Uusi opas kannustaa kylpyhuoneiden kunnossapitoon taloyhtiössä

Asunnon kosteusvaurio saa tyypillisesti alkunsa kylpyhuoneesta. Seuraamalla kylpyhuoneiden kuntoa ja tekemällä korjaukset ajallaan taloyhtiö voi ennaltaehkäistä vaurioita ja säästää myös rahaa. Kylpyhuoneiden kunnossapito auttaa lisäksi nostamaan asuntojen ja sen myötä taloyhtiön arvoa.

Kylpyhuoneiden kunnon seurannasta ja kunnossapidon suunnittelusta vastaa taloyhtiössä hallitus, isännöitsijä apunaan. Avuksi on nyt ilmestynyt opas, Kylpyhuoneiden kunnossapito taloyhtiössä (Kiinteistömedia Oy). Mikko Peltokorven ja Hemmo Päivärinteen kirjoittamaan oppaaseen on koottu tietoa siitä, miten kylpyhuoneet on Suomessa eri vuosikymmeninä rakennettu ja miten ne rakennetaan nykyään, mitkä ovat kullekin aikakaudelle tyypilliset riskirakenteet ja miten vikoja ja vaurioita on järkevä lähteä korjaamaan.

– Kylpyhuoneiden ja etenkin kosteusvaurioiden korjaaminen on suhteellisen kallista, joten kylpyhuoneiden kuntoon kannattaa kiinnittää taloyhtiössä huomiota. On erittäin suositeltavaa teettää säännöllisesti kylpyhuoneiden kuntotarkastuksia. Ne auttavat minimoimaan kosteusvaurioiden riskit ja havaitsemaan ajoissa puutteet rakenteissa ja kalusteissa, kertoo Hemmo Päivärinne, joka työskentelee rakennuttamispäällikkönä Matinkylän Huolto Oy:ssä.

Tyypillisesti vaurioita kylpyhuoneissa aiheuttavat muun muassa huonokuntoiset vesikalusteet, vuotavat muovimatot, tukkeutuneet lattiakaivot ja hajulukot, huono ilmankierto sekä toimimaton lämmitys.

– Kirjassa selvitämme, mitkä ovat tavallisimmat riskikohdat kylpyhuoneissa. Näin taloyhtiössä osataan kiinnittää oikeisiin asioihin huomiota kylpyhuonetarkastuksia tehtäessä, Päivärinne kertoo.

Turhan usein unohtuu se, että myös asukkaat voivat vaikuttaa kylpyhuoneen kuntoon käyttötottumuksillaan – tai jopa vaurioittaa kylpyhuonetta.

– Joskus asukkaat saattavat ajattelemattomuuttaan esimerkiksi tukkia ilmanvaihdon tai sulkea lämmönlähteen. Myöskään havaituista puutteista – esimerkiksi vuotavasta rättipatterista – tai kunnossapitotarpeista ei muisteta ilmoittaa taloyhtiölle. Kokonaan oma lukunsa ovat lattiakaivon päälle nukahtamiset, Päivärinne luettelee.

Asukkaan käyttötottumuksiin voidaan pyrkiä vaikuttamaan tiedotuksella, ja hallituksen ja isännöitsijän kannattaakin ottaa tässä aktiivinen rooli. Vinkkejä kylpyhuoneen oikeanlaiseen käyttöön löytyy myös Kylpyhuoneiden kunnossapito taloyhtiössä -kirjasta.

– Parhaiten asukas voi edistää kylpyhuoneen kunnossa pysymistä rajoittamalla veden lotraamista ja siivoamalla pinnat säännöllisesti, Päivärinne muistuttaa.

 

Lisätietoa Kylpyhuoneiden kunnossapito taloyhtiössä -kirjasta (Kiinteistömedia Oy) -kirjasta saa täältä >>

 

Kiinteistömedia Oy on myös Suomen Kiinteistölehden kustantaja.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

lämmönjakokeskus

26.10.2022

Ota nämä huomioon lämmönjakokeskusta uusittaessa

Kaukolämpöverkoissa siirrytään tulevaisuudessa alhaisempiin lämpötiloihin. Tämä tulee huomioida uutta lämmönjakokeskusta hankittaessa. Lämmönjakokeskuksen voi omaksi ostamisen sijaan vuokrata myös leasing-palveluna.

vaihtaa huoneisto-ovet

3.2.2023

Olisiko aika vaihtaa huoneisto-ovet?

Kerrostalojen huoneisto-ovet eivät ole ikuisia. Kun ovi muuttuu salmiakin muotoiseksi ja päivä alkaa paistaa sen raoista, on aika vaihtaa ovi uuteen. Ovien uusiminen kannattaa erityisesti paloturvallisuuden ja äänieristyksen takia.

15.3.2023

Kaupallinen yhteistyö

Kierrätys lisääntyi ja monipuolistui uusitun jätepisteen ansiosta

Vaasan opiskelija-asuntosäätiö VOASin kohteisiin uusittiin Molok-syväkeräyspisteet. Kierrätysaste nousi sen jälkeen kaikissa uusituissa kohteissa, ja osassa se tuplaantui.

Molok

20.4.2022

Kaupallinen yhteistyö

Konesaumattu rivipeltikatto – elinkaari pitenee korjaamalla

Aina ei tarvitse uusia koko kattoa – elinkaarta voidaan usein jatkaa oikein tehdyillä korjaustoimenpiteillä. Riittävän ajoissa tehdyillä täsmäkorjauksilla saavutetaan myös kustannussäästöä. Kattotutka on toiminut suomalaisilla katoilla jo lähes 30 vuoden ajan.

Kattotutka Oy

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti