Keskikesällä lämpenee monessa pihassa saunan lisäksi grilli ja eväitä nautiskellaan piknikillä. Tarkista tästä ohjeet kesäkeittiön jätteiden lajitteluun!
Grilli
Oman grillin kunto kannattaa tarkastaa hyvissä ajoin ennen käyttöä, jotta ylimääräisiltä yllätyksiltä on mahdollista välttyä. Rikkinäisen kaasu-, sähkö- tai hiiligrillin hävitys onnistuu maksutta esimerkiksi pääkaupunkiseudun Sortti-asemilla. Sähkögrilli on sähkölaiteromua, kun taas muut grillit voi lajitella metallinkeräykseen.
Grillihiilet
Lajittele hiilet täysin jäähtyneenä ja esimerkiksi muovipussiin pakattuna sekajätteeseen. Muista tyhjentää myös kertakäyttögrilli ennen metallinkeräykseen laittoa.
Foliovuoat
Moni tuskailee grillauksessa myös grillin likaantumista. Sotkua voi ehkäistä esimerkiksi käyttämällä foliota tai foliovuokia. Niitä kannattaa kuitenkin hyödyntää useampaan kertaan. Huonokuntoiset foliot ja foliovuoat lajitellaan metallinkeräykseen.
Alumiini on kierrätettävissä käytännössä ikuisesti ilman, että sen laatu heikkenee. Alumiinin kierrättäminen säästää jopa 95 prosenttia energiaa verrattuna uuden alumiinin tuotantoon.
Kaasupullot ja hiilihappopatruunat
Grillailun tai retkeilyn yhteydessä saatetaan käyttää kaasupulloja tai -patruunoita. Hiilihappo- ja nestekaasupullojen kaasun loppuessa pullon saa usein vaihdettua täyteen kaupassa.
Jos pullosta kuitenkin haluaa kokonaan eroon, on erityisen tärkeää, että pullot eivät päädy tavalliseen roskikseen, vaan ne viedään vaarallisen jätteen keräykseen. Sekajätteessä tai muun tavallisen jätteen seassa kaasupullot ja patruunat voivat aiheuttaa vaaratilanteita.
Puiset aterimet
Puiset ruoan mukana tulevat grilli- tai jäätelötikut ja puiset kertakäyttöaterimet voi lajitella biojäteastiaan. Niistä saadaan biojätteelle hyvää tukiainetta.
Kertakäyttöastiat
Piknikille voi olla perusteltua valita kertakäyttöisiä astioita, vaikka kestoastioita kannattaakin suosia. Muoviset kertakäyttöastiat, kuten mukit ja aterimet, kuuluvat sekajätteeseen. Kartonkiset voi laittaa kartonkipakkausten keräykseen.
Ruoantähteet
Kananluut, kalanruodot ja muut ruoassa olevat luut käyvät hyvin biojäteastiaan. Kalanruoto ja nahka kannattaa kuitenkin viedä biojäteastiaan mahdollisimman pian, sillä ne alkavat haista nopeasti.
Pakkausjätteet
Muovisesta makkarapaketista valutetaan nesteet pois ja paketin annetaan kuivahtaa ennen muovipakkauksiin lajittelua. Keräysastiaan laitetaan siis vain tyhjiä ja kuivia pakkauksia, jolloin ne ovat helposti kierrätettävissä.
Pakkauksia ei tarvitse tiskata, riittää että ne ovat tyhjiä ja kuivia. Pintaan kuivuneet ruokajäämät eivät haittaa. Tarvittaessa pakkausta voi pyyhkäistä paperilla tai huuhtaista tilkalla kylmää vettä. Marinadipakkaukset voi olla vaikea saada riittävän tyhjiksi. Ne voi laittaa sekajätteeseen, koska rasvaa ei ole hyvä huuhtoa viemäriin.
Tyhjä hanaviinin pussi on yleensä muovia tai alumiini-muovi-yhdistelmää, jolloin se lajitellaan muovipakkausten keräykseen. Pahvinen kotelo taas litistetään ja lajitellaan kartonkipakkausten keräykseen. Pakkauksen kahva ja itse hana ovat useimmiten muovia, jolloin ne lajitellaan niin ikään muovipakkausten keräykseen.
Muista ainakin nämä:
• Grillihiilet sekajätteeseen
• Tyhjät kaasupullot Sortti-asemalle
• Puiset tikut ja aterimet biojätteeseen
Vinkit tarjosi Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY.
Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään