
Missä asemassa ovat hallituksen varajäsenet?
Taloyhtiön hallituksessa voi olla varsinaisten jäsenien lisäksi myös varajäseniä. Mitä oikeuksia ja velvollisuuksia heillä hallituksessa on?
Taloyhtiön hallituksessa voi olla varsinaisten jäsenien lisäksi myös varajäseniä. Mitä oikeuksia ja velvollisuuksia heillä hallituksessa on?
Yhtiökokouksiin on ollut mahdollista osallistua etänä koronapandemian alusta lähtien. Nyt on valmisteilla laki, joka mahdollistaa etäosallistumisen tulevaisuudessakin.
Vaikka koronarajoitukset eivät estä taloyhtiöitä järjestämästä yhtiökokouksiaan, etäyhteyden tarjoaminen vaihtoehdoksi fyysiselle osallistumiselle on Kiinteistöliiton mukaan edelleen järkevää. − Toivomme, että mahdollisimman moni taloyhtiö ottaisi etäosallistumisvaihtoehdon pysyvästi käytäntöihinsä. Tämä on selvästi lisännyt osallistumista yhtiökokouksiin, mitä pidämme todella hyvänä kehityksenä, Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen sanoo.
Korona-aika on osoittanut, että taloyhtiöiden valmiudet etäyhteyksien järjestämiseen vaihtelevat kovasti. Kiinteistöliiton tekemän kyselyn perusteella varsinkin pääkaupunkiseudulla taloyhtiöillä on hyvät valmiudet tarjota osakkaille mahdollisuus osallistua yhtiökokoukseen etäyhteyksin. Muualla maassa tilanne on kuitenkin pääkaupunkiseutua heikompi.
Ensimmäinen utelu hallituskiinnostuksesta tuli jo ennen kokouksen alkua. Annoin kysyjälle valmiiksi päättämäni vastaukset: ”Pieni lapsi. Töissä kiirettä.
Noin joka kolmas taloyhtiö käytti viime vuonna yhtiökokouksille annettua lisäaikaa hyödykseen. Mutta moni taloyhtiö myös myöhästyi yhtiökokousten järjestämiselle määritellystä määräajasta. Muistutus lisäajan päättymisen lähestymisestä on siis paikallaan.
Syyskauden käynnistyminen ja koronan aiheuttamat hankaluudet esimerkiksi yhtiökokousten järjestämisessä näkyvät nyt Kiinteistöliiton lakineuvontaan eri puolilta maata tulevissa puheluissa. – Lisäksi esimerkiksi sähköautojen latauspisteistä ja niihin liittyvästä päätöksenteosta kysytään nyt kovasti, sanoo Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen. Kiinteistöliiton jäsentaloyhtiöilleen tarjoama maksuton lakineuvonta palvelee hallitusten jäseniä ja isännöitsijöitä sekä tilin- ja toiminnantarkastajia viitenä päivänä viikossa.
Tänä keväänä taloyhtiöt saivat lisäaikaa yhtiökokouksen pitämiseen samaan tapaan kuin viime vuonna. Osa taloyhtiöistä on pitänyt yhtiökokouksen, osa taas on siirtänyt sen syksyyn. Jokainen taloyhtiö on omanlaisensa, tärkeintä on löytää omalle taloyhtiölle ja sen asukkaille toimivin yhtiökokousmuoto.
Vaikka koronatilanne on kevään mittaan parantunut tuntuvasti, taloyhtiöissä on syytä edelleen noudattaa koronaan liittyviä varotoimia, muistuttaa Suomen Kiinteistöliitto tiedotteessaan. Varotoimet ovat tarpeen myös ulkona järjestettävissä yhtiökokouksissa. Useat taloyhtiöt ovat päätyneet pitämään yhtiökokouksensa pääasiallisesti etäyhteyksin, mutta joissakin yhtiöissä voi olla tarvetta toisenlaisille ratkaisuille.
Aluehallintovirasto on muuttanut tulkintaansa eduskunnan oikeusasiamiehen ratkaisun seurauksena. Kokoontumisrajoitukset eivät enää koske yhtiökokouksia ja muita vastaavia kokouksia. Kokouksissa pitää kuitenkin huomioida terveysturvallisuus.
Taloyhtiöt ovat viimekeväiseen tapaan saamassa lisäaikaa mm. varsinaisten yhtiökokoustensa pitämiseen. Oikeusministeriö valmistelee ehdotusta siitä, että varsinaiset yhtiökokoukset voidaan pitää tänä vuonna syyskuun loppuun mennessä, kun normaalisti ne on valtaosassa yhtiöitä pidettävä kesäkuun loppuun mennessä.
Tuntuvatko yhtiökokouskutsussa ja itse kokouksessa vilisevät termit joskus vierailta tai vaikeilta ymmärtää? Kiinteistöliitto on laatinut Yhtiökokous-suomi-sanakirjan, joka löytyy hiukan laajempana myös liiton verkkosivuilta. Enemmistöpäätös vs.