• Maksutonta majoitusta Ukrainasta pakeneville ihmisille voi tarjota esimerkiksi Host4Ukraine-sivuston kautta: https://www.host4ukraine.com/
• Lyhytaikaisempaan majoitukseen asuntoa voi tarjota esim. Airbnb-palvelun kautta. Tällöin vuokrausta voi olla kuitenkin vaikea rajata koskemaan vain Ukrainasta pakeneville ihmisille eikä vuokralaisvalintaa voi tehdä etnisin perustein.
• Voit myös ilmoittaa vapaana olevasta asunnosta erilaisissa asian ympärille syntyneissä Facebook-ryhmissä.
• Voit myös vuokrata sijoitusasuntosi taholle, joka vuokraa asuntoja pakolaisille. Tällaista välivuokrausmallia käyttävät esimerkiksi osa kunnista, säätiöt tai järjestöt. Välivuokramallissa asumispalvelua tarjoava taho, esimerkiksi kunta, tekee tavanomaisen vuokrasopimuksen vuokranantajan kanssa.
• Pitkäaikaiseen vuokraamiseen Oikotie ja Vuokraovi, Facebook-ryhmät sekä Tori.fi ovat edelleen parhaita paikkoja.
• Englanninkieliset vuokrasopimuspohjat löytyvät Suomen Vuokranantajat ry:n jäsensivuilta.
Tällä hetkellä ukrainalaiset voivat oleskella kolmen kuukautta Suomessa ilman viisumia. EU selvittää käytäntöjen muuttamista, mutta tällä erää luonteva tapa vuokrata asuntoja voi olla esimerkiksi tehdä ensin kolmen kuukauden määräaikainen sopimus asuntoon.
Vuokranantajana vuokrasopimusta tehdessä kannattaa muistaa normaalit vuokrasopimuksen tekemisen käytännöt. Hädänkään hetkellä ei kannata tehdä puolin tai toisin sitoumuksia tai sopimuksia, jotka voivat kaduttaa myöhemmin.
Maksuvaikeuksiin on syytä varautua
Sodan johdosta asetetut pakotteet ovat käytännössä sulkeneet Venäjän rahaliikenteen EU-maihin. Tämä voi vaikeuttaa niiden vuokralaisten vuokranmaksua, joilla on venäläinen pankkitili. Asia voi vaikuttaa esimerkiksi Suomessa opiskelevien tai työskentelevien venäläisten tilanteeseen.
Vuokranmaksun vaikeutuessa vuokranantaja tekee omat ratkaisunsa ja joustaa omien mahdollisuuksiensa mukaan. Velvollisuutta joustaa ei ole, mutta on toki ymmärrettävä, että poikkeustilanne vaikeuttaa nyt monien ihmisten elämää ilman heidän omaa syytään.
Jos sota pitkittyy ja pakotteet jatkuvat pitkään, heikentää se myös Suomen taloutta ja maksuvaikeuksia voi tulla eritaustaisille vuokralaisille. Vuokranantajien kannattaa siis pyrkiä varautumaan vuokraustoiminnan taloudellisten riskien kasvuun esimerkiksi pyrkimällä säästämään rahallista puskuria tai vakuutuksin.
Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään