Kaikki, mitä taloyhtiön julkisivuremontista tulee tietää

julkisivuremontista

Julkisivuremontti on yksi taloyhtiön suurimmista remonteista. Se jännittää, mutta hyvin toteutettuna se lisää kiinteistön arvoa ja parantaa asumismukavuutta. Miten remontissa onnistutaan parhaalla mahdollisella tavalla?

Toteutustapoja on monia

Toisin kuin usein luullaan, julkisivuremontin ei aina tarvitse olla iso. Remontit voidaan jakaa karkeasti laajuuden mukaan kolmeen: elinkaaren jatkamiseen, peruskorjaukseen ja uusimiseen.

Pienillä julkisivuremonteilla julkisivun elinkaarta jatketaan huoltotoimenpiteillä, kuten paikallisten vikojen korjaamisilla, saumausten uusimisella tai pesulla. Toimintatapaan päädytään, kun taloyhtiö haluaa keskittää yhteen hankkeeseen mahdollisimman monta osa-aluetta ja kiinteistön julkisivun kunto sen sallii.

Peruskorjaus on laajempi julkisivuremontti, joka voidaan tehdä kevyellä tai raskaalla tavalla. Kevyempään korjaukseen kuuluu usein maalausta, yksittäisten pintavaurioiden korjaamista sekä julkisivuun liittyvien rakenteiden, kuten ikkunoiden, parvekkeiden ja ovien kunnostamista. Raskaampaan korjaukseen sisältyy usein julkisivun maalaamisen lisäksi myös julkisivupinnan ja julkisivuun liittyvien rakenteiden uusimista.

Julkisivun uusiminen on remonteista järein. Siinä julkisivurakenne uusitaan laajasti pintoja ja eristeitä myöden.

– Kevyempi peruskorjaus lisää julkisivurakenteiden käyttöikää 10-20 vuotta ja raskaampi jopa 20-50 vuotta, tiivistää Raksystemsin projektipäällikkö Jaakko Suomela.

Ajankohdan määrittäminen

Kiinteistön julkisivumateriaalilla on merkittävä vaikutus julkisivuremontin ajoittumiseen. Remontti ajoittuu julkisivumateriaalista riippuen kiinteistön 20-70 ikävuoden välille. Yleisimmät julkisivumateriaalit ovat tiili, rappaus, betoni ja ohutlevyrappaus. Täystiilimuuratut julkisivut ovat yleensä kestävimpiä ja ohuteristerappaukset lyhytikäisimpiä.

Säännöllisellä julkisivun kunnossapidolla voidaan vaikuttaa keskeisesti remontin ajankohtaan. Pintapuolinen tarkastus kannattaa tehdä 5-10 vuoden välein ja laajempi julkisivujen kuntotutkimus noin 25-30 vuoden iässä. Akuutit viat ja puutteet tulee korjata välittömästi. Mikäli korjaustoimenpiteisiin ryhdytään viime tingassa, vaihtoehtoiset toteutusvaihtoehdot voidaan unohtaa.

Kuntotutkimus aloittaa remontin

Julkisivun todellista kuntoa on haastava nähdä ulospäin, joten julkisivuremontti tulee aloittaa kuntotutkimuksella. Asiantuntijan tekemän julkisivujen kuntotutkimuksen avulla saadaan selville julkisivun kunto ja mahdollisten vaurioiden laajuus. Tutkimukseen kuuluu rakenteen avauksia.

– Esimerkiksi halkeama seinässä ei aina merkitse, että julkisivu olisi huonossa kunnossa, kertoo Suomela.

Lähtötietojen selvittämisen jälkeen selvitetään taloyhtiön tarpeet ja toiveet remonttiin liittyen. Halutaanko ennallistaa vai uusia? Entä mille tasolle remontoidaan – korotetaanko tasoa vai korjataanko nykyiselleen?

Julkisivuun liittyy paljon erilaisia rakenteita ja yksityiskohtia, joten julkisivuremonttiin kannattaa yhdistää myös muita remontteja. Yleensä remonttiin yhdistetään ainakin parveke- ja ikkunaremontti. Projektipäällikön apuun kannattaa kääntyä sopivan kokonaisuuden valinnassa.

Remontin seuraavat vaiheet

Julkisivuremontti etenee taloyhtiöissä samalla kaavalla kuin muut laajemmat korjaushankkeet. Lähtötietojen selvittämisen jälkeen ryhdytään hankesuunnitteluun. Hankesuunnittelun jälkeen kilpailutetaan suunnittelijat, valitaan suunnittelijat ja tehdään korjaussuunnitelmat. Suunnitelmien valmistuttua kilpailutetaan urakoitsija ja aloitetaan urakka. Urakan valmistuttua alkaa takuuaika.

Julkisivuremontin urakkavaihe kestää tyypillisesti 3-5 kuukautta. Remontteja tehdään maaliskuusta marraskuuhun, koska betoni tarvitsee kuivuakseen tarkan lämpötilan. Taloyhtiön asukkaat voivat asua asuinnoissaan koko julkisivuremontin ajan.

– Kesähelteillä asuinnoissa voi usein olla tukala asua, sillä ilmanvaihto on tyypillisesti remontin ajan pois päältä eikä parvekkeita tai ikkunoita saa avattua, Suomela kertoo.

Remontin hinta

Julkisivuremontin hinnan määrittäminen on haastavaa, sillä siihen vaikuttaa moni tekijä. Hintaan vaikuttaa julkisivumateriaali, remontin laajuus, taloyhtiön koko ja moni muu tekijä.

– Karkeasti voisi sanoa, että kevyt peruskorjaus maksaa noin 100-150 €/m2, raskas peruskorjaus 200-300 €/m2 ja uusiminen 500-800 €/m2. Arviot ovat julkisivuneliöille, tiivistää Suomela.

Lue lisää Raksystemsin palveluista taloyhtiöille.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Raksystems

Raksystems on Pohjoismaissa toimiva rakennus- ja kiinteistöalan asiantuntijayritys. Tarjoamme sinulle erilaisia palvelukokonaisuuksia, joiden avulla takaamme kiinteistöomaisuuden arvon säilymisen ja terveellisen elinympäristön. Yli kolmenkymmenen vuoden toimintamme aikana olemme tehneet reippaasti yli 150 000 kuntotarkastusta ja -tutkimusta sekä osallistuneet tuhansiin korjaushankkeisiin niin projektinjohtajan, suunnittelijan kuin valvojankin roolissa.

Tutustu yritykseen

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

pelastussuunnitelma

27.11.2022

Onko pelastussuunnitelmasi kunnossa?

Pelastussuunnitelma on taloyhtiön turvallisuuden perusta. Sen ajantasaisuus kannattaa tarkistaa vuosittain. Erityisesti palovaroittimia koskevat määräykset tulee selvittää tarkoin.

keittiöremontti

20.5.2022

Suunnittelu ja pohjatyöt takaavat onnistuneen keittiöremontin

Espoon Kivenlahdessa remontoidaan 72-neliösen kerrostaloasunnon keittiötä. Remontin toteuttaja, osakas Pekka Vass kertoo, että parhaiten keittiöremontista selviää kun suunnittelee sen hyvin ja tekee pohjatyöt huolella. "Kannattaa ehdottomasti palkata suunnittelija", hän sanoo.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

5.4.2022

Kaupallinen yhteistyö

Safetumin TOP 5 ohjeet taloyhtiön väestönsuojan ylläpitoon

Väestönsuoja on ensisijaisesti tarkoitettu väestön suojaamiseen sotilaallisen hyökkäyksen aikana. Suoja antaa turvaa räjähdysvaikutuksilta, sortumilta ja kemiallisilta taisteluaineilta sekä vaaralliselta säteilyltä. Normaalioloissa väestönsuojatiloja käytetään yleensä varastoina, harrastetiloina tai autohalleina.

Safetum

13.1.2023

Mitä on vastuullisuus taloyhtiössä?

Vastuullisuuskeskustelu ulottuu lähivuosina myös taloyhtiöihin, ja hyvin hoidetut taloyhtiöt nousevat arvoon. Vastuullisuuteen kuuluu niin ekologinen, taloudellinen kuin sosiaalinen vastuu. Suunnitelmallinen kiinteistönpito on keskeinen osa vastuullisuuden johtamista.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti