Pääkaupunkiseudun rakennusvalvonta kehittää toimintaansa

Helsingin Savoy-teatteri täyttyi tiistaina 17.11. ihmisistä, kun yli 500 rakennus- ja kiinteistöalan ammattilaista otti osaa pääkaupunkiseudun rakennusvalvontaviranomaisten järjestämään Rakennusvalvonnan ajankohtaisseminaariin. Seminaarissa kuultiin puheenvuoroja niin rakennuslupakäytäntöjen muutoksista kuin rakennusvalvonnan toiminnastakin.

Seminaarin avasi Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäki. Sinnemäki pohdiskeli puheenvuorossaan pääkaupunkiseudun tulevaa kehitystä ja sen vaikutusta esimerkiksi uudis- ja korjausrakentamiseen. Rakentamiselle luovat tulevaisuudessa paineita muun muassa väestön pakkautuminen pääkaupunkiseudulle ja toisaalta esimerkiksi energiankäyttölinjaukset.

Sinnemäen lisäksi seminaarissa kuultiin puheenvuoroja muun muassa Helsingin ja Vantaan rakennusvalvonnan, Verohallinnon sekä muutaman yrityksen edustajilta. Keskeisiksi teemoiksi nousivat muuttuvat rakennuslupakäytännöt ja lainsäädäntö, luvattoman rakentamisen torjuntakeinot sekä sähköinen asiointi osana rakennusvalvonnan toimintaa. Seminaarin alkupuolella keskityttiin yleisiin rakennusvalvontaan liittyviin asioihin ja loppuosa oli omistettu pientalorakentamiselle.

Seuraavassa on muutama poiminta seminaarin puheenvuoroista:

  • Hallitus on käynnistänyt normienpurkutalkoot, mutta rakentamisessa normeista ei päästä täysin eroon. Reaalimaailmasta kumpuavat – esimerkiksi energiatehokkuuteen ja hyvään sisäilmaan liittyvät – vaatimukset tekevät rakentamismääräyksistä monipolvisia. Anni Sinnemäki, Helsingin kaupunki.
  • Märkätilahankkeisiin ei tarvita Helsingissä enää rakennuslupaa, jos työt tehdään olemassa olevissa huoneistoissa (ei koske suojeltuja ja kosteusvaurioituneita huoneistoja). Tämä lisää taloyhtiöiden hallitusten ja isännöitsijöiden vastuuta korjaushankkeiden asianmukaisesta toteuttamisesta. Asunto-osakeyhtiölakia on noudatettava täydellisesti. Lauri Jääskeläinen, Helsingin rakennusvalvonta.
  • Jos korjattavissa tiloissa on kosteusvaurio, rakennusluvan tarve kannattaa selvittää rakennusvalvonnasta. Jos vaurio on vähäinen, rakennuslupaa ei välttämättä tarvita. Ilkka Rekonen, Vantaan rakennusvalvonta.
  • Verottajalle tehtäviä rakentamisilmoituksia yksinkertaistetaan vuodenvaihteessa. Muutokset kohdistuvat ilmoitettaviin urakkatietoihin, mutta eivät tässä vaiheessa työntekijätietoihin tai kotitalouksien tekemiin ilmoituksiin. Kristiina Virmajoki, Verohallinto.
  • Ilman rakennuslupaa rakentaminen on harvoin tarkoituksellista. Usein taustalla on tietämättömyys tai väärintulkinta luvan tarpeesta, ja asia ratkeaa rakennusvalvonnan neuvonnalla. Minna Mättö, Helsingin rakennusvalvonta.
  • Rakentamisessa tulee noudattaa rakennuslupaa ja sen liitteitä. Mikäli tulee tarve poiketa luvasta, siitä pitää ilmoittaa välittömästi rakennusvalvonnalle. Ilmoituksen tekoa ei kannata lykätä, sillä se voi johtaa töiden keskeyttämiseen, työmaan viivästymiseen ja jopa rakenteiden purkamiseen. Risto Levanto, Helsingin rakennusvalvonta.
  • Kiinteistövakuutus korvaa vain äkilliset ja ennalta arvaamattomat vahingot. Suojeluohjeiden (esim. paloturvallisuusmääräykset) laiminlyönti vaikuttaa korvattavuuteen, jos se on aiheuttanut vahingon tai laajentanut sitä. Kirsi Yrttiaho, OP.
  • Vantaa on sähköistänyt rakennuslupa-asiointiaan. Lupapiste.fi-palvelussa hoidetaan mm. rakennuslupaan liittyvät lausunnot ja viestintä, ja myös korjaushankkeeseen liittyvät asiakirjat ladataan palveluun. Näin luvan etenemistä voi seurata 24/7. Pasi Timo, Vantaan rakennusvalvonta.
  • Lupapiste.fi on käytössä jo lähes sadassa kunnassa. Ympäristöministeriön tilaaman palvelu on kehitetty helpottamaan rakennuslupa-asiointia. Ilona Liesmäki, Solita Oy.
  • Halvin tarjous rakentamisessa ei ole aina se laadukkain. Esko Lindblad, Suomen Sisäilmakeskus Oy.

 

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

sauna kerrostaloasunto

5.7.2023

Näin voit tehdä saunan kerrostaloasuntoon

Vanhaan kerrostaloasuntoonkin on mahdollista rakentaa sauna. Remonttiin ei pidä ryhtyä omin päin, vaan urakkaan palkataan ammattilaisia suunnittelemaan ja toteuttamaan muutostyö turvallisesti. Myös lupien täytyy olla kunnossa ennen urakkaan ryhtymistä.

19.10.2023

Vapaarahoitteiset vuokrat nousivat heinä-syyskuussa

Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat heinä-syyskuussa pääkaupunkiseudulla 0,5 prosenttia ja muualla Suomessa 2,0 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna, kertoo Tilastokeskus.

parvekekaidejärjestelmien turvallisuus

31.5.2023

Parvekekaidejärjestelmien turvallisuutta aletaan selvittää

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes on käynnistänyt markkinavalvontahankkeen parvekekaidejärjestelmien turvallisuudesta Tikkurilassa sattuneen onnettomuuden vuoksi. Tavoitteena on, että toimialalle luodaan yhtenäinen ja selkeä mitoitus- ja testauskäytäntö.

tyhjät vuokra-asunnot

29.9.2023

KTI: Tyhjien asuntojen määrä kääntyi laskuun

Tyhjillään olevien vuokra-asuntojen osuus laski kesällä lähes kaikissa suurissa kaupungeissa viime kevääseen verrattuna. Ainoastaan Vantaalla tyhjien asuntojen osuus jatkoi nousuaan.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti