Kylpyhuoneremontti kannattaa suunnitella huolella

Kylpyhuoneremontin kustannuksissa säästää suuren summan rahaa, kunhan muistaa huomioida energia- ja ilmanvaihtoratkaisut jo suunnitteluvaiheessa. Koska remontti on keskimäärin 20 vuoden investointi, ei ole samantekevää, miten sen toteuttaa.

Remontoidessa kannattaa ajatella muutakin kuin tilan tulevaa sisustusta ja fiiniä ulkonäköä. Etenkin kylpyhuoneremontti vaatii tarkan suunnittelutyön. Kannattaa valita urakoitsija, jolla on remontoimiseen sopiva koulutus ja osaaminen.

Vattenfallin energia-asiantuntija Malkus Lindroos kertoo, että asukkaalle voi koitua suuret kustannukset huonosti tehdystä työstä.

”Parinkymmenen vuoden aikana voi upottaa kymppitonnin turhiin sähkölämmityksiin, jos kylpyhuoneen energia-asioita ei ole suunniteltu talon lämmityksen mukaan. Jos käytössä on vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä, kuten kaukolämpö tai maalämpö, sitä tulee hyödyntää myös kylpyhuoneessa. Esimerkiksi kaukolämpökohteen muuttaminen sähkölämmitteiseksi maksaa sen 10 000 euroa 20 vuoden aikana.

Myös remontoijan valinnassa täytyy olla tarkkana.

”Jos käyttää halpaa remontoijaa, joka ei laita vesieristyksiä tai tekee ne huolimattomasti, on vaarana, että kosteutta pääsee rakenteisiin. Siinä voi mennä koko talo purkukuntoiseksi”, Lindroos kertoo.

Kylpyhuoneen ilmavaihto on yhtä tärkeä kuin lämmitys

Energiansäästön kannalta on tarpeellista huomioida myös ilmanvaihto, jotta kosteus pääsee kulkeutumaan pois kylpyhuoneesta.

”Tuuletuskeinona ei kannata käyttää sitä, että pitää kylpyhuoneen ikkunaa auki ilman läpivetoa. Sillä saa suuria määriä lämpöä hävitettyä, kun kylmä ilma jäähdyttää talon rakenteita. Jo suunnitteluvaiheessa kannattaa miettiä energiatehokkaita vaihtoehtoja ilmanvaihtoon”, Lindroos opastaa.

Kosteutta ei ole myöskään järkevää haihduttaa jättämällä kylpyhuoneen ovi auki, koska silloin kylpyhuoneen lämmitys alkaa lämmittää koko kotia.

”Kodin muita tiloja ei ole myöskään suunniteltu kestämään kosteutta”, Lindroos varoittaa.

Lämpö vie kosteuden kylpyhuoneesta

Kylpyhuone on asunnon harvoja tiloja, joissa tarvitaan lämmitys ympäri vuoden. Siksi tilan energiakustannuksissa voi säästää tuntuvan summan rahaa.

Kylpyhuoneen lämmityksen tarkoitus on kuivattaa kylpyhuone. Sen vuoksi aina, kun kylpyhuonetta kastellaan, sen tulisi olla muuta huoneistoa lämpimämpi, myös kesällä.

”Vaikka asunnossa olisi sopiva lämpötila, jos ulkoa tulee kosteaa ilmaa ja kylpyhuonetta ei lämmitä, kylpyhuone ei kuivu”, Lindroos tarkentaa.

Kosteuden poistaminen kylpyhuoneesta lämmön ja ilmanvaihdon avulla on siis tärkeää sekä mukavuussyistä että tekniikan vuoksi. Lämmitetty lattia tuntuu mukavalta paljaan jalan alla, mutta yhtä tärkeää on muistaa se, että tila pysyy käytön jälkeen kuivana ja raikkaana. Kun kylpyhuone on lämmitetty oikealla tavalla – säästät.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

talousarvion laadintaan

15.3.2023

Tarkkuutta talousarvion laadintaan

Talousarvion laadinta on tänä vuonna hankalaa kasvavien hoitomenojen vuoksi. Talousarviota viimeisteltäessä keskeistä on punnita eri kuluerien vaikutusta asumiskustannuksiin. Talousarvioon kannattaa jättää pelivaraa, sillä väärässä paikassa säästäminen kostautuu.

taloyhtiön piha

27.7.2023

Taloyhtiön piha vaatii hoitamista

Kun taloyhtiön pihaa halutaan hoitaa hyvin, kannattaa ensin keskustella tavoitteista ja sitten määritellä omalle pihalle sopiva hoidon taso. Pihan hoidossa voi käyttää apuna viheralan ammattilaista. Hänet kannattaa ottaa mukaan myös tavoitekeskusteluun.

yhtiön kustannuksella

3.11.2023

Milloin osakas voi tehdä remontin yhtiön kustannuksella?

Osakkaalla on oikeus remontoida huoneistoaan oman mielensä mukaan. Jos huoneistossa on taloyhtiön vastuulle kuuluva vika tai puute, osakkaalla voi olla oikeus korjauttaa se yhtiön kustannuksella. Tiettyjen edellytysten on kuitenkin täytyttävä.

taloyhtiöriidat

18.1.2023

Taloyhtiöriidat kannattaa ratkoa sopimalla

Taloyhtiössä voi syntyä riitoja muun muassa remonteista, maksulaiminlyönneistä ja häiriökäyttäytymisestä. Riidoissa kannattaa pyrkiä aina ensisijaisesti sopuratkaisuun, ja oikeusprosessiin lähteä vasta huolellisen harkinnan jälkeen.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti