Voiko osakas saada hyvitystä jo tekemästään kylpyhuoneremontista linjasaneerauksen yhteydessä?

Kiinteistöposti: Osakkeenomistaja voi säästyä linjasaneerauksen yhteydessä uudelta remontilta omassa huoneistossaan. Asunto-osakeyhtiölain 6 luvun 32 §:ssä on ns. hyvityssäännös, joka on olemassa niitä tilanteita varten, joissa aiempi taloyhtiössä tehty työ voidaan hyödyntää osana yhtiön saneeraushanketta.

Hyvityssäännöksessä määritetään, millä edellytyksillä aiemmin tehty remontti voidaan hyödyntää ja kuinka aiemman remontin teettänyttä osakkeenomistajaa taloudellisesti kompensoidaan yhtiölle syntyvästä säästöstä.

Saadakseen hyvitystä (rahoitusvastikealennusta) osakkeenomistajan tulee olla aktiivinen ja vaatia sitä. Taloyhtiöllä ei ole velvollisuutta oma-aloitteisesti selvittää, miten eri huoneistoissa aiemmin tehdyt työt voidaan hyödyntää yhtiön suunnitteleman saneeraustyön yhteydessä.

Ehtojen pitää täyttyä

Hyvitystä voi saada seuraavin ehdoin:
1. Aiempi työ on taloyhtiön hyödynnettävissä
2. Aiemmasta työstä syntyy yhtiölle säästöä
3. Aiempi työ on toteutettu taloyhtiön ulkopuolisilla varoilla
4. Aiempi työ on sama kuin minkä taloyhtiö toteuttaa

Osakkaan on näytettävä mainitut hyvityksen edellytykset toteen. Tämä tapahtuu osoittamalla asianmukaisin dokumentein, miten osakkaan oma remontti toteutettiin ja valvottiin.
Hyvityspäätöksen tekee yhtiökokous enemmistöpäätöksellä. Yhtiökokous päättää hyvitysperiaatteen noudattamisesta ja valtuuttaa samalla yhtiön hallituksen suorittamaan hyvitysten tarkan määrän laskennan.

Hyvityksen määrästä tehdään aina ikävähennys: Mitä vanhempi osakkaan tekemä remontti on, sitä pienempi on osakkaalle sen johdosta tuleva hyvitys. Rakenteiden tekninen käyttöikä on yleensä ikävähennyksen laskentaperuste.

Hyvityssääntelyn heikkous on, ettei laissa tai sen esitöissä oteta tarkasti kantaa hyvityksen käytännön toteuttamiseen. Hyvitystilanteet ovat alttiita myös henkilöerimielisyyksille.

Valmisteltavana olevan asunto-osakeyhtiölain muutospaketin hyvityssääntelyyn on esitetty Kiinteistöpostin tietojen mukaan korjausehdotuksia, joilla osakkeenomistajan oikeutta hyvitykseen pyrittäisiin selventämään ja mahdollisesti myös rajaamaan. Säädösmuutoksilla olisi mahdollista mm. säätää määräajasta, johon mennessä hyvitystä on vaadittava sekä ottaa käyttöön ohjeluontoinen esimerkki hyvityslaskelmasta.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

kylpyhuoneremontti

17.5.2022

Osakas kustantaa kylpyhuoneen pintaremontin

Osakkaalla on oikeus tehdä huoneistossaan esimerkiksi kylpyhuoneremontti niin halutessaan. Kun kyse on pintaremontista, hän on itse vastuussa remontin kuluista. Eri asia on, jos kylpyhuoneesta paljastuu remontin yhteydessä vesivahinko.

osakas muutostöitä

30.1.2023

Osakas tekee muutostöitä ilman lupaa, mitä tehdä?

Osakkaalla on laaja muutostyöoikeus hallitsemassaan huoneistossa. Muutostöistä tulee kuitenkin tehdä ilmoitus hallitukselle tai isännöitsijälle, jos muutostyö vaikuttaa yhtiön tai toisen osakkaan omistamaan kiinteistön osaan. Mitä tehdä jos osakas aloittaa muutostyöt ilman ilmoitusta?

Tilaajille

asentaa remontti

17.5.2022

Osakas voi tehdä oman remontin yhtiön hankkeen yhteydessä

Kun taloyhtiössä valmistellaan suurta korjaushanketta, joka ulottuu myös osakkaiden huoneistoihin, osakkaat saattavat haluta tehdä samalla omiakin remonttejaan. Asunto-osakeyhtiölain puolesta tämä on mahdollista.

käyttövesiputkisto uusiksi

21.10.2022

Käyttövesiputkisto uusiksi hyvin suunnitellussa remontissa

Hämeenlinnalaisessa As Oy Ainontie 5–9:ssä vaihdetaan kuluvan vuoden aikana käyttövesiputkisto. Remontin sujumista on helpottanut hyvin tehty suunnitelma. Valmista on tarkoitus olla joulukuussa.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti