Kun lattian ääneneristys meni pieleen

Raisa asentaa itse asuntoonsa uuden parketin. Parin viikon päästä alakerran naapuri tiedustelee, mitä Raisan asunnossa on tehty, kun sieltä on alkanut kuulua kovaa tömistelyä.

Raisa ottaa yhteyttä isännöitsijään ääniongelman selvittämiseksi. Isännöitsijä yllättyy kuullessaan parketin vaihdosta, sillä Raisa ei ole tehnyt remontti-ilmoitusta taloyhtiölle. Raisa myöntää luulleensa, ettei pintaremonteista tarvitse ilmoittaa.

Isännöitsijä käy toteamassa ongelman Raisan ja naapurin kanssa. Ilmenee, ettei Raisa ole huomannut asentaa parketin alle ääneneristeitä. Hän osti parkettilaudat rautakaupasta ja ryhtyi hommiin, enempiä ajattelematta.

Toimi näin, kun vaihdat lattian pinnoitetta

  • Ota yhteyttä isännöitsijään tai hallitukseen. Sovi taloyhtiön kanssa korjauksesta ja tee siitä remontti-ilmoitus yhtiölle. Odota yhtiön kuittausta, ennen kuin aloitat remontin.
  • Selvitä ilmoituksessa, miten parketti ja lattian ääneneristys aiotaan asentaa – myös siinä tapauksessa, jos lattiapinnoitteen asentaa joku muu kuin sinä.
  • Varmista, että remontissa käytetään lattiaan asennettavaksi tarkoitettuja materiaaleja (mm. parketti, ääneneriste).
  • Sovi taloyhtiön kanssa, miten remontin valvonta hoidetaan.

Äänihaitan korjaaminen

Taloyhtiö vaatii Raisaa poistamaan äänihaitan. Käytännössä Raisa joutuu purkamaan parketin ja asennuttamaan sen uudelleen ääneneristyksen kera. Taloyhtiökin voi tarvittaessa teettää remontin ja velkoa kulut Raisalta. Remontti on pakko tehdä, sillä nykyinen ratkaisu aiheuttaa meluhaittaa alakerran naapurille.

Raisa palkkaa pätevän urakoitsijan asentamaan parketin uudelleen. Tätä ennen hän tekee taloyhtiön hallitukselle remontista ilmoituksen, jossa selvitetään asennustapa ja käytettävät materiaalit. Isännöitsijä tarkistaa ilmoituksen hallituksen puolesta ja antaa remontille siunauksen. Isännöitsijä ja Raisa sopivat remontin valvonnasta.

Urakoitsija asentaa parketin uudelleen. Taloyhtiön valvoja käy toteamassa ennen parkettilautojen asennusta, että lattian ääneneristys on asianmukainen.

Kun korjataan

  • Viime kädessä terveydensuojeluviranomainen (terveystarkastaja) voi todeta terveyshaitan olemassaolon. Keskeisessä roolissa on asumisterveysasetus.
  • Varaudu, että lattian pinnoitteita voidaan joutua irrottamaan asennuksen asianmukaisuuden selvittämiseksi.
  • Tee yhtiölle remontti-ilmoitus ja sovi valvonnasta.

Jos lattiasta poistetaan vanha, ennen vuotta 1995 asennettu muovimatto, ennen purkutöitä on tehtävä asbestikartoitus. Osakas vastaa asbestikartoituksen kuluista.

Kuka korjauksen maksaa?

Lattiapinnoitteen kunnossapidosta vastaa asunto-osakeyhtiölain ja Taloyhtiön vastuunjakotaulukon mukaan osakas. Osakas vastaa myös teettämänsä remontin aiheuttamista vahingoista.

Raisan maksettavaksi kuuluvat myös remontin valvonnasta koituneet kustannukset, sillä kyse on Raisan oma-aloitteisesta muutostyöstä. Taloyhtiöllä on oikeus valvoa osakkaan remonttia. Osakas vastaa tällöin kohtuullisista ja tarpeellisista yhtiön valvontakuluista.

Artikkeli: Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

hiilinegatiivinen

29.8.2022

Rohkeat energiaratkaisut tekivät taloyhtiöstä hiilinegatiivisen

Tamperelainen As Oy Pohjolankatu 18 - 20 on Suomen ensimmäinen hiilinegatiivinen taloyhtiö. Se käyttää kaksisuuntaista kaukolämpöä, eli myy lämpöä takaisin energiayhtiölle. Energiaa saadaan taloyhtiössä monesta lähteestä, esimerkiksi aurinkokeräimistä.

7.3.2022

Nastakengät voivat aiheuttaa rumaa jälkeä rappukäytävässä – espoolainen taloyhtiö keksi ongelmaan ratkaisun

Nastakengät auttavat pysymään ulkona pystyssä, mutta sisätiloissa ne saattavat olla kovalla pinnalla liukkaat ja jättävät useimpiin lattiamateriaaleihin lähtemättömän jälkensä. Ei siis ihme, että nastakenkien hyödyt ja haitat ovat jokatalvinen puheenaihe. Isännöintiliitossa keskustelu nastakengistä on tuttu.

6.4.2022

Peruskorjatako vai uusia koko hissi?

KITA: Edullisten tai väärin valittujen laitteiden elinkaari saattaa olla lyhyt ja niitä vaivaavat toimintahäiriöt. Hissin hankinnassa ja korjauksissa laatuun kannattaa panostaa ja käyttää tarvittaessa asiantuntijaa, joka tuntee alan uusimmat ratkaisut, olipa kyse vanhan hissin modernisoinnista tai uuden hissin hankinnasta. Asunto-osakeyhtiö voi hakea ARAlta avustusta, kun vanha kääntöovellinen hissi uusitaan automaattiovelliseksi hissiksi tai hissittömään taloon rakennetaan […]

26.1.2022

Naapurukset ärsyyntyvät toisistaan monista syistä

Forssan Lehti kertoo rivitalon osakkaasta, joka löysi asunnolleen ostajan. Uuden omistajan mukana asuntoon olisi muuttanut pieni koira. Se ei miellyttänyt seinänaapuria, joka asetti omat ehtonsa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti