
Pidä patteriverkosto kunnossa
Taloyhtiössä kannattaa sopia yksi lämpötila, johon kaikki huoneistot säädetään. Jos lämpötila silti vaihtelee, vika voi olla ilmanvaihdossa. Myös patteriverkosto voi tarvita säätöä.
Taloyhtiöiden yhtiökokousaika alkaa olla kuumimmillaan. Jos vielä harkitset omaa osallistumistasi, niin lue alla oleva listaus ja totea itse, että yhtiökokoukseen kannattaa mennä.
Osakkaalla on oikeus saada yhtiökokouksessa käsiteltäväksi asioita, kun osakas esittää niitä riittävän ajoissa hallitukselle otettavaksi yhtiökokouksen esityslistalle. Asioiden on kuuluttava yhtiökokouksen päätösvaltaan.
Kokouksen alussa esityslistalle voidaan vielä ottaa asioita keskusteluun, mutta niistä ei voida päättää, jos ne eivät ole mainittuna kokouskutsun yhteydessä.
Jokaisella osakkaalla on mahdollisuus yhtiökokouksessa vaikuttaa oman taloyhtiön tärkeimpiin päätöksiin. Kannattaa pitää mielessä se, että jo päätettyihin asioihin ei kokouksen jälkeen enää palata. Joten jokaisen on hyvä olla päätöksenteossa mukana silloin, kun sen aika on.
Osakkailla on kyselyoikeus yhtiökokouksessa, ja lain mukaan osakkaan kyselyoikeus on rajattu yhtiökokoukseen. Taloyhtiön hallituksella ja isännöitsijällä on velvollisuus vastata kysymyksiin. Kannattaa tutustua yhtiökokouksen asiakirjoihin huolella etukäteen, ja miettiä mahdollisia kysymyksiä jo valmiiksi.
Muista, että kysymykset pitää esittää silloin, kun niitä esityslistan mukaan kuuluu käsitellä.
Yhtiökokouksessa päätetään muun muassa taloyhtiön talousarviosta, yhtiövastikkeesta ja korjaushankkeista sekä valitaan taloyhtiön hallitus sekä tilin- ja/tai toiminnantarkastajat – eli päätetään kaikista isoista asioista taloyhtiöön ja sen talouteen liittyen. Ole siis ehdottomasti paikalla kuulemassa, kun näistä asioista keskustellaan ja päätetään.
Yksi yhtiökokouksen oleellisista päätöksistä on hallituksen valitseminen. Hallitus huolehtii yhtiön taloudesta, hallinnosta, rakennuksista, piha-alueesta ja yhtiön toiminnasta.
Jos et itse halua asettua ehdolle, niin sinun kannattaa ainakin osallistua hallituksen valintaan. Näin vaikutat siihen, miten taloyhtiön arki sujuu. Ilman toimivaa hallitusta yhtiö on käytännössä täysin toimintakyvytön.
Taloyhtiöiden yhtiökokouksissa päätetään vuosittain 2,3 miljardin euron korjauksista ja kuuden miljardin vastikkeista sekä valitaan 300 000 hallituksen jäsentä – ja näillä päätöksillä on vaikutusta 2,6 miljoonaan suomalaiseen. Kiinteistöliittoyhteisön #yhtiökokoushaaste-kampanjan tavoitteena on kannustaa taloyhtiöiden osakkaita osallistumaan yhtiökokoukseen, sillä siellä jos missään voi vaikuttaa omaisuutensa arvon kehittymiseen sekä omaan asumiseen vaikuttaviin asioihin.
Lisää vinkkejä ja ohjeita saat Kiinteistöliiton maksuttomasta oppaasta www.yhtiokokousopas.fi
Taloyhtiössä kannattaa sopia yksi lämpötila, johon kaikki huoneistot säädetään. Jos lämpötila silti vaihtelee, vika voi olla ilmanvaihdossa. Myös patteriverkosto voi tarvita säätöä.
Monessa taloyhtiössä valitaan keväällä uusi hallitus. Pitkäaikainen taloyhtiönhallitusaktiivi Seppo Simola antaa vinkkejä hallitustyöskentelyyn uusille ja vanhoille hallituksen jäsenille.
Taloyhtiön hallituksen tehtäviin kuuluu myös isännöitsijän valvonta. Tehtävää ei kannata laiminlyödä, sillä se voi kostautua hallituksen jäsenten omasta pussista. Isännöitsijä kannattaakin valita huolella.
Asunto-osakeyhtiölain mukaan yli 30 huoneiston taloyhtiöiden on tarjottava etäyhteys yhtiökokouksessa. Kokous voidaan pitää myös kokonaan etänä, jos yhtiöjärjestys sen sallii. Etäosallistuminen voi tuoda yhtiökokouksiin jopa lisäaktiivisuutta.
Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään