Mitä isännöitsijän tehtäviin kuuluu?

Suurimmalla osalla taloyhtiöistä on isännöitsijä, joka hoitaa taloyhtiön päivittäistä hallintoa ja taloudenpitoa. Vaikka isännöitsijä toimijana on tuttu niin yhtiön hallitukselle kuin asukkaillekin, monille voi olla epäselvää, mitä isännöitsijä käytännössä tekee.

– Isännöitsijän työ on tyypillisesti yhdistelmä taloyhtiössä vireillä olevien asioiden edistämistä kulloisenkin tilanteen mukaan ja erilaisia vastaan tulevia asiakaspalvelutilanteita. Kevään yhtiökokouskaudella työhön kuuluu myös asiakasyhtiöiden tilinpäätösasiakirjojen laatimista, tilinpäätösten käsittelyä hallitusten kanssa sekä yhtiökokousjärjestelyjä, tiivistää Sami Asujamaa, joka työskentelee isännöitsijänä ja yrittäjänä 10 + Isännöinti Oy:ssä.

Isännöitsijän tehtävistä määrätään melko yleisluontoisesti asunto-osakeyhtiölaissa. Tästä seuraa, että isännöitsijän oletetaan toisinaan hoitavan lähes kaikki taloyhtiön juoksevat asiat.

– Taloyhtiön isännöintisopimuksessa sovitaan kuitenkin tarkemmin siitä, mitä isännöintitehtäviin sisältyy, Asujamaa muistuttaa.

Isännöintisopimuksen sisällön pitäisi olla selvä jokaiselle hallituksen jäsenelle. Jos oman taloyhtiön sopimukseen ei ole tullut tutustuttua, asiaan on helppo ratkaisu: pyytää se nähtäväksi hallituksen puheenjohtajalta tai itse isännöitsijältä.

– Isännöintisopimuksen liitteineen tulisi olla aina hallituksen saatavilla. Hyvä tapa on myös käydä uusien hallituksen jäsenten kanssa läpi sopimuksen pääkohdat ja siinä määritellyt tehtävät, Asujamaa vinkkaa.

Isännöintisopimuksen ohella hallituksen jäsenten on hyvä ottaa selvää isännöinnin ja hallituksen välisestä työnjaosta yhtiön hallinnossa. Taloyhtiöissä osa hallituksen tehtävistä siirretään tavallisesti isännöinnin hoidettaviksi.

– Tällaisia tehtäviä ovat yleensä esimerkiksi osakkaiden remontti-ilmoitusten käsittely ja osakeluettelon ylläpito, Asujamaa toteaa.

Hallitus ei saisi olettaa isännöinnin hoitavan tehtävän kuin tehtävän, vaan tehtävänjaosta on aina sovittava selkeästi.

– Isännöinnin kuukausiveloitukseen kuuluvat tehtävät hoituvat toki automaattisesti. Erillisveloitettaviin tehtäviin tulee sen sijaan aina olla jonkinlainen päätös tai tehtävänanto hallitukselta, ennen kuin isännöinti voi lähteä asiaa työstämään, Asujamaa toteaa.

 

Lue lisää aiheesta Suomen Kiinteistölehden numerosta 1/2022. Lisätietoa isännöitsijän työstä ja tehtävistä saa esimerkiksi Isännöinnin käsikirjasta (Kiinteistömedia Oy) >>

Kiinteistömedia Oy on myös Suomen Kiinteistölehden kustantaja.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

20.7.2022

Omatoimi-isännöitsijä on paljon vartija

Omatoimi-isännöitsijällä eli oto-isännöitsijällä on paljon vastuuta. Hänen täytyy tuntea asunto-osakeyhtiölaki ja ymmärtää hallintoa, taloutta ja kiinteistön ylläpitoa. Oto-isännöitsijän tehtävään ei pidä lähteä kylmiltään.

Isännöitsijän valinta

18.5.2022

Isännöitsijän valinta kuuluu hallitukselle

Taloyhtiön hallitus valitsee toimikautensa alussa uuden isännöitsijän. Tämän lisäksi hallituksen täytyy laatia isännöintisopimus ja sopia sen ehdoista. Isännöitsijä ja taloyhtiön hallitus toimivat yhteistyössä, ja hallitus voi myös vaihtaa isännöitsijän, jos se katsotaan tarpeelliseksi.

tekninen isännöitsijä

25.11.2022

Kuukauden kasvo: Mitä tekee tekninen isännöitsijä?

Teknisiä isännöitsijöitä kouluttava Eero Oldén kertoo, miten tekninen isännöitsijä eroaa perinteisestä isännöitsijästä. Tekninen isännöitsijä voi esimerkiksi antaa suosituksia ja ehdotuksia taloyhtiön korjaushankkeissa sekä valvoa osakkaiden muutostöitä.

taloyhtiön hallitus

17.5.2022

Taloyhtiön sopimukset tutuiksi uudelle hallitukselle

Taloyhtiön hallitus hoitaa yleisten taloyhtiön asioiden lisäksi myös sille asunto-osakeyhtiölaissa säädettyjä tehtäviä. Siksi uuden hallituksen jäsenten on hyvä tutustua yhtiöjärjestykseen ja asunto-osakeyhtiölakiin, sekä taloyhtiön merkittävimpiin sopimuksiin.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti