Kun lattian ääneneristys meni pieleen

Raisa asentaa itse asuntoonsa uuden parketin. Parin viikon päästä alakerran naapuri tiedustelee, mitä Raisan asunnossa on tehty, kun sieltä on alkanut kuulua kovaa tömistelyä.

Raisa ottaa yhteyttä isännöitsijään ääniongelman selvittämiseksi. Isännöitsijä yllättyy kuullessaan parketin vaihdosta, sillä Raisa ei ole tehnyt remontti-ilmoitusta taloyhtiölle. Raisa myöntää luulleensa, ettei pintaremonteista tarvitse ilmoittaa.

Isännöitsijä käy toteamassa ongelman Raisan ja naapurin kanssa. Ilmenee, ettei Raisa ole huomannut asentaa parketin alle ääneneristeitä. Hän osti parkettilaudat rautakaupasta ja ryhtyi hommiin, enempiä ajattelematta.

Toimi näin, kun vaihdat lattian pinnoitetta

  • Ota yhteyttä isännöitsijään tai hallitukseen. Sovi taloyhtiön kanssa korjauksesta ja tee siitä remontti-ilmoitus yhtiölle. Odota yhtiön kuittausta, ennen kuin aloitat remontin.
  • Selvitä ilmoituksessa, miten parketti ja lattian ääneneristys aiotaan asentaa – myös siinä tapauksessa, jos lattiapinnoitteen asentaa joku muu kuin sinä.
  • Varmista, että remontissa käytetään lattiaan asennettavaksi tarkoitettuja materiaaleja (mm. parketti, ääneneriste).
  • Sovi taloyhtiön kanssa, miten remontin valvonta hoidetaan.

Äänihaitan korjaaminen

Taloyhtiö vaatii Raisaa poistamaan äänihaitan. Käytännössä Raisa joutuu purkamaan parketin ja asennuttamaan sen uudelleen ääneneristyksen kera. Taloyhtiökin voi tarvittaessa teettää remontin ja velkoa kulut Raisalta. Remontti on pakko tehdä, sillä nykyinen ratkaisu aiheuttaa meluhaittaa alakerran naapurille.

Raisa palkkaa pätevän urakoitsijan asentamaan parketin uudelleen. Tätä ennen hän tekee taloyhtiön hallitukselle remontista ilmoituksen, jossa selvitetään asennustapa ja käytettävät materiaalit. Isännöitsijä tarkistaa ilmoituksen hallituksen puolesta ja antaa remontille siunauksen. Isännöitsijä ja Raisa sopivat remontin valvonnasta.

Urakoitsija asentaa parketin uudelleen. Taloyhtiön valvoja käy toteamassa ennen parkettilautojen asennusta, että lattian ääneneristys on asianmukainen.

Kun korjataan

  • Viime kädessä terveydensuojeluviranomainen (terveystarkastaja) voi todeta terveyshaitan olemassaolon. Keskeisessä roolissa on asumisterveysasetus.
  • Varaudu, että lattian pinnoitteita voidaan joutua irrottamaan asennuksen asianmukaisuuden selvittämiseksi.
  • Tee yhtiölle remontti-ilmoitus ja sovi valvonnasta.

Jos lattiasta poistetaan vanha, ennen vuotta 1995 asennettu muovimatto, ennen purkutöitä on tehtävä asbestikartoitus. Osakas vastaa asbestikartoituksen kuluista.

Kuka korjauksen maksaa?

Lattiapinnoitteen kunnossapidosta vastaa asunto-osakeyhtiölain ja Taloyhtiön vastuunjakotaulukon mukaan osakas. Osakas vastaa myös teettämänsä remontin aiheuttamista vahingoista.

Raisan maksettavaksi kuuluvat myös remontin valvonnasta koituneet kustannukset, sillä kyse on Raisan oma-aloitteisesta muutostyöstä. Taloyhtiöllä on oikeus valvoa osakkaan remonttia. Osakas vastaa tällöin kohtuullisista ja tarpeellisista yhtiön valvontakuluista.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

hiilinegatiivinen

29.8.2022

Rohkeat energiaratkaisut tekivät taloyhtiöstä hiilinegatiivisen

Tamperelainen As Oy Pohjolankatu 18 - 20 on Suomen ensimmäinen hiilinegatiivinen taloyhtiö. Se käyttää kaksisuuntaista kaukolämpöä, eli myy lämpöä takaisin energiayhtiölle. Energiaa saadaan taloyhtiössä monesta lähteestä, esimerkiksi aurinkokeräimistä.

myrkylliset kasvit

27.6.2022

Taloyhtiön pihan myrkylliset kaunottaret

Monet kauniit, taloyhtiöidenkin pihoilla suositut kasvit ovat myrkyllisiä. Viherammattilainen suosittelee välttämään niitä leikkipaikkojen lähellä, mutta muuten niistä ei tarvitse kokonaan luopua. Vaarallisimmat myrkkymarjat sen sijaan kannattaa jättää istuttamatta.

rivitalo

10.8.2022

Parannusta rivitalojen äänieristykseen

Yksinkertaiset rungot sekä puutteelliset läpiviennit ja tiivistykset voivat aiheuttaa ongelmia rivitalojen asuntojen väliseen äänieristykseen. Tilanteeseen on kuitenkin olemassa ratkaisuja. Äänieristävyyttä voidaan parantaa muun muassa rakenteiden massan lisäyksellä.

linjasaneeraukseen

13.4.2023

Suomen Kiinteistölehti perehtyy huhtikuussa linjasaneeraukseen

Huhtikuun Kiinteistölehdessä seurataan linjasaneerauksen edistymistä ja asbestinpurkua. Taloyhtiö 2023 -tapahtumassa esiintyvä Kerttu Kotakorpi kannustaa taloyhtiöitä varautumaan ilmastonmuutokseen ajoissa. Asiantuntija kertoo, miksi vesimittari voi näyttää väärää lukemaa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti