vastuunjako

Uusimmat artikkelit

8.9.2020

Mistä vastauksia vastuunjakokysymyksiin?

Taloyhtiön hallituksen ja isännöitsijän on tiedettävä, miten kunnossapitovastuut lain mukaan jakautuvat. Itseopiskelu kannattaa, ja apua ongelmatilanteisiin saa tarvittaessa ammattilaisilta. Osakkaan ja taloyhtiön kunnossapitovastuista säädetään asunto-osakeyhtiölain 4 luvussa.

10.8.2020

Taloyhtiön kannattaa tuhota luteet ripeästi

Asunto-osakeyhtiölaissa ei mainita tuholaisia. Siinä on kuitenkin määritelty vastuut. Esimerkiksi yhtiö vastaa rakenteista ja eristeistä, joten periaatteessa laki määrittelee vastuut sen mukaan, missä tuholaisia on.

7.5.2020

Uusi tietopankki avaa taloyhtiön kunnossapitovastuita

Osakkaan ja taloyhtiön kunnossapitovastuut ovat kestopuheenaihe taloyhtiöissä. Kuka maksaa kosteusvaurion korjauskustannukset? Saako rivitalopihalle rakentaa varaston?

23.1.2020

Vastuunjaon epäselvyys aiheuttaa riitoja taloyhtiöissä

Kunnossapitovastuunjakoa koskevat epäselvät määräykset aiheuttavat riitoja taloyhtiöissä. Erimielisyydet ovat tavallisia etenkin asuntokauppojen jälkeen, kertoo Helsingin Sanomat. Kiistoja syntyy esimerkiksi silloin, kun edellinen osakas on tehnyt huoneistoon muutoksia, joiden kunnossapitovastuu on hänellä itsellään, mutta asiasta ei ole mainintaa yhtiöjärjestyksessä tai isännöitsijäntodistuksessa.

24.10.2019

Kolme yleistä väärinkäsitystä kunnossapitovastuusta

Kiinteistöliitto Uusimaan blogissa johtava lakimies Katriina Sarekoski korjaa yleisimpiä kunnossapitovastuun jakautumista koskevia väärinkäsityksiä. Sarekoski listaa kolme yleisintä väärinkäsitystä, jotka liittyvät kylpyhuoneremontteihin, pintojen ennallistamiseen perustasoon ja asianpesukoneen vuodon aiheuttamiin vahinkoihin. Vaikka vedeneristeet sekä wc-istuin, hana ja muut perusjärjestelmät kuuluvat taloyhtiön kunnossapitovastuulle, ei yhtiön välttämättä tarvitse vastata niistä aiheutuvista kustannuksista osakkaan oma-aloitteisen kylpyhuoneremontin kohdalla.

9.4.2019

Seitsemän seikkaa vastuunjaosta

Osakkaan ja taloyhtiön välinen vastuunjako huoneiston kunnossapidosta askarruttaa monia. Suomen Kiinteistöliiton päälakimies Jenni Hupli käsittelee tässä seitsemää kysymystä, joita Kiinteistöliiton asiantuntijoille on usein esitetty. 1.

26.3.2019

Kevään laki- ja tulkintamuutokset toivat parannuksia taloyhtiöiden arkeen

Taloyhtiötapahtumassa on mahdollisuus tutustua lisää taloyhtiöiden arkea uudistaneisiin lakimuutoksiin ja -tulkintoihin, toisin sanoen ASREK:iin ja kunnossapitovastuutulkintojen muutoksiin. Kiinteistöliitto Uusimaan vanhempi lakimies, varatuomari Mia Pujals luennoi näistä molemmista päivänpolttavista aiheista rautaisella ammattitaidolla. Selvitetään kuitenkin, mitä luennoitsijamme itse ajattelee näistä muutoksista?

19.3.2019

Osallistu koulutukseen: Vastuunjako taloyhtiössä uuden vastuunjakotaulukon mukaan – mikä muuttuu?

Kiinteistöalan Koulutuskeskus järjestää koulutusiltapäivän aiheesta Taloyhtiön vastuunjakotaulukko 2019 – kunnossapitovastuut ja muutostyöt keskiviikkona 27.3. Koulutukseen voi osallistua paikanpäällä Kiinkossa tai webinaarin kautta. Koulutuksessa käydään läpi vastuunjakoa taloyhtiössä uuden vastuunjakotaulukon mukaan – mikä muuttuu seuraavien aihepiirien kautta: vastuunjaon periaatteet teknisen kehityksen vaikutukset vastuunjakoon rakenteet osat laitteet ajan ilmiöt – asumisen tapoja?

14.3.2019

Mistä tunnet sä mönkijän?

Eräät vanhat tutut kuusijalkaiset kuokkavieraat yleistyvät taas pihalla ja kodeissa. Toiset eivät ole mihinkään kadonneetkaan. Taloyhtiön vastuunjakotaulukossa  kerrotaan myös vastuista tuhoeläinten hävittämisessä.

26.2.2019

Jatkossa taloyhtiö puhdistaa hajulukkosi

Taloyhtiön kunnossapitovastuiden tulkintoihin on tullut muutoksia. Keskeisimmät muutokset koskevat ilmanvaihdon suodattimia ja pesualtaiden hajulukkoja. Näiden osalta vastuuta on siirretty yhtiölle.

11.2.2019

Taloyhtiötapahtumassa pureudutaan ajankohtaiseen putkiremontin vastuunjakoon

Taloyhtiötapahtuma on tapansa mukaan pullollaan remonttiaiheita. Salin 206 ohjelman avaa ajankohtainen paneelikeskustelu putkiremontin vastuunjaosta. Miksi tästä aiheesta pitää keskustella?

5.2.2019

Kenellä on vastuu taloyhtiön putkiremontissa?

Putkiremontti on yleisin korjaushanke taloyhtiöissä – vuosittain sellainen tehdään 20 000 suomalaisessa asunnossa. Valitettavan usein putkiremontin vastuut ovat kuitenkin taloyhtiöissä epäselviä. Tietämättömyys voi aiheuttaa lisäkustannuksia, aikatauluviiveitä ja laatuvirheitä, joista kärsivät eniten taloyhtiön osakkaat ja asukkaat.