Taloyhtiöllä on konstinsa, kun osakas laiminlyö vastikerästien maksun

Porvoon Kiinteistöyhdistyksen toiminnanjohtaja Marika Sipilä kirjoittaa Uusimaa-lehdessä, että sekä hallintaanotto että oikeusprosessi ovat mahdollisia vastikerästien paikkaamiselle. Asunnon hallintaanotto maksimissaan kolmeksi vuodeksi on mahdollista, jos osakas laiminlyö useamman vastikkeen (2–3) maksamisen. Hallintaanotto on prosessi, joka vaatii sekä hallitukselta että hallintaanotosta päättävältä yhtiökokoukselta määrämuotoisia toimenpiteitä ollakseen pätevä.

Jos hallintaanoton aikana vastikerästejä ei saada kokonaan katettua vuokratuloista, voi yhtiö vaati loppurästejä velkomuskanteella käräjäoikeudesta.

Hallintaanotto ja saatavien perintä oikeuden kautta eivät siis sulje pois toisiaan, vaan voivat olla vireillä myös yhtä aikaa.

Jos käy niin ikävästi, että osakas todetaan varattomaksi, ei velkomustuomiosta ole yhtiölle kovinkaan suurta iloa. Mutta jos siinä vaiheessa hallintaanottoa ei vielä ole laitettu vireille, voi se olla ainoa tapa saada vuokrarästit katettua.

Jos taas asunnon vuokraaminen on haastava tapa saatavien kattamiseksi, ja osakasta ei ole todettu varattomaksi, voi kanne tuottaa velkojalle paremman tuloksen.

Jos vastikerästejä on paljon, on hyvä ottaa käyttöön molemmat keinot. Näin saadaan suuremmalla todennäköisyydellä katettua sekä vastikerästit että hallintaanottokulut. Paras lopputulos saadaan, jos kaikki voidaan tehdä hyvässä yhteisymmärryksessä.

Aina vastikerästit eivät johdu osakkaan tarkoituksenmukaisesta maksujen laiminlyönnistä.

Artikkeli: Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

kylpyhuoneremontti

17.5.2022

Osakas kustantaa kylpyhuoneen pintaremontin

Osakkaalla on oikeus tehdä huoneistossaan esimerkiksi kylpyhuoneremontti niin halutessaan. Kun kyse on pintaremontista, hän on itse vastuussa remontin kuluista. Eri asia on, jos kylpyhuoneesta paljastuu remontin yhteydessä vesivahinko.

talkoot

17.5.2022

Ota nämä asiat huomioon kevättalkoissa

Keväällä on aika kunnostaa ja laittaa kesäkuntoon pihat. Kevättalkoisiin liittyy monia lain näkökulmasta huomionarvoisia seikkoja: kuka pihojen kunnossapidosta vastaa, miten osakkaat saadaan osallistumaan talkoisiin ja miten urakoista sovitaan selkeästi.

20.4.2022

Kaupallinen yhteistyö

Miten taloyhtiön korjaushankkeen viestinnässä onnistutaan?

Laajat korjaushankkeet ovat taloyhtiöille suuria taloudellisia satsauksia, jotka vaikuttavat suuresti myös asukkaiden jokapäiväiseen elämään. Mikäli korjaushankkeen viestintä on hoidettu huonosti, ei tarvittava tieto tavoita asianomaisia ja koko hankkeesta jää helposti huono kuva. Kuinka iso rooli ammattilaisilla on viestinnässä?

Raksystems

19.1.2022

Riita remonttivastuista toi osakkaalle 68000 euron oikeudenkäyntikulut

Asunnonomistajan aloittama remontti paljasti lahovaurioita lattiarakenteesta. Hirsirunkoinen arvotalo oli rakennettu vuonna 1906. Keittiön ja olohuoneen lattiarakenteet olivat lahonneet ja ne purettiin.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti