Vuokramökkejä viedään nyt käsistä – vieläkö ehtisi laittaa kesämökin vuokralle?

OP Media: Vuokramökeistä halutuimmat tarjoavat mukavuutta, rauhaa sekä tilavat puitteet yhteisen ajan viettoon. Erähenkiset vaatimattomat mökit kantovesineen eivät enää vastaa perusmökkeilijän toiveita.

Unelmien vuokramökin tulisi olla talviasuttava, mukavuuksiltaan lähes modernia kotia vastaava paikka, josta löytyy ainakin juokseva lämmin sekä kylmä vesi, sisävessa sekä toimiva keittiö liesineen, astioineen, pesukoneineen sekä mikroaaltouuneineen.

Nukkumapaikoilta toivotaan tilavuutta. Esimerkiksi kahdeksalle hengelle mitoitetulta mökiltä toivotaan kahdesta kolmeen erillistä makuuhuonetta ja ehkä parvea lisätiloineen. Myös ruokapöydän tulisi olla niin suuri, että koko seurue mahtuu sen ääreen samaan aikaan.

Pihapiirin suosikkivaruste on tietenkin laadukas kaasugrilli, jossa valmistetuista herkuista nautitaan mieluiten tilavalla kuistilla tai terassilla olevan ruokailuryhmän ääressä.

Sauna on suomalaiselle vuokramökille itsestäänselvyys

Puulämmitteinen sauna tuntuu suomalaisesta ”oikealta mökkisaunalta”. Talvikäytössä olevassa mökissä voi olla jopa kaksi saunaa, sähköinen talvikäyttöä varten, puulämmitteinen sauna kesäiltojen tunnelmanluojana.

Saunasta mökkeilijät pulahtavat mieluiten järveen, ja laiturillakin toivotaan olevan tilaa auringonottoa tai onkimista varten. Pihassa oleva poreallas tai palju nostaa kuivanmaanmökin vuokra-arvoa, mutta lisää myös järvenrantamökin haluttavuutta etenkin talviseen aikaan.

Suomalainen mökkeilijä toivoo vuokramökiltään myös rauhaa. Siksi mökki halutaan vuokrata rauhalliselta paikalta, jossa naapureita ei näy tai välimatkaa on riittävästi.

Parhaiten kauppansa tekevät omarantaiset mökit, joissa on omakotitalon mukavuudet ja hoidettu piha. Jos mökkisi kuuluu tähän kategoriaan, voit odottaa yli tuhannen euron viikkovuokraa.

Vieläkö ehtisin laittaa kesämökin vuokralle?

Talvella kiireisin vuokraussesonki on helmi-maaliskuussa ja pääsiäisenä. Kesän pääsesonki puolestaan alkaa juhannuksesta ja jatkuu elokuun loppuun. Vaikka mökkejä onkin tarjolla lähes kaikille haluaville, tietynlaiset mökit menevät kuin kuumille kiville.

Vuokramökkien viikkohinnat ovat alimmillaan noin 400 euroa, mutta kalleimmista mökeistä pyydetään jopa 6000 euroa viikossa. Tuottoisimpia ovat Etelä-Suomessa sekä tunnetuissa hiihto- ja ulkoilukeskuksissa sijaitsevat luksusmökit. Paras aika mökin vuokraamiselle kesällä on juhannuksesta elokuun puoliväliin.

Ennen mökin vuokrausta siivoa mökki huolellisesti, korjaa rikkinäiset ja repsottavat paikat sekä poista ylimääräiset kalusteet ja tavarat. Valokuvien kaltaiset henkilökohtaiset tavarat eivät kuulu vuokramökkiin. Kunnosta myös piha-alue.

Varaa vuokralaisten käyttöön perusastiat sekä yleisimmin käytetyt siivous- ja ruuanlaittovälineet. Lisäksi siivouskaapista on hyvä löytyä ainakin vaihtopattereita esimerkiksi palohälyttimiin, sulakkeita sekä vaihtolamppuja valaisimiin.

Vuokraanko itse vai käytänkö välittäjää?

Jos haluat vuokrata mökkiäsi itse, markkinoi sitä esimerkiksi Nettimökki-, Gofinland-, Mökit.fi- tai Oikotie -palveluissa kuvallisen ilmoituksen kera.

Tee vuokralaisen kanssa aina kirjallinen vuokrasopimus. Siihen kirjataan vähintään vuokra-aika, vuokran suuruus, mitä vuokraukseen kuuluu ja mitkä ovat osapuolten velvollisuudet sekä vuokralaisen korvausvelvollisuus vahinkojen sattuessa.

Sopimuksessa voidaan sopia myös varauksen yhteydessä maksettavasta ennakkomaksusta, jonka saat pitää, vaikka vuokralainen peruu sopimuksen. Tyypillinen ennakkomaksu on 20 prosenttia vuokrahinnasta.

Voit jättää vuokraamisen myös välittäjälle. Ne perivät vuokrahinnasta 20–25 prosentin provision. Kulua ei synny, jos mökkiä ei saada vuokrattua.

Muista vakuutukset ja verot

Ilmoita vakuutusyhtiölle mökin säännöllisestä vuokrauskäytöstä ja mitoita vakuutusturva riittäväksi. Yksityisen mökinomistajan kannattaa hankkia vakuutus, jolla vakuutetaan mökki irtaimistoineen.

Vuokraustoiminnassa on vakuutusnäkökulmasta silti aina pieni riski: jos vuokralainen aiheuttaa vahinkoja tahallaan tai törkeällä huolimattomuudellaan, vakuutus korvaa ainoastaan palo- ja vuotovahingot. Muut vahingot jäävät vuokranantajan kärsittäväksi.

Mökin vuokrauksella tienaamasi vuokratulo on pääomatuloa, josta maksetaan veroa 30 prosenttia
30 000 euroon saakka ja sen jälkeen 34 prosenttia. Verotettavasta tulosta voi kuitenkin vähentää vuokraustoiminnan kulut.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

21.3.2022

Maaliskuun Kiinteistölehti varautuu ilmastonmuutokseen

Helsingin Punavuoressa sijaitseva taloyhtiö sai päätökseen mittavan korjausrakennushankkeen, joka huipentui aurinkopaneelien asennukseen. Maaliskuun Suomen Kiinteistölehdessä kerromme, kuinka hyvityslaskentamallin ansiosta yhtiö hyödyntää aurinkosähköä muun muassa sähköautojen lataukseen. Ilmastonmuutos haastaa myös hyvää kiinteistönpitoa.

17.5.2022

Vieläkö ehtii suunnitella piharemontin?

Piharemontti kannattaa suunnitella huolellisesti ennen toteuttamista. Taloyhtiön on hyvä tehdä pihalle kuntokartoitus ja tehdä sen pohjalta hankesuunnitelma. Huolimaton hankesuunnittelu johtaa huonoon lopputulokseen.

viihtyisä piha yhteisillä välineillä

4.8.2022

Piha viihtyisäksi yhteisillä välineillä

Taloyhtiön piha tulee helpommin hoidetuksi, kun taloyhtiöllä on käytössään yhteiskäyttöisiä työkaluja. Asukkaat osallistuvat pihan kunnossapitoon mielellään, ja varastot pysyvät siisteinä, kun niihin ei tarvitse ahtaa jokaisen omia kottikärryjä ja ruohonleikkureita.
- Yhteishenki auttaa hoitamaan yhteisiä alueita, sanoo Erkki Lonka.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

omenat houkuttelee rottia

18.8.2022

Älä houkuttele rottia pihalle – kerää omenat maasta

Alkava omenakausi voi tuoda mukanaan myös ikävän ilmiön: rotat. Maahan pudonneet hedelmät ja lehtikasat houkuttelevat jyrsijöitä. Vastuu jyrsijöiden torjunnasta on taloyhtiön hallituksella ja isännöitsijällä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti