Kiinteistöosakeyhtiöllä on 1.7. alkaen ilmoitusvelvollisuus tosiasiallisista edunsaajistaan

Heinäkuusta 2019 alkaen kiinteistöosakeyhtiöiden täytyy tehdä kaupparekisteri-ilmoitus tosiasiallisista edunsaajistaan. Tosiasiallisena edunsaajana pidetään luonnollista henkilöä, jolla on yli 25 prosentin omistus kiinteistöosakeyhtiössä tai vastaava ääniosuus yhtiössä. Tosiasiallisena edunsaajana pidetään myös luonnollista henkilöä, joka muulla tavoin (esimerkiksi osakassopimuksen perusteella) käyttää tosiasiallisesti määräysvaltaa kiinteistöosakeyhtiössä.

Kiinteistöosakeyhtiön on pidettävä tosiasiallisista edunsaajistaan luetteloa. Luetteloon merkitään omistajan tai edunsaajan nimi, syntymäaika, kansalaisuus, asuinmaa sekä määräysvallan tai omistusosuuden peruste ja laajuus. Luettelo on laadittava viivytyksettä kiinteistöosakeyhtiön perustamisen jälkeen ja sitä on pidettävä luotettavalla tavalla. Tiedot on ilmoitettava Patentti- ja rekisterihallitukselle merkittäväksi kaupparekisteriin.

Mikäli kukaan ei omista yli 25 prosenttia kiinteistöosakeyhtiöön osakkeista, yhtiön tulee ilmoittaa, että sillä ei ole edunsaajia. Tällöin PRH merkitsee kaupparekisteriin osakeyhtiön edunsaajiksi hallituksen jäsenet ja toimitusjohtajan.

Uusien yhtiöiden osalta tosiasialliset edunsaajat ilmoitetaan perustamisilmoituksen yhteydessä. Vanhojen yhtiöiden osalta tosiasialliset edunsaajat on ilmoitettava kaupparekisteriin viimeistään 1 päivänä heinäkuuta 2020. Ilmoitus voidaan tehdä sähköisesti YTJ-palvelussa ja ilmoittaminen on maksutonta.

Asunto-osakeyhtiöillä ja keskinäisillä kiinteistöosakeyhtiöillä ei ole ilmoitusvelvollisuutta

Asunto-osakeyhtiöiltä ja keskinäisiltä kiinteistöosakeyhtiöiltä vastaavaa ilmoitusta kaupparekisteriin ei edellytetä. Asunto-osakeyhtiön ja keskinäisen kiinteistöosakeyhtiön tosiasiallisina edunsaajina pidetään kaupparekisteriin merkittyjä hallituksen jäseniä. Yhtiön johtoa koskevat kaupparekisteritiedot tulee jatkossakin aina pitää ajan tasalla. Yhtiön ei siis kuitenkaan tarvitse tehdä erillistä ilmoitusta tosiasiallisista edunsaajistaan PRH:lle.

Rahanpesulain mukaisesti yhtiöiden on kuitenkin pidettävä luetteloa hallituksen jäsenistään tosiasiallisina edunsaajina. Luetteloon tulee merkitä hallituksen jäsenten nimi, syntymäaika, kansalaisuus, asuinmaa sekä määräysvallan tai omistusosuuden peruste ja laajuus. Luettelon voi pyytää esitettäväksi esimerkiksi luottolaitos tai vakuutusyhtiö.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

asumisoikeusasunnon hakeminen

9.5.2023

Asumisoikeusasunnon hakeminen muuttuu

Asumisoikeusasuntojen hakemista uudistetaan. Syksystä 2023 alkaen järjestysnumero haetaan ARAlta riippumatta siitä, missä kunnassa haettu asunto sijaitsee. Kuntien myöntämiä järjestysnumeroita voi käyttää vuoden 2023 loppuun asti.

osakas muutostöitä

30.1.2023

Osakas tekee muutostöitä ilman lupaa, mitä tehdä?

Osakkaalla on laaja muutostyöoikeus hallitsemassaan huoneistossa. Muutostöistä tulee kuitenkin tehdä ilmoitus hallitukselle tai isännöitsijälle, jos muutostyö vaikuttaa yhtiön tai toisen osakkaan omistamaan kiinteistön osaan. Mitä tehdä jos osakas aloittaa muutostyöt ilman ilmoitusta?

Tilaajille

paloturvallinen taloyhtiö

10.11.2023

Kaupallinen yhteistyö

Tehtävänä paloturvallinen taloyhtiö ja koti

Suomessa pelastusviranomaisten tietoon tulee vuosittain noin 12 000 tulipaloa, joista merkittävä osa on ihmisen toiminnan aiheuttamia. Safetum on käynnistänyt tänä syksynä kampanjan suomalaisten taloyhtiöiden paloturvallisuuden edistämiseksi.

Safetum

kodin paloturvallisuutta

31.10.2023

Kaupallinen yhteistyö

Miten kodin paloturvallisuutta tulisi hoitaa?

Kodin paloturvallisuutta hoidetaan varautumalla ja tiedostamalla riskit. Toimivalla palovaroittimella ja alkusammutusvälineillä pääsee jo pitkälle. On hyvä myös perehtyä pelastussuunnitelmaan ja toimintaohjeisiin tulipalotilanteen varalle.

Safetum

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti