Kesähelteet saattoivat tuoda ei-toivottuja vieraita vaatekaappiin

Vaatekoit ovat vaarattomia mutta kiusallisia kodin tuholaisia, jotka voivat aiheuttaa vaurioita vaatteille, huonekalujen verhoiluille, matoille ja nahalle.

  • Helteinen kesä on luonut otolliset mahdollisuudet vaatekoiden lisääntymiselle.
  • Vaatteiden pesu liian matalissa lämpötiloissa ei riitä tappamaan koin toukkia.

Lämpimät olosuhteet vauhdittavat vaatekoiden lisääntymistä – lämpimissä sisätiloissa kehittyy vuodessa jopa kaksi sukupolvea.

Aikuinen vaatekoi ei syö vaatteita – pahimpia tuholaisia ovat koin toukat. Vaatekoin toukka on kokonsa puolesta aikuista isompi ja sen kermanvalkoinen ruumis on usein 10 milliä pitkä ja pää ruskea. Aikuisen koin tunnistaa puolestaan usein helposti oljenvärisistä siivistä ja kokoa sillä on noin 6-8 millimetriä. Vaikka aikuisella vaatekoilla onkin siivet, se harvoin kuitenkaan lentää, vaan etenee mieluummin kävelemällä.

Alhaiset pesulämpötilat eivät tapa tuholaisia

Kuluttajia kehotetaan yhä useammin pesemään vaatteet mahdollisimman matalissa lämpötiloissa, jotta vaate kestäisi pidempään. 30 asteen pesulämpötila ei kuitenkaan riitä tuhoamaan vaatteita syöviä koin toukkia. Koin toukat vaativat kuollakseen vähintään 55 asteen lämpötilan.

– Keinokuituvaatteiden yleistyminen voi olla yksi syy koiden määrän vähenemiseen myös Suomessa. Tällä hetkellä arvossa pidetään kuitenkin kestävämpiä, laadukkaista materiaaleista valmistettuja vaatteita. Silti juuri villa, silkki ja puuvilla ovat materiaaleja, jotka sisältävät proteiinia, eli keratiinia, jota koin toukat käyttävät ravinnokseen, kertoo tuholaistorjuntaan erikoistuneen Rentokilin tekninen asiantuntija Jouni Siltala.

Ennaltaehkäise koiongelmaa

Koiden ravinnoksi kelpaa siis luonnonkuiduista valmistetut tekstiilit, erityisesti villapuserot, verhot, matot, mekot ja puvut. Keinokuituisia vaatteita ne eivät voi käyttää ravintonaan, mutta onnistuvat ravintoaan etsiessään kyllä tuhoamaan niitä.

Kuluttajien tulisikin tarkkailla merkkejä mahdollisesta koitartunnasta kaikissa luonnon materiaaleista valmistetuissa tuotteissa – niin sisustuksessa kuin vaatteissakin.

Kotikonsteja koiden torjuntaan:

  • Laita vaatekaappiin pienessä pussissa laventelia, rosmariinia tai neilikkaa. Näiden voimakas haju voi auttaa koiden karkottamisessa.
  • Pese vaatteet ja lakanat 60 asteen pesuohjelmalla. Myös vaatteiden pakastaminen tuhoaa koin toukat.
  • Säilytä vaatekaapissa ainoastaan puhtaita vaatteita, ja imuroi vaatekaapit ja vanhat huonekalut säännöllisesti, koit nimittäin munivat erityisesti pimeisiin paikkoihin.

– Vaatteiden peseminen korkeissa lämpötiloissa tai niiden kuivapuhdistus ovat yleisimpiä menetelmiä, joilla poistetaan koin toukat vaatteilta. Tämä ei välttämättä kuitenkaan aina riitä. Jos kyseessä on laaja pesiytymä, on suositeltavaa hakea ammattiapua, muistuttaa Siltala.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

29.5.2019

Muistilista Airbnb-vuokrausta harkitsevalle

Kesän matkailukausi on käynnistymässä ja moni suomalainen saattaa pohtia oman matkakassansa kartuttamista laittamalla asuntonsa loman ajaksi tarjolle Airbnb:n tai muun vastaavan lyhytaikaista majoitusta tarjoavan alustan kautta. Suomen Vuokranantajien päälakimies Sanna Hughes kokosi vinkit Airbnb-majoittajalle siitä, mitä toiminnassa tulisi ottaa huomioon. Airbnb on kansainvälinen internetalusta, jossa kuka tahansa voi ilmoittaa huoneen tai koko asunnon vuokrattavaksi tai […]

26.4.2018

Kauhistus, lapsiako meidän talossa?

Tositarinoita Vantaalaisesta kerrostalosta 1990-luvulla.   – Päivää rouva puheenjohtaja. – Päivää rouva Virtanen.

2.2.2021

Kaupallinen yhteistyö

Kuinka kauas digiloikka kantaa?

Koronaepidemia pakotti taloyhtiöt omaksumaan uusia toimintatapoja sekä lykkäämään huoltoja ja korjauksia. Helsinkiläisen Asunto-Osakeyhtiö Sydvästin kivijalassa on useita liikehuoneistoja, joista saatavat vuokrat muodostavat merkittävän osan taloyhtiön tuloista. Valmiuslain käyttöönotto koronarajoituksineen maaliskuussa 2020 vaati yhtiön hallitukselta nopeaa reagointia.

Reim Group

21.9.2021

Murtovarkaan niksit kodin suojaamiseen

Jos sinulla on erillinen varashälytin tai yhdistettynä esimerkiksi kodinohjaukseesi, muista puhdistaa numeronäyttö säännöllisesti. Ja miksiköhän? Jos varas näkee näytöltä, mitä numeroita käytät, on varkaan helppo päätellä myös koodisi.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti