Jos haluat ostaa mieleisesi asunnon, kannattaa toimia nopeasti

Viime vuosi oli kaikkien aikojen vilkkain asuntokauppavuosi. Taloustaito-lehti kertoo, että kiinteistönvälittäjien välittämiä kauppoja tehtiin noin 85 000. Pitkän aikavälin keskiarvo on
60 000‒65 000 kauppaa vuodessa.

Nyt tarjonta näyttää vähentyneen ja kiinteistönvälittäjät käyvätkin kovaa kilpailua myytävistä asunnoista. Tarjonta ei riitä välittäjille eikä ostajille.

Koronapandemian aikana kysyntä on kohdistunut voimakkaasti ns. perheasuntoihin eli yksiöitä ja kaksioita suurempiin osakeasuntoihin ja omakotitaloihin.

Kolmioita havittelivat sekä ensiasuntoa ostavat että isompaan haluavat asunnon vaihtajat, mutta toisaalta myös pienempään muuttavat, esimerkiksi ikäihmiset. Näin vahvasti kysyntä ei yleensä ole keskittynyt.

Sp-Koti Oy:n toimitusjohtaja Jukka Rantanen kertoo Taloustaito-lehdelle, että erityisen pulmallista on omakotitalojen tarjonnan vähyys.

− Suurin osa niistä, jotka etsivät omakotitaloa, asuu nyt kerrostalossa. Kun he eivät löydä taloa, he eivät myöskään pane kerrostaloasuntoaan myyntiin. He saattavat pelätä, että se menee kaupaksi ennen kuin he löytävät uuden kodin.

Asuntopula koskee lähinnä suuria kaupunkeja

Kaikilla paikkakunnilla kauppa ei käy samalla tavalla eikä kaikkia asuntoja revitä myyjien käsistä.

Ainakin suurissa kaupungeissa on syytä varautua toimimaan tarpeen vaatiessa nopeasti, jos mielii asunnon saada. Se edellyttää valmistautumista asuntokauppoihin ajoissa. Silloin pystyy tarttumaan tilaisuuteen heti, jos löytää haluamansa asunnon.

Lainaneuvottelut on syytä aloittaa ajoissa, pankkien asuntorahoituspalveluissa voi olla ruuhkaa. Rahoituksen olisi oltava kunnossa ennen asuntotarjonnan seulomista.

Jos sopiva asunto löytyy, kannattaa toimia ripeästi ja miettiä tarjouksen tekemistä. Ainakin pääkaupunkiseudulla tarjoukset voivat ylittää pyyntihinnan, jolloin ostajan mahdollisuudet tarjouskilpailussa paranevat.

− Tutustu silti aina huolella kohteeseen ennen kuin päätät. Jos sopivaa ei tahdo löytyä, silloin voisi olla hyvä ennakkoluulottomasti laajentaa aluetta, jolta asuntoa etsii, Huoneistokeskus Oy:n liiketoimintajohtaja Marina Salenius painottaa Taloustaito-lehdessä.

Kiinteistönvälittäjät muistuttavat myös mahdollisuudesta tehdä välittäjälle ostotoimeksianto, jolloin välittäjä etsii verkostojensa avulla asuntoja, jotka eivät ole vielä julkisesti myynnissä.

Tee itsellesi sopiva suunnitelma

Asuntoa vaihtavan reaktionopeus asuntokaupoilla voi kärsiä siitä, että hänellä on huoli vanhan asuntonsa myynnistä. Miten suuri on uhka kahden asunnon loukusta tällaisessa markkinatilanteessa?

− Ainahan se mahdollinen on. Nyt on myyjän markkinat, mutta kukaan ei voi taata, että jokainen asunto menee nopeasti kaupaksi, Marina Salenius sanoo.

Hän kehottaa miettimään, millainen myyntisuunnitelma olisi itsellesi sopiva ja turvalliselta tuntuva. Voisitko mennä vaikka vuokralle vähäksi aikaa? Se on aikamoinen rumba etenkin lasten kanssa, mutta saisit omasi myytyä ja voisit rauhassa etsiä uutta. Vuokra-asuntoja on nyt aika hyvin saatavilla.

− Tosin ei välttämättä perhekokoisia vuokra-asuntoja, Jukka Rantanen huomauttaa. Hän uskoo, että pirteillä markkinoilla asunnon saa kaupaksi, kunhan se on oikein hinnoiteltu.

Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton tilaston mukaan kerrostaloasuntojen keskimääräinen myyntiaika on ollut pääkaupunkiseudulla pari kuukautta ja muualla Suomessa 80–90 päivää.

Hintakuplaa ei tarvitse pelätä

PTT:n tuoreen tutkimuksen mukaan alueelliset erot asuntomarkkinoilla ovat suuria. Helsinkiin ja Tampereelle PTT ennustaa 3.5 prosentin nousua asuntohintoihin, kun muualla hintakehitys on paljon vaatimattomampaa.

Hintakuplaa Suomen asuntomarkkinoilla ei PTT:n mukaan ole. Tästä kertoo esimerkiksi se, että kerrostalojen neliöhinnan suhde omistusasujien käytössä oleviin tuloihin on pysynyt vakaana.

Korona-aika on lisännyt etätyöskentelyä ja työssäkäyntialueet ovat laajentunet. Siksi asuntojen kysyntä on suuntautunut myös keskusta-alueiden ulkopuolelle. Moni haluaa tilaa esimerkiksi omalle työpisteelle.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

28.6.2018

Ensiasunnon ostajat hakevat nyt jopa omakotitaloja – pääkaupunkiseudulla asutaan yhä tiheämmin

OP-Kiinteistökeskuksen välittäjät ympäri Suomen eivät ole havainneet merkittävää kasvua ensiasunnon ostajien määrässä. Kasvukeskusten ulkopuolella ensiasunnon ostajat etsivät jopa omakotitaloja. Tilastokeskuksen tietojen mukaan ensiasunnon ostajien määrä laski lähes 30 prosenttia vuosien 2011-2016 välillä.

10.10.2017

Nuorten kiinnostus asuntosijoittamista kohtaan vahvaa – myös uudet tavat tienata asunnoilla kiinnostavat

Danske Bankin teettämän Asunto sijoituskohteena -kyselytutkimuksen mukaan asuntosijoittaminen kiinnostaa erityisesti nuoria suomalaisia. Nuoria houkuttelevat paitsi perinteiset asuntosijoittamisen muodot, myös asunnon vuokraaminen lyhytaikaisesti erilaisten uusien palvelujen kautta. Asuntoa pidetään Suomessa laajasti hyvänä ja turvallisena sijoituksena, mikä onkin yleisin syy suomalaiselle hankkia sijoitusasunto.

16.5.2017

Talkoot ja pihan pelisäännöt

Taloyhtiössä asuminen tarkoittaa yhteiseloa taloyhtiön muiden asukkaiden kanssa. Parhaimmillaan taloyhtiö muodostaa yhteisön, jossa kaikki viihtyvät. Jokaisella osakkaalla ja asukkaalla on tärkeä rooli siinä, että asuminen taloyhtiössä sujuu mukavasti, viihtyisästi ja vastuullisesti.

16.10.2014

Ensiasunnon ostajia 21 000 vuonna 2013

Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2013 asuntoväestöön kuului 20 718 osakemuotoisen ensiasunnon ostajaa. Ensiasunnon ostajien määrä on vähentynyt 13 400 henkilöllä (39 prosenttia) verrattuna vuoteen 2006. Ensiasunnon ostajalla tarkoitetaan tässä henkilöä, joka on ostanut osakemuotoisen asunnon ja vapautettu varainsiirtoverosta ensiasunnon ostajana.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti