Uusi opas kannustaa kylpyhuoneiden kunnossapitoon taloyhtiössä

Asunnon kosteusvaurio saa tyypillisesti alkunsa kylpyhuoneesta. Seuraamalla kylpyhuoneiden kuntoa ja tekemällä korjaukset ajallaan taloyhtiö voi ennaltaehkäistä vaurioita ja säästää myös rahaa. Kylpyhuoneiden kunnossapito auttaa lisäksi nostamaan asuntojen ja sen myötä taloyhtiön arvoa.

Kylpyhuoneiden kunnon seurannasta ja kunnossapidon suunnittelusta vastaa taloyhtiössä hallitus, isännöitsijä apunaan. Avuksi on nyt ilmestynyt opas, Kylpyhuoneiden kunnossapito taloyhtiössä (Kiinteistömedia Oy). Mikko Peltokorven ja Hemmo Päivärinteen kirjoittamaan oppaaseen on koottu tietoa siitä, miten kylpyhuoneet on Suomessa eri vuosikymmeninä rakennettu ja miten ne rakennetaan nykyään, mitkä ovat kullekin aikakaudelle tyypilliset riskirakenteet ja miten vikoja ja vaurioita on järkevä lähteä korjaamaan.

– Kylpyhuoneiden ja etenkin kosteusvaurioiden korjaaminen on suhteellisen kallista, joten kylpyhuoneiden kuntoon kannattaa kiinnittää taloyhtiössä huomiota. On erittäin suositeltavaa teettää säännöllisesti kylpyhuoneiden kuntotarkastuksia. Ne auttavat minimoimaan kosteusvaurioiden riskit ja havaitsemaan ajoissa puutteet rakenteissa ja kalusteissa, kertoo Hemmo Päivärinne, joka työskentelee rakennuttamispäällikkönä Matinkylän Huolto Oy:ssä.

Tyypillisesti vaurioita kylpyhuoneissa aiheuttavat muun muassa huonokuntoiset vesikalusteet, vuotavat muovimatot, tukkeutuneet lattiakaivot ja hajulukot, huono ilmankierto sekä toimimaton lämmitys.

– Kirjassa selvitämme, mitkä ovat tavallisimmat riskikohdat kylpyhuoneissa. Näin taloyhtiössä osataan kiinnittää oikeisiin asioihin huomiota kylpyhuonetarkastuksia tehtäessä, Päivärinne kertoo.

Turhan usein unohtuu se, että myös asukkaat voivat vaikuttaa kylpyhuoneen kuntoon käyttötottumuksillaan – tai jopa vaurioittaa kylpyhuonetta.

– Joskus asukkaat saattavat ajattelemattomuuttaan esimerkiksi tukkia ilmanvaihdon tai sulkea lämmönlähteen. Myöskään havaituista puutteista – esimerkiksi vuotavasta rättipatterista – tai kunnossapitotarpeista ei muisteta ilmoittaa taloyhtiölle. Kokonaan oma lukunsa ovat lattiakaivon päälle nukahtamiset, Päivärinne luettelee.

Asukkaan käyttötottumuksiin voidaan pyrkiä vaikuttamaan tiedotuksella, ja hallituksen ja isännöitsijän kannattaakin ottaa tässä aktiivinen rooli. Vinkkejä kylpyhuoneen oikeanlaiseen käyttöön löytyy myös Kylpyhuoneiden kunnossapito taloyhtiössä -kirjasta.

– Parhaiten asukas voi edistää kylpyhuoneen kunnossa pysymistä rajoittamalla veden lotraamista ja siivoamalla pinnat säännöllisesti, Päivärinne muistuttaa.

 

Lisätietoa Kylpyhuoneiden kunnossapito taloyhtiössä -kirjasta (Kiinteistömedia Oy) -kirjasta saa täältä >>

 

Kiinteistömedia Oy on myös Suomen Kiinteistölehden kustantaja.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

9.1.2019

Vuoden 2018 lakipähkinät

Tähän artikkeliin on koottu kaikki Suomen Kiinteistölehdessä vuonna 2018 julkaistut lakipähkinät. Tilintarkastaja vai toiminnantarkastaja? Heinäkuussa 2010 muuttunut asunto-osakeyhtiölaki toi kokonaan uuden käsitteen asunto-osakeyhtiömaailmaan – toiminnantarkastus ja toiminnantarkastaja.

22.1.2018

Kiinteistölehden lakipähkinät 2017

Kiinteistölehden lakipähkinät on koonti vuonna 2017 Suomen Kiinteistölehdessä julkaistuista lakipähkinöistä. Kysymyksiin vastaavat Suomen Kiinteistöliiton, Kiinteistöliitto Uusimaan ja Suomen Vuokranantajien asiantuntijat. Kuka maksaa hissin?

18.12.2019

Pyöräpysäköinnin suunnittelu, päätöksenteko taloyhtiössä ja rakentamisen luvat

Uusien pyöräsäilytystilojen suunnittelu Haettaessa lisätilaa pyöräsäilytykselle kannattaa ensin selvittää nykyisten pyöräsäilytystilojen käyttöaste ja mahdollisuudet tilankäytön tehostamiseen. Kokonaan uutta tilaa saadaan joko ottamalla käyttöön kiinteistön muussa käytössä olevia tiloja tai rakentamalla piha-alueelle kokonaan uusi pyörien säilytyspaikka. Katse kannattaa kohdistaa myös yllättäväntuntuisiin, vailla muuta käyttöä oleviin paikkoihin.

2.11.2015

Taloyhtiön osakkaat eivät aina tunne oikeuksiaan ja velvollisuuksiaan

Yli 2 miljoona suomalaisista asuu asunto-osakeyhtiössä. Osalle taloyhtiön toiminta on tuttua, mutta joillekin yhtiön toimintatavat ovat täyttä hepreaa. Uutuusopas Sata ja yksi kysymystä taloyhtiöstä auttaa vähentämään osakkaiden epätietoisuutta ja murtamaan vääriä käsityksiä osakkaiden oikeuksista ja velvollisuuksista.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti