Pääkaupunkiseudun rakennusvalvonta kehittää toimintaansa

Helsingin Savoy-teatteri täyttyi tiistaina 17.11. ihmisistä, kun yli 500 rakennus- ja kiinteistöalan ammattilaista otti osaa pääkaupunkiseudun rakennusvalvontaviranomaisten järjestämään Rakennusvalvonnan ajankohtaisseminaariin. Seminaarissa kuultiin puheenvuoroja niin rakennuslupakäytäntöjen muutoksista kuin rakennusvalvonnan toiminnastakin.

Seminaarin avasi Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäki. Sinnemäki pohdiskeli puheenvuorossaan pääkaupunkiseudun tulevaa kehitystä ja sen vaikutusta esimerkiksi uudis- ja korjausrakentamiseen. Rakentamiselle luovat tulevaisuudessa paineita muun muassa väestön pakkautuminen pääkaupunkiseudulle ja toisaalta esimerkiksi energiankäyttölinjaukset.

Sinnemäen lisäksi seminaarissa kuultiin puheenvuoroja muun muassa Helsingin ja Vantaan rakennusvalvonnan, Verohallinnon sekä muutaman yrityksen edustajilta. Keskeisiksi teemoiksi nousivat muuttuvat rakennuslupakäytännöt ja lainsäädäntö, luvattoman rakentamisen torjuntakeinot sekä sähköinen asiointi osana rakennusvalvonnan toimintaa. Seminaarin alkupuolella keskityttiin yleisiin rakennusvalvontaan liittyviin asioihin ja loppuosa oli omistettu pientalorakentamiselle.

Seuraavassa on muutama poiminta seminaarin puheenvuoroista:

  • Hallitus on käynnistänyt normienpurkutalkoot, mutta rakentamisessa normeista ei päästä täysin eroon. Reaalimaailmasta kumpuavat – esimerkiksi energiatehokkuuteen ja hyvään sisäilmaan liittyvät – vaatimukset tekevät rakentamismääräyksistä monipolvisia. Anni Sinnemäki, Helsingin kaupunki.
  • Märkätilahankkeisiin ei tarvita Helsingissä enää rakennuslupaa, jos työt tehdään olemassa olevissa huoneistoissa (ei koske suojeltuja ja kosteusvaurioituneita huoneistoja). Tämä lisää taloyhtiöiden hallitusten ja isännöitsijöiden vastuuta korjaushankkeiden asianmukaisesta toteuttamisesta. Asunto-osakeyhtiölakia on noudatettava täydellisesti. Lauri Jääskeläinen, Helsingin rakennusvalvonta.
  • Jos korjattavissa tiloissa on kosteusvaurio, rakennusluvan tarve kannattaa selvittää rakennusvalvonnasta. Jos vaurio on vähäinen, rakennuslupaa ei välttämättä tarvita. Ilkka Rekonen, Vantaan rakennusvalvonta.
  • Verottajalle tehtäviä rakentamisilmoituksia yksinkertaistetaan vuodenvaihteessa. Muutokset kohdistuvat ilmoitettaviin urakkatietoihin, mutta eivät tässä vaiheessa työntekijätietoihin tai kotitalouksien tekemiin ilmoituksiin. Kristiina Virmajoki, Verohallinto.
  • Ilman rakennuslupaa rakentaminen on harvoin tarkoituksellista. Usein taustalla on tietämättömyys tai väärintulkinta luvan tarpeesta, ja asia ratkeaa rakennusvalvonnan neuvonnalla. Minna Mättö, Helsingin rakennusvalvonta.
  • Rakentamisessa tulee noudattaa rakennuslupaa ja sen liitteitä. Mikäli tulee tarve poiketa luvasta, siitä pitää ilmoittaa välittömästi rakennusvalvonnalle. Ilmoituksen tekoa ei kannata lykätä, sillä se voi johtaa töiden keskeyttämiseen, työmaan viivästymiseen ja jopa rakenteiden purkamiseen. Risto Levanto, Helsingin rakennusvalvonta.
  • Kiinteistövakuutus korvaa vain äkilliset ja ennalta arvaamattomat vahingot. Suojeluohjeiden (esim. paloturvallisuusmääräykset) laiminlyönti vaikuttaa korvattavuuteen, jos se on aiheuttanut vahingon tai laajentanut sitä. Kirsi Yrttiaho, OP.
  • Vantaa on sähköistänyt rakennuslupa-asiointiaan. Lupapiste.fi-palvelussa hoidetaan mm. rakennuslupaan liittyvät lausunnot ja viestintä, ja myös korjaushankkeeseen liittyvät asiakirjat ladataan palveluun. Näin luvan etenemistä voi seurata 24/7. Pasi Timo, Vantaan rakennusvalvonta.
  • Lupapiste.fi on käytössä jo lähes sadassa kunnassa. Ympäristöministeriön tilaaman palvelu on kehitetty helpottamaan rakennuslupa-asiointia. Ilona Liesmäki, Solita Oy.
  • Halvin tarjous rakentamisessa ei ole aina se laadukkain. Esko Lindblad, Suomen Sisäilmakeskus Oy.

 

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

21.6.2022

Mitä tehdä, kun halutaan aita kiinteistöjen rajalle?

Jos taloyhtiö haluaa aidata tonttinsa, sen täytyy tarkastaa oman kunnan rakennusjärjestys, asemakaava ja alueen rakentamistapaohje. Myös naapurikiinteistön omistajaa täytyy kuulla. Riitoja naapureiden välille voivat aiheuttaa raja-aidan kunnossapitokysymykset.

2.6.2022

Kaupallinen yhteistyö

Vantaalainen lämpö on ilmastoystävällinen ja hintavakaa lämmitysratkaisu

Vantaan Energia etenee kohti hiilinegatiivisuutta. Se tuottaa lämpöenergiansa kotimaisista polttoaineista, muun muassa sekajätteestä. Sen lämpö on kivihiiletöntä jo nyt ja fossiilitonta se tulee olemaan vuonna 2026.

Vantaan Energia

vähentää rakentamista

1.12.2022

Rakli: Talouden epävarmuus vähentää rakentamista

Korkojen ja kustannustason nousu sekä talouden epävarmuudet vähentävät rakentamisen ja kiinteistökauppojen määrää, kertoo Rakli. Rakennuskustannusten raju nousu kuitenkin hiipuu. Vuokra-asuntojen kysyntä vilkastuu ja vuokrat nousevat suurissa kaupungeissa.

toimistotilojen vajaakäyttö

11.10.2022

Pääkaupunkiseudun toimistotilojen vajaakäyttö kasvussa

Pääkaupunkiseudun toimistotiloissa on tuhansia neliöitä tyhjää tilaa. Eniten tyhjää tilaa on Vallilassa ja vähiten Ruoholahdessa. Toimistotiloja on pääkaupunkiseudulla yhteensä 4,2 miljoonaa neliötä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti