Miten vuokraan asunnon sotaa pakenevalle ukrainalaiselle?

• Maksutonta majoitusta Ukrainasta pakeneville ihmisille voi tarjota esimerkiksi Host4Ukraine-sivuston kautta: https://www.host4ukraine.com/

• Lyhytaikaisempaan majoitukseen asuntoa voi tarjota esim. Airbnb-palvelun kautta. Tällöin vuokrausta voi olla kuitenkin vaikea rajata koskemaan vain Ukrainasta pakeneville ihmisille eikä vuokralaisvalintaa voi tehdä etnisin perustein.

• Voit myös ilmoittaa vapaana olevasta asunnosta erilaisissa asian ympärille syntyneissä Facebook-ryhmissä.

• Voit myös vuokrata sijoitusasuntosi taholle, joka vuokraa asuntoja pakolaisille. Tällaista välivuokrausmallia käyttävät esimerkiksi osa kunnista, säätiöt tai järjestöt. Välivuokramallissa asumispalvelua tarjoava taho, esimerkiksi kunta, tekee tavanomaisen vuokrasopimuksen vuokranantajan kanssa.

• Pitkäaikaiseen vuokraamiseen Oikotie ja Vuokraovi, Facebook-ryhmät sekä Tori.fi ovat edelleen parhaita paikkoja.

• Englanninkieliset vuokrasopimuspohjat löytyvät Suomen Vuokranantajat ry:n jäsensivuilta.

Tällä hetkellä ukrainalaiset voivat oleskella kolmen kuukautta Suomessa ilman viisumia. EU selvittää käytäntöjen muuttamista, mutta tällä erää luonteva tapa vuokrata asuntoja voi olla esimerkiksi tehdä ensin kolmen kuukauden määräaikainen sopimus asuntoon.

Vuokranantajana vuokrasopimusta tehdessä kannattaa muistaa normaalit vuokrasopimuksen tekemisen käytännöt. Hädänkään hetkellä ei kannata tehdä puolin tai toisin sitoumuksia tai sopimuksia, jotka voivat kaduttaa myöhemmin.

Maksuvaikeuksiin on syytä varautua

Sodan johdosta asetetut pakotteet ovat käytännössä sulkeneet Venäjän rahaliikenteen EU-maihin. Tämä voi vaikeuttaa niiden vuokralaisten vuokranmaksua, joilla on venäläinen pankkitili. Asia voi vaikuttaa esimerkiksi Suomessa opiskelevien tai työskentelevien venäläisten tilanteeseen.

Vuokranmaksun vaikeutuessa vuokranantaja tekee omat ratkaisunsa ja joustaa omien mahdollisuuksiensa mukaan. Velvollisuutta joustaa ei ole, mutta on toki ymmärrettävä, että poikkeustilanne vaikeuttaa nyt monien ihmisten elämää ilman heidän omaa syytään.

Jos sota pitkittyy ja pakotteet jatkuvat pitkään, heikentää se myös Suomen taloutta ja maksuvaikeuksia voi tulla eritaustaisille vuokralaisille. Vuokranantajien kannattaa siis pyrkiä varautumaan vuokraustoiminnan taloudellisten riskien kasvuun esimerkiksi pyrkimällä säästämään rahallista puskuria tai vakuutuksin.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

19.4.2022

Venäjän hyökkäys ei juuri vaikuta asunnon osto- ja myyntisuunnitelmiin

Etuovi.com toteutti asunnon osto- ja myyntiaikeita kartoittavan kyselynsä 10.-21.3.2022, jolloin Venäjän hyökkäyksen alkamisesta oli kulunut aikaa 2–3 viikkoa. Kyselyyn vastasi 2 770 satunnaisesti poimittua sivuston kävijää. Vastaajista 50 % suunnitteli omistusasunnon ostamista, 14 % sijoitusasunnon ostamista ja 13 % loma-asunnon ostamista.

lainakatto

13.10.2022

VATT: Lainakatto vaikeuttaa pienituloisten ensiasunnon ostoa

Lainakaton käyttöönotto vähensi ensiasunnon ostajien määrää pienituloisissa kotitalouksissa, kertoo VATT. Lainakattouudistus onnistui kuitenkin vähentämään kotitalouksien velkaantumista.

18.10.2022

Danske Bank: Suomalaisnuoret haaveilevat yhä omistusasunnosta

Suomalaisnuorten haave omistusasunnosta ei ole kaatunut vaikeina aikoina, vaan päinvastoin voimistunut. Suurin osa alle 30-vuotiaista aikoo ostaa omistusasunnon tulevaisuudessa. Asunto on nuorille sekä koti että sijoitus.

22.3.2022

Tutkimus: Asuntorakentaminen toimialavertailun ykkönen − Ostajat silti yhä tyytymättömämpiä talojen keskeneräisyyteen

Uudisasunnon ostajien asiakastyytyväisyyden vuotuisessa EPSI ratingin -mittauksessa suomalainen asuntorakentaminen ylsi kirkkaasti toimialavertailun ykköseksi ja on kärjessä myös pohjoismaisessa vertailussa. Tyytyväisyys on selvästi korkeampaa, kuin asiakastyytyväisyys esimerkiksi pankin, matkapuhelin- tai laajakaistaoperaattorin, sähkönmyyntiyhtiön, tai vakuutusyhtiön asiakkaana. Rakennusyhtiöt saivat viime vuonna uudisasuntojen ostajilta keskiarvoksi 76,4.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti