Kesähelteet saattoivat tuoda ei-toivottuja vieraita vaatekaappiin

Vaatekoit ovat vaarattomia mutta kiusallisia kodin tuholaisia, jotka voivat aiheuttaa vaurioita vaatteille, huonekalujen verhoiluille, matoille ja nahalle.

  • Helteinen kesä on luonut otolliset mahdollisuudet vaatekoiden lisääntymiselle.
  • Vaatteiden pesu liian matalissa lämpötiloissa ei riitä tappamaan koin toukkia.

Lämpimät olosuhteet vauhdittavat vaatekoiden lisääntymistä – lämpimissä sisätiloissa kehittyy vuodessa jopa kaksi sukupolvea.

Aikuinen vaatekoi ei syö vaatteita – pahimpia tuholaisia ovat koin toukat. Vaatekoin toukka on kokonsa puolesta aikuista isompi ja sen kermanvalkoinen ruumis on usein 10 milliä pitkä ja pää ruskea. Aikuisen koin tunnistaa puolestaan usein helposti oljenvärisistä siivistä ja kokoa sillä on noin 6-8 millimetriä. Vaikka aikuisella vaatekoilla onkin siivet, se harvoin kuitenkaan lentää, vaan etenee mieluummin kävelemällä.

Alhaiset pesulämpötilat eivät tapa tuholaisia

Kuluttajia kehotetaan yhä useammin pesemään vaatteet mahdollisimman matalissa lämpötiloissa, jotta vaate kestäisi pidempään. 30 asteen pesulämpötila ei kuitenkaan riitä tuhoamaan vaatteita syöviä koin toukkia. Koin toukat vaativat kuollakseen vähintään 55 asteen lämpötilan.

– Keinokuituvaatteiden yleistyminen voi olla yksi syy koiden määrän vähenemiseen myös Suomessa. Tällä hetkellä arvossa pidetään kuitenkin kestävämpiä, laadukkaista materiaaleista valmistettuja vaatteita. Silti juuri villa, silkki ja puuvilla ovat materiaaleja, jotka sisältävät proteiinia, eli keratiinia, jota koin toukat käyttävät ravinnokseen, kertoo tuholaistorjuntaan erikoistuneen Rentokilin tekninen asiantuntija Jouni Siltala.

Ennaltaehkäise koiongelmaa

Koiden ravinnoksi kelpaa siis luonnonkuiduista valmistetut tekstiilit, erityisesti villapuserot, verhot, matot, mekot ja puvut. Keinokuituisia vaatteita ne eivät voi käyttää ravintonaan, mutta onnistuvat ravintoaan etsiessään kyllä tuhoamaan niitä.

Kuluttajien tulisikin tarkkailla merkkejä mahdollisesta koitartunnasta kaikissa luonnon materiaaleista valmistetuissa tuotteissa – niin sisustuksessa kuin vaatteissakin.

Kotikonsteja koiden torjuntaan:

  • Laita vaatekaappiin pienessä pussissa laventelia, rosmariinia tai neilikkaa. Näiden voimakas haju voi auttaa koiden karkottamisessa.
  • Pese vaatteet ja lakanat 60 asteen pesuohjelmalla. Myös vaatteiden pakastaminen tuhoaa koin toukat.
  • Säilytä vaatekaapissa ainoastaan puhtaita vaatteita, ja imuroi vaatekaapit ja vanhat huonekalut säännöllisesti, koit nimittäin munivat erityisesti pimeisiin paikkoihin.

– Vaatteiden peseminen korkeissa lämpötiloissa tai niiden kuivapuhdistus ovat yleisimpiä menetelmiä, joilla poistetaan koin toukat vaatteilta. Tämä ei välttämättä kuitenkaan aina riitä. Jos kyseessä on laaja pesiytymä, on suositeltavaa hakea ammattiapua, muistuttaa Siltala.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

suojaa koti

19.6.2023

Lomailija, suojaa kotisi murtovarkailta

Murtovarkaiden on helppo iskeä, kun asukkaat ovat lomalla. Siksi koti kannattaa ennen kesälomalle lähtöä suojata huolellisesti. Parhaiten murtoja ehkäisee asutun näköinen koti, jota joku naapuri käy välillä katsomassa.

kompostointi

31.5.2023

Kerrostalossakin voi kompostoida

Kuopiolainen As Oy Tasavallankatu 8 kompostoi biojätteensä. Alun perin taloyhtiössä päätettiin ryhtyä kompostoimaan jätemaksujen pienentämiseksi, mutta kaupan päälle saatiin kompostin tuottama puutarhamulta. Kompostoiminen on hyvä ratkaisu pienille taloyhtiöille.

myönteisiä muutoksia

15.3.2023

Kotien sisäympäristössä tapahtunut myönteisiä muutoksia

Asuinympäristössämme on tapahtunut myönteisiä muutoksia viimeisen 15 vuoden aikana, selviää Oulun yliopiston toteuttamasta kyselystä. Tupakointi sisätiloissa, sisäilman kosteus ja tuoksujen käyttö on vähentynyt, ja radontietoisuus lisääntynyt.

jätekeräys

19.5.2023

Jätekeräys kuntoon pienellä pihalla

As Oy Porvoon Rauhankatu 39 uusi jäteastiansa kolme vuotta sitten. Vanha jätepiste sijaitsi talon seinustalla ja oli siten paloturvallisuusriski. Jätelain muutokset voivat tuottaa vaikeuksia erityisesti pienille taloyhtiöille, mutta ratkaisuja löytyy.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti