissa on säädetty siitä, millaisiin päätöksiin tarvitaan esimerkiksi enemmistön tai määräenemmistön kannatus.
Taloyhtiöiden korjaushankkeissa joudutaan lähes poikkeuksetta tekemään lisä- ja muutostöitä. Lisä- ja muutostöistä on määräykset Rakennusurakan yleisissä sopimusehdoissa (YSE 1998), ja nämä määräykset tulee tuntea jokaisessa taloyhtiössä. Seuraavassa kerrotaan lyhyesti tärkeimmistä määräyksistä.
Taloyhtiön yleisavain on yleensä huoltoyhtiön, talonmiehen tai isännöintiyrityksen hallussa. Yleisavainta ei saa käyttää mielivaltaisesti, vaan esimerkiksi asukkaan asuntoon menemiselle pitää olla pätevä syy. Seuraavassa on lueteltu tavallisimmat tilanteet, joissa asuntoon voi mennä yleisavaimella.
Taloyhtiön kannalta yhtiökokous on tärkeä ilta – siellä muun muassa vahvistetaan yhtiön tilinpäätös, päätetään yhtiön tulevista asioista ja osakkailla on mahdollisuus käyttää äänivaltaansa. Seuraavassa on listattuna tärkeitä asioita, jotka tulee muistaa yhtiökokouksesta. 1.