Perustaso kylpyhuonekorjauksissa

Perustaso on taso, jota noudatetaan taloyhtiön asunnoissa suorittamissa korjauksissa. Perustaso tuli terminä tutuksi myös Matille ja Maijalle, joiden asunnon kylpyhuoneessa oli paljastunut kosteusvaurio. Isännöitsijä ilmoitti, että taloyhtiö vastaa kosteusvaurion korjaamisesta ja että kylpyhuone remontoidaan perustasoon.

Mikä on perustaso?

Matti ja Maija ilahtuivat tiedosta, että taloyhtiö korjaa kustannuksellaan heidän kylpyhuoneensa. Nyt he saisivat samalla paljon aiempaa toimivamman ja näyttävämmän kylpyhuoneen. Isännöitsijä palautti heidät kuitenkin pian maan pinnalle tarjoamalla heille korjaamista ns. perustasoon, joka isännöitsijän mukaan tarkoittaa käytännössä samaa tasoa kuin ennenkin.

Perustaso tarkoittaa korjaushetkellä tavanomaista, kyseisen tilan yhtiöjärjestyksessä määritellyn käyttötarkoituksen mukaista tasoa, jonka taloyhtiö on valinnut noudatettavaksi. Taloyhtiön valinta on voitu tehdä joko nimenomaisesti tai taso on voinut muodostua käytännön perusteella. Perustaso voi olla

  • huoneiston alkuperäinen taso,
  • myöhemmin taloyhtiön peruskorjauksessa omaksuttu taso,
  • aiemman vastaavanlaisen, taloyhtiön kustantaman korjauksen mukainen taso tai
  • taloyhtiön nimenomaisen päätöksen mukainen taso.

Perustaso on kaikille sama – remontissakin

Matti ja Maija olivat jo ehtineet kiertää rautakauppoja ja valita kylpyhuoneeseensa uudet seinä- ja lattialaatat sekä kalusteet, joista Matti välitti tiedon isännöitsijälle. Tämä ilmoitti kuitenkin laattojen olevan kalliimmat kuin yhtiön perustaso, jonka oli sovittu olevan 30 euroa neliömetriä kohden. Lisäksi heille ilmoitettiin, että mahdollisuuksien mukaan vanhat kylpyhuonekalusteet laitetaan takaisin paikoilleen. Silloinhan uusia kalusteita ei tarvittaisi lainkaan. Jos Matti ja Maija haluaisivat kalliimmat laatat, joutuisivat he itse kustantamaan perustason ylittävän hinnanosan. Sama koskisi uusia kylpyhuoneen kalusteita, jotka he kustantaisivat kokonaan itse.

  • Asunto-osakeyhtiölaissa keskeinen periaate on osakkaiden yhdenvertaisuus.
  • Kukaan ei saa yhtiön toimenpiteiden johdosta päästä parempaan asemaan kuin muut osakkaat.
  • Jos yhtiö esimerkiksi hankkii yhdelle osakkaalle perustasoa paremmat materiaalit, ne hankitaan toisten osakkaiden kustannuksella. Tämä ei ole yhdenvertaista kohtelua.

Miten taloyhtiön perustaso määritellään?

Matti ja Maija ihmettelivät isännöitsijälle, miten kaikilla heidän seinänaapureillaan oli paremmantasoiset kylpyhuoneet kuin Matille ja Maijalle nyt tarjottiin. He alkoivat epäillä, aikooko taloyhtiö heidän kohdallaan säästää tarjoamalla heikompaa tasoa. Isännöitsijä lohdutti heitä todeten, että koska taloyhtiö oli iäkäs ja kylpyhuoneita oli korjattu yhtiön toimesta viimeksi 1980-luvulla, monet osakkaat olivat remontoineet omalla kustannuksellaan kylpyhuoneensa perustasoa laadukkaammaksi. Näin olivat tehneet myös Matin ja Maijan seinänaapurit.

Perustason ehdoton minimi on huoneiston alkuperäinen taso, mutta silloinkin vain suhteellisen uusissa rakennuksissa. Jos taloyhtiön kustannuksella on tehty lähivuosina esimerkiksi vesivahingon johdosta kylpyhuonekorjauksia, määrittävät ne uuden perustason, eikä tätä tasoa voi alittaa. Jos tällaisissa korjauksissa osakas on itse maksanut osan kustannuksista perustason ylittävinä, silloin perustasoa vastaa taloyhtiön maksama osuus korjauskustannuksista.

Tason parantaminen yhtiön tekemän remontin yhteydessä

Matti ja Maija päätyivät hankkimaan omalla kustannuksellaan kylpyhuoneeseensa myös suihkuseinän, jollaista siellä ei ollut aiemmin ollut. He hankkisivat itse myös uuden allaskaapin lavuaareineen. Koko kustannus lankesi heille, koska vanha käsienpesuallas oli vielä käyttökelpoinen ja vaihtoehtona olisi ollut asentaa se takaisin paikoilleen.

Isännöitsijä ilmoitti myös, että Matilla ja Maijalla olisi nyt halutessaan tilaisuus asennuttaa kylpyhuoneeseen remontin yhteydessä lattialämmitys. Koska lattialämmitystä ei ollut muissa huoneistoissa eikä se siten kuulunut yhtiön perustasoon, Matti ja Maija joutuivat kustantamaan senkin itse. Asennus remontin yhteydessä oli kuitenkin edullisempi toimenpide kuin erikseen tehtynä, joten valinta oli helppo.

  • Kun yhtiö remontoi, osakkaalla on yleensä mahdollisuus myös tasonparannukseen.
  • Tasonparannuksen kustantaa osakas.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

vastuunjako

8.6.2023

Vastuunjako vaatii pykälätuntemusta

Taloyhtiön ja osakkaiden kunnossapidon vastuunjaosta säädetään asunto-osakeyhtiölaissa. Sen mukaan osakas vastaa huoneistonsa sisäpuolisten osien kunnossapidosta, yhtiö puolestaan rakenteista, ulko-ovista, ikkunoista, eristeistä sekä perusjärjestelmistä.

ennallistaminen

8.5.2023

Mikä on huoneiston pintojen ennallistamisen perustaso?

Asunto-osakeyhtiöllä on tietyissä tilanteissa osakehuoneiston sisäosien ennallistamisvelvollisuus. Tällaisessa tilanteessa yhtiö joutuu arvioimaan, mihin laatutasoon sen täytyy ennallistaa pinta. Perustasoon eivät vaikuta osakkaiden tekemät pintamateriaaleja koskevat valinnat.

Tilaajille

kunnossapitovastuu taloyhtiössä

8.9.2023

Miten kunnossapitovastuu taloyhtiössä jakautuu?

Asunto-osakeyhtiölaki määrää, mitkä kunnossapitotoimet kuuluvat taloyhtiölle ja mitkä osakkaalle. Yhtiö vastaa rakenteiden, eristeiden ja perusjärjestelmien kunnossapidosta. Osakkeenomistajalle kuuluu vastuu huoneiston sisäosien ja kiinteiden kalusteiden kunnossapidosta.

Tilaajille

13.3.2023

Täytyykö taloyhtiön huomioida osakkaan muutostyö?

Osakas oli muuttanut liikehuoneistonsa ravintolaksi ja tehnyt sen vuoksi huoneistossa muutostöitä. Taloyhtiön julkisivusaneerauksessa muutokset poistettiin. Osakas haastoi taloyhtiön oikeuteen, sillä hän katsoi yhtiön olevan vastuussa vahingoista.

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti