Kuka vastaa osakkaan remontin kustannuksista?

Kun osakas remontoi asuntoaan, hän vastaa yleensä remontin kaikista kustannuksista itse. Joissain tapauksissa taloyhtiön kuuluu kuitenkin maksaa osa kuluista. Toisinaan syntyy kiistaa siitä, mitkä kulut kuuluvat osakkaan ja mitkä yhtiön maksettaviksi. Seuraavassa kerrotaan lyhyesti pääperiaatteet kustannustenjaon suhteen.

1. Remonttikustannukset

Osakas vastaa lähtökohtaisesti itse kaikista remonttinsa kustannuksista (mm. suunnittelu- ja materiaalikustannukset, urakoitsijan palkat).

Osakas vastaa myös kustannuksista, jotka koituvat normaalisti taloyhtiön vastuulle kuuluvien rakenteiden, eristeiden ja perusjärjestelmien taikka niiden osien uusimisesta remontin yhteydessä. Jos siis osakas tekee oma-aloitteisen kylpyhuoneremontin ja uusii sen yhteydessä vedeneristeet sekä suihkun hanan, osakas joutuu omalla kustannuksellaan hankkimaan uudet eristeet ja hanan. Niiden kustannuksia ei voi periä yhtiöltä.

Mikäli osakkaan remontin yhteydessä kuitenkin paljastuu vika yhtiön vastuulle kuuluvissa rakennusosissa, eristeissä tai perusjärjestelmissä, yhtiön kuuluu korjata kyseinen vika. Vian on oltava sellainen, että yhtiö olisi ryhtynyt itsekin sen korjaukseen, jos olisi viasta tiennyt.

2. Remontti-ilmoituksen käsittely- ja selvityskustannukset

Osakkaan tulee ilmoittaa lähes kaikista asuntonsa remonteista etukäteen taloyhtiölle, jotta hallitus tai isännöitsijä pystyy arvioimaan, aiheutuuko remontista haittaa yhtiölle tai toisille osakkaille. Osakas on velvollinen korvaamaan kustannukset, joita remontti-ilmoituksen käsittelystä syntyy taloyhtiölle ja toiselle osakkaalle.

Osakkaalta voidaan periä esimerkiksi ilmoituksen käsittelystä syntyvät hallinnolliset kulut. Tällaisia voivat olla nimenomaan ilmoituksen käsittelyä varten pidetyn hallituksen kokouksen kokouspalkkiot ja ilmoituksen asianmukaisuuden arviointiin liittyvät selvittelykustannukset.

Kustannusten on oltava kohtuullisia ja tarpeellisia. Taloyhtiö ei esimerkiksi voi vaatia osakkaalta maksua pelkästä remontti-ilmoituksen vastaanottamisesta, jos ilmoitus sisältää kaikki tarvittavat tiedot.

3. Remontin valvontakustannukset

Yhtiöllä on oikeus valvoa osakkaan remontin asiamukaista suorittamista ja osakas on velvollinen maksamaan tästä koituvat kustannukset. Valvontakustannusten tulee olla tarpeellisia ja kohtuullisia. Yhtiö ei siten saa ylimitoittaa valvontaa osakkaan remontin laajuuteen nähden.

Osakkaan kuuluu luonnollisesti maksaa myös mahdollisen oman valvojansa palkkiot.

Lisää kustannustenjaosta voit lukea Kodin remontit Plus 2016 -oppaasta.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

keittiöremontti

20.5.2022

Suunnittelu ja pohjatyöt takaavat onnistuneen keittiöremontin

Espoon Kivenlahdessa remontoidaan 72-neliösen kerrostaloasunnon keittiötä. Remontin toteuttaja, osakas Pekka Vass kertoo, että parhaiten keittiöremontista selviää kun suunnittelee sen hyvin ja tekee pohjatyöt huolella. "Kannattaa ehdottomasti palkata suunnittelija", hän sanoo.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

osakas muutostöitä

30.1.2023

Osakas tekee muutostöitä ilman lupaa, mitä tehdä?

Osakkaalla on laaja muutostyöoikeus hallitsemassaan huoneistossa. Muutostöistä tulee kuitenkin tehdä ilmoitus hallitukselle tai isännöitsijälle, jos muutostyö vaikuttaa yhtiön tai toisen osakkaan omistamaan kiinteistön osaan. Mitä tehdä jos osakas aloittaa muutostyöt ilman ilmoitusta?

Tilaajille

kylpyhuoneremontti

17.5.2022

Osakas kustantaa kylpyhuoneen pintaremontin

Osakkaalla on oikeus tehdä huoneistossaan esimerkiksi kylpyhuoneremontti niin halutessaan. Kun kyse on pintaremontista, hän on itse vastuussa remontin kuluista. Eri asia on, jos kylpyhuoneesta paljastuu remontin yhteydessä vesivahinko.

22.11.2022

Taloyhtiöiden hallitukset: Väestönsuojat hyvässä kunnossa

Turvallisuusasiat ovat nostaneet merkitystään taloyhtiöiden toiminnassa viime vuosina. Tuoreen kyselyn mukaan taloyhtiöiden väestönsuojista enemmistö on joko varsin tai erittäin hyvässä kunnossa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti