Kuka vastaa osakkaan käyttöön rajatun piha-alueen hoidosta?

Mikäli piha on yhtiöjärjestyksen mukaan osakkaan hallinnassa, vastaa osakas pihan kunnossapidosta, ellei yhtiöjärjestyksessä määrätä toisin. Jos taloyhtiön yhtiöjärjestyksessä ei ole mainintaa pihojen hallinnasta, ovat piha-alueet yhtiön hallinnassa, vaikka ne olisikin rajattu esimerkiksi aidoin kunkin huoneiston omaan käyttöön. Tällaisessa tilanteessa yhtiöllä on kunnossapitovastuu piha-alueista. Osakkaalla on kuitenkin aina hoitovastuu käytössään olevasta piha-alueesta, eli osakkaan tulee pitää huolta esimerkiksi nurmikon leikkaamisesta ja pihan yleisestä siisteydestä.

Toisinaan yhtiöissä ilmenee ongelmia, kun joku osakkaista ei huolehdi käytössään tai hallinnassaan olevan piha-alueen hoidosta. Jos piha-alue pääsee huonoon kuntoon, voi tämä johtaa jopa osakkaan vahingonkorvausvastuuseen, mikäli pihan huonosta hoidosta aiheutuu haittaa muille osakkaille tai yhtiölle. Vahingonkorvausvastuu saattaisi tulla kyseeseen esimerkiksi, jos piha-alueelle alkaa ilmaantua rottia tai muita tuholaisia pihan huonon hoidon takia, tai pihan rehottava kasvillisuus vahingoittaa aitojen maalia tai rakennusten julkisivua.

Jos osakas ei pidä huolta pihastaan, tulisi hallituksen kehottaa kirjallisesti osakasta hoitamaan piha kuntoon tiettyyn päivämäärään mennessä uhalla, että muutoin yhtiö tulee teettämään pihan siistimisen ulkopuolisella taholla ja vaatimaan tämän kustannuksia osakkaalta. Asiassa on kuitenkin aina syytä muistaa tapauskohtainen arviointi sekä se, että aivan vähäisten puutteiden takia yhtiön ei tulisi ryhtyä toimiin osakkaan käytössä olevan piha-alueen siistimiseksi.

Artikkeli on tilaajille

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaamalla Suomen Kiinteistölehden saat lukuoikeuden kaikkiin artikkeleihin. Sinun tarvitsee vain luoda käyttäjätunnus ja kirjautua sisään!

Johanna Ylä-Mononen

Kirjoittaja on lakimies Suomen Kiinteistöliitto ry:ssä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

taloyhtiön piha

27.7.2023

Taloyhtiön piha vaatii hoitamista

Kun taloyhtiön pihaa halutaan hoitaa hyvin, kannattaa ensin keskustella tavoitteista ja sitten määritellä omalle pihalle sopiva hoidon taso. Pihan hoidossa voi käyttää apuna viheralan ammattilaista. Hänet kannattaa ottaa mukaan myös tavoitekeskusteluun.

osakkaan piha

31.7.2023

Mitä omalla pihalla saa tehdä?

Jos osakas haluaa tehdä pihallaan muutostöitä, hänen täytyy selvittää, onko piha hänen vai yhtiön hallinnassa. Yhtiön hallinnassa olevalla pihalla ei saa tehdä muutostöitä, eikä osakkaan hallinnassa olevalla pihallakaan saa tehdä mitä tahansa.

taloyhtiöiden piha-alueet

21.8.2023

Kuka vastaa taloyhtiöiden piha-alueista?

Taloyhtiöiden pihat ovat juridisesti joko osakkaan tai yhtiön hallinnassa riippuen siitä, mitä yhtiöjärjestyksessä määrätään. Osakkaalla on oikeus tehdä muutostöitä hänen hallussaan olevalla pihalla, mutta muutostyöstä on ilmoitettava yhtiölle etukäteen.

Tilaajille

monimuotoisuus

30.6.2023

Näin lisäät luonnon monimuotoisuutta kerrostalopihalla

Kerrostalonkin pihasta voi tehdä monimuotoisemman, kun lisää sinne enemmän kasveja. Ne houkuttelevat pölyttäjiä, jotka osaltaan ehkäisevät luontokatoa. Monimuotoinen piha ei tarkoita hoitamatonta pusikkoa, vaan hallitusti rajattuja niittyalueita.