Miten vuokraan asunnon sotaa pakenevalle ukrainalaiselle?

• Maksutonta majoitusta Ukrainasta pakeneville ihmisille voi tarjota esimerkiksi Host4Ukraine-sivuston kautta: https://www.host4ukraine.com/

• Lyhytaikaisempaan majoitukseen asuntoa voi tarjota esim. Airbnb-palvelun kautta. Tällöin vuokrausta voi olla kuitenkin vaikea rajata koskemaan vain Ukrainasta pakeneville ihmisille eikä vuokralaisvalintaa voi tehdä etnisin perustein.

• Voit myös ilmoittaa vapaana olevasta asunnosta erilaisissa asian ympärille syntyneissä Facebook-ryhmissä.

• Voit myös vuokrata sijoitusasuntosi taholle, joka vuokraa asuntoja pakolaisille. Tällaista välivuokrausmallia käyttävät esimerkiksi osa kunnista, säätiöt tai järjestöt. Välivuokramallissa asumispalvelua tarjoava taho, esimerkiksi kunta, tekee tavanomaisen vuokrasopimuksen vuokranantajan kanssa.

• Pitkäaikaiseen vuokraamiseen Oikotie ja Vuokraovi, Facebook-ryhmät sekä Tori.fi ovat edelleen parhaita paikkoja.

• Englanninkieliset vuokrasopimuspohjat löytyvät Suomen Vuokranantajat ry:n jäsensivuilta.

Tällä hetkellä ukrainalaiset voivat oleskella kolmen kuukautta Suomessa ilman viisumia. EU selvittää käytäntöjen muuttamista, mutta tällä erää luonteva tapa vuokrata asuntoja voi olla esimerkiksi tehdä ensin kolmen kuukauden määräaikainen sopimus asuntoon.

Vuokranantajana vuokrasopimusta tehdessä kannattaa muistaa normaalit vuokrasopimuksen tekemisen käytännöt. Hädänkään hetkellä ei kannata tehdä puolin tai toisin sitoumuksia tai sopimuksia, jotka voivat kaduttaa myöhemmin.

Maksuvaikeuksiin on syytä varautua

Sodan johdosta asetetut pakotteet ovat käytännössä sulkeneet Venäjän rahaliikenteen EU-maihin. Tämä voi vaikeuttaa niiden vuokralaisten vuokranmaksua, joilla on venäläinen pankkitili. Asia voi vaikuttaa esimerkiksi Suomessa opiskelevien tai työskentelevien venäläisten tilanteeseen.

Vuokranmaksun vaikeutuessa vuokranantaja tekee omat ratkaisunsa ja joustaa omien mahdollisuuksiensa mukaan. Velvollisuutta joustaa ei ole, mutta on toki ymmärrettävä, että poikkeustilanne vaikeuttaa nyt monien ihmisten elämää ilman heidän omaa syytään.

Jos sota pitkittyy ja pakotteet jatkuvat pitkään, heikentää se myös Suomen taloutta ja maksuvaikeuksia voi tulla eritaustaisille vuokralaisille. Vuokranantajien kannattaa siis pyrkiä varautumaan vuokraustoiminnan taloudellisten riskien kasvuun esimerkiksi pyrkimällä säästämään rahallista puskuria tai vakuutuksin.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

28.6.2018

Ensiasunnon ostajat hakevat nyt jopa omakotitaloja – pääkaupunkiseudulla asutaan yhä tiheämmin

OP-Kiinteistökeskuksen välittäjät ympäri Suomen eivät ole havainneet merkittävää kasvua ensiasunnon ostajien määrässä. Kasvukeskusten ulkopuolella ensiasunnon ostajat etsivät jopa omakotitaloja. Tilastokeskuksen tietojen mukaan ensiasunnon ostajien määrä laski lähes 30 prosenttia vuosien 2011-2016 välillä.

16.10.2014

Ensiasunnon ostajia 21 000 vuonna 2013

Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2013 asuntoväestöön kuului 20 718 osakemuotoisen ensiasunnon ostajaa. Ensiasunnon ostajien määrä on vähentynyt 13 400 henkilöllä (39 prosenttia) verrattuna vuoteen 2006. Ensiasunnon ostajalla tarkoitetaan tässä henkilöä, joka on ostanut osakemuotoisen asunnon ja vapautettu varainsiirtoverosta ensiasunnon ostajana.

10.10.2017

Nuorten kiinnostus asuntosijoittamista kohtaan vahvaa – myös uudet tavat tienata asunnoilla kiinnostavat

Danske Bankin teettämän Asunto sijoituskohteena -kyselytutkimuksen mukaan asuntosijoittaminen kiinnostaa erityisesti nuoria suomalaisia. Nuoria houkuttelevat paitsi perinteiset asuntosijoittamisen muodot, myös asunnon vuokraaminen lyhytaikaisesti erilaisten uusien palvelujen kautta. Asuntoa pidetään Suomessa laajasti hyvänä ja turvallisena sijoituksena, mikä onkin yleisin syy suomalaiselle hankkia sijoitusasunto.

27.3.2019

Kannattaako asua vuokralla vai ostaa oma asunto? VertaaEnsin.fi selvitti asiaa kaupunkikohtaisesti

Suomessa on totuttu ajattelemaan, että asunnon omistaminen on aina järkevää taloudellisesti, mutta onko tämä  totta? Rahoituspalveluiden vertailusivusto VertaaEnsin.fi:n tekemän analyysin perusteella vuokra-asuminen on useassa Suomen kaupungissa edullisempaa kuin omistaminen, ainakin kuukausitasolla tarkasteltuna. Traditionaalinen tapa kerryttää varallisuutta on ollut omistusasuminen.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti