Nuorten kotoa muutto lykkääntynyt

Tilastokeskuksen perhetilaston mukaan kotona asuvien 20–24-vuotiaiden osuus on pienentynyt selvästi viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana, mutta viime vuosina osuus on tasaantunut noin neljännekseen. Nuorten muuttoa lapsuudenkodista kuvataan perheessä lapsen asemassa olevien 20–24-vuotiaiden määrällä. Vuonna 2014 lapsen asemassa olevien nuorten suhteellinen osuus ikäryhmästä jopa kasvoi. Lapsen asemassa olevien nuorten osuuden kasvu liittynee kotoa muuttamisen lykkääntymiseen myöhempään ajankohtaan ja kotiin palaamiseen.

Lapsen asemassa olevien 20–24-vuotiaiden osuus 1993–2014

Lapsen asemassa olevien 20–24-vuotiaiden osuus 1993–2014

Vuonna 1995 lapsen asemassa oli vielä 42 prosenttia 20–24-vuotiaista, mutta vuoden 2014 lopussa osuus oli enää 25 prosenttia. Nuoret naiset itsenäistyvät ja muuttavat lapsuudenkodista nuoria miehiä aiemmin. Nykyisin vajaa kolmannes miehistä asuu vanhempien luona vielä 20–24-vuotiaina, naisista lapsen asemassa on tässä iässä enää 18 prosenttia. Kolmekymmenvuotiaista miehistä kuusi prosenttia oli perheessään lapsen asemassa, naisista kolme prosenttia.

Jo ennen vuoden 1994 kotikuntalakia vuodesta 1985 vuoteen 1993 lapsen asemassa olevien 20–24-vuotiaiden osuus pieneni 54 prosentista 46 prosenttiin. Myös lain voimaantulon jälkeen heidän osuutensa edelleen pieneni. Tietoja lapsen asemassa olevien määrästä ei ole saatavissa kaikilta vuosilta ennen vuotta 1993. Yhtenäinen aikasarja on vuodesta 1993 lähtien.

Lähde: Väestö- ja oikeustilastot, Tilastokeskus

Artikkeli: Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

21.2.2022

Huonosti tehty loppusiivous voi tulla kalliiksi

On luonnollista, että asumisesta jää ajan kuluessa asuntoon jälkiä, eikä vuokranantaja voi edellyttää, että asunto olisi vuokrasuhteen alussa ja lopussa täsmälleen samassa kunnossa. Vuokralainen ei vastaa asunnon normaalista kulumisesta, jollei toisin ole sovittu. Tavanomaisella kulumisella tarkoitetaan ajan myötä ja vähitellen tapahtuvaa kulumista.

taloyhtiökupla ostaminen uudiskohteesta

19.8.2022

Taloyhtiökuplassa aiheena kodin ostaminen uudiskohteesta

Kiinteistöliiton Taloyhtiökupla-podcastin uusimman jakson aiheena on kodin ostaminen uudiskohteesta. Monia houkuttaa ajatus täysin uudesta kodista, mutta ennen asuntokaupoille ryntäämistä on hyvä selvittää muutama asia.

omakotitalo

26.9.2022

Suomalainen haaveilee yhä omakotitalosta

Suomalaisten unelmakoti on edelleen omakotitalo, selviää LähiTapiolan kyselystä. Talon halutaan olevan omistusasunto ja sijaitsevan luonnon ja palveluiden lähellä. Esteenä unelmille on kuitenkin usein raha.

10.12.2021

Biojätteeseen ei voi laittaa mitä tahansa – Asiantuntija oikoo harhaluuloja

Ympäristöasiantuntija Hanna Tukiainen Helsingin seudun ympäristöpalveluista (HSY) kertoo Helsingin Sanomissa, että biojätteeseen kuuluu periaatteessa kaikki keittiöstä tuleva kompostoituva jäte. Esimerkiksi hedelmien ja vihannesten kuoret, ruoan tähteet, kahvin porot suodatinpapereineen, teepussit, kalanruodot sekä lihasta jääneet pienet luut voi surutta heittää biojätteeseen. Kuulostaa järkeenkäyvältä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti