Asunnon kosteusvaurio saa tyypillisesti alkunsa kylpyhuoneesta. Seuraamalla kylpyhuoneiden kuntoa ja tekemällä korjaukset ajallaan taloyhtiö voi ennaltaehkäistä vaurioita ja säästää myös rahaa. Kylpyhuoneiden kunnossapito auttaa lisäksi nostamaan asuntojen ja sen myötä taloyhtiön arvoa.
Kylpyhuoneiden kunnon seurannasta ja kunnossapidon suunnittelusta vastaa taloyhtiössä hallitus, isännöitsijä apunaan. Avuksi on nyt ilmestynyt opas, Kylpyhuoneiden kunnossapito taloyhtiössä (Kiinteistömedia Oy). Mikko Peltokorven ja Hemmo Päivärinteen kirjoittamaan oppaaseen on koottu tietoa siitä, miten kylpyhuoneet on Suomessa eri vuosikymmeninä rakennettu ja miten ne rakennetaan nykyään, mitkä ovat kullekin aikakaudelle tyypilliset riskirakenteet ja miten vikoja ja vaurioita on järkevä lähteä korjaamaan.
– Kylpyhuoneiden ja etenkin kosteusvaurioiden korjaaminen on suhteellisen kallista, joten kylpyhuoneiden kuntoon kannattaa kiinnittää taloyhtiössä huomiota. On erittäin suositeltavaa teettää säännöllisesti kylpyhuoneiden kuntotarkastuksia. Ne auttavat minimoimaan kosteusvaurioiden riskit ja havaitsemaan ajoissa puutteet rakenteissa ja kalusteissa, kertoo Hemmo Päivärinne, joka työskentelee rakennuttamispäällikkönä Matinkylän Huolto Oy:ssä.
Tyypillisesti vaurioita kylpyhuoneissa aiheuttavat muun muassa huonokuntoiset vesikalusteet, vuotavat muovimatot, tukkeutuneet lattiakaivot ja hajulukot, huono ilmankierto sekä toimimaton lämmitys.
– Kirjassa selvitämme, mitkä ovat tavallisimmat riskikohdat kylpyhuoneissa. Näin taloyhtiössä osataan kiinnittää oikeisiin asioihin huomiota kylpyhuonetarkastuksia tehtäessä, Päivärinne kertoo.
Turhan usein unohtuu se, että myös asukkaat voivat vaikuttaa kylpyhuoneen kuntoon käyttötottumuksillaan – tai jopa vaurioittaa kylpyhuonetta.
– Joskus asukkaat saattavat ajattelemattomuuttaan esimerkiksi tukkia ilmanvaihdon tai sulkea lämmönlähteen. Myöskään havaituista puutteista – esimerkiksi vuotavasta rättipatterista – tai kunnossapitotarpeista ei muisteta ilmoittaa taloyhtiölle. Kokonaan oma lukunsa ovat lattiakaivon päälle nukahtamiset, Päivärinne luettelee.
Asukkaan käyttötottumuksiin voidaan pyrkiä vaikuttamaan tiedotuksella, ja hallituksen ja isännöitsijän kannattaakin ottaa tässä aktiivinen rooli. Vinkkejä kylpyhuoneen oikeanlaiseen käyttöön löytyy myös Kylpyhuoneiden kunnossapito taloyhtiössä -kirjasta.
– Parhaiten asukas voi edistää kylpyhuoneen kunnossa pysymistä rajoittamalla veden lotraamista ja siivoamalla pinnat säännöllisesti, Päivärinne muistuttaa.
Lisätietoa Kylpyhuoneiden kunnossapito taloyhtiössä -kirjasta (Kiinteistömedia Oy) -kirjasta saa täältä >>
Kiinteistömedia Oy on myös Suomen Kiinteistölehden kustantaja.
Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään