Taloyhtiöllä on konstinsa, kun osakas laiminlyö vastikerästien maksun

Porvoon Kiinteistöyhdistyksen toiminnanjohtaja Marika Sipilä kirjoittaa Uusimaa-lehdessä, että sekä hallintaanotto että oikeusprosessi ovat mahdollisia vastikerästien paikkaamiselle. Asunnon hallintaanotto maksimissaan kolmeksi vuodeksi on mahdollista, jos osakas laiminlyö useamman vastikkeen (2–3) maksamisen. Hallintaanotto on prosessi, joka vaatii sekä hallitukselta että hallintaanotosta päättävältä yhtiökokoukselta määrämuotoisia toimenpiteitä ollakseen pätevä.

Jos hallintaanoton aikana vastikerästejä ei saada kokonaan katettua vuokratuloista, voi yhtiö vaati loppurästejä velkomuskanteella käräjäoikeudesta.

Hallintaanotto ja saatavien perintä oikeuden kautta eivät siis sulje pois toisiaan, vaan voivat olla vireillä myös yhtä aikaa.

Jos käy niin ikävästi, että osakas todetaan varattomaksi, ei velkomustuomiosta ole yhtiölle kovinkaan suurta iloa. Mutta jos siinä vaiheessa hallintaanottoa ei vielä ole laitettu vireille, voi se olla ainoa tapa saada vuokrarästit katettua.

Jos taas asunnon vuokraaminen on haastava tapa saatavien kattamiseksi, ja osakasta ei ole todettu varattomaksi, voi kanne tuottaa velkojalle paremman tuloksen.

Jos vastikerästejä on paljon, on hyvä ottaa käyttöön molemmat keinot. Näin saadaan suuremmalla todennäköisyydellä katettua sekä vastikerästit että hallintaanottokulut. Paras lopputulos saadaan, jos kaikki voidaan tehdä hyvässä yhteisymmärryksessä.

Aina vastikerästit eivät johdu osakkaan tarkoituksenmukaisesta maksujen laiminlyönnistä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

osakkaan maksukyvyttömyys

27.3.2023

Kuinka toimia osakkaan ollessa maksukyvytön?

Kotitalouksien maksuvaikeudet ovat lisääntyneet inflaation kiihtymisen ja korkojen nousun myötä. Asunto-osakeyhtiöissä tämä ilmenee kasvavina vastikerästeinä. Taloyhtiö voi yrittää periä vastiketta osakkaalta, ja jos se ei onnistu, yhtiö voi ottaa huoneiston hallintaansa.

Tilaajille

osakas muutostöitä

30.1.2023

Osakas tekee muutostöitä ilman lupaa, mitä tehdä?

Osakkaalla on laaja muutostyöoikeus hallitsemassaan huoneistossa. Muutostöistä tulee kuitenkin tehdä ilmoitus hallitukselle tai isännöitsijälle, jos muutostyö vaikuttaa yhtiön tai toisen osakkaan omistamaan kiinteistön osaan. Mitä tehdä jos osakas aloittaa muutostyöt ilman ilmoitusta?

Tilaajille

kylpyhuoneremontti

17.5.2022

Osakas kustantaa kylpyhuoneen pintaremontin

Osakkaalla on oikeus tehdä huoneistossaan esimerkiksi kylpyhuoneremontti niin halutessaan. Kun kyse on pintaremontista, hän on itse vastuussa remontin kuluista. Eri asia on, jos kylpyhuoneesta paljastuu remontin yhteydessä vesivahinko.

6.3.2023

Vastuu yhtiölainasta on yhteistä

Taloyhtiö voi ottaa yhtiölainaa esimerkiksi korjaushankkeita varten. Sitä lyhennetään yleensä osakkeenomistajilta kuukausittain kerättävillä pääomavastikkeilla. Jos joku osakkaista ei pysty maksamaan vastikettaan, se jää viime kädessä muiden osakkaiden maksettavaksi.

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti