Isännöitsijäntodistus kannattaa lukea huolella

Kiireellä tehdyt kaupat voivat tuottaa kaupanteon jälkeen karvaita yllätyksiä. Jos esimerkiksi putki-, julkisivu- ja piharemontteja on pantattu vuosi toisensa jälkeen eteenpäin, ne tulevat jossain vaiheessa väkisin toteutettaviksi. Isojen korjausinvestointien myötä taloyhtiö voi saada taakakseen raskaan ja pitkäaikaisen lainataakan, joka nostaa myös asumiskustannuksia.

Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnösen perusohjeena on, että isännöitsijäntodistus tulee käydä tarkasti läpi myös taloyhtiötä koskevien tietojen osalta.

– Usein tuijotetaan ja vertaillaan vain hoitovastiketta, vaikka se koostuu vuodesta toiseen varsin kiinteistä kiinteistönhuolto-, energia- ja isännöintikuluista. Samalla jäävät monet paljon tärkeämmät asiat liian vähälle huomiolle, vaikka niillä voi olla suoria vaikutuksia tuleviin asumiskustannuksiin. Myös hoitovastike-, rahoitusvastike- ja tonttivastike-termit voivat olla ostajille epäselviä, Pynnönen muistuttaa.

Isännöitsijäntodistuksia on moneen lähtöön, sillä ammatti-isännöitsijöiden lisäksi niitä kirjoittavat etenkin pienemmissä taloyhtiöissä myös niiden puheenjohtajat. Tietojen oikeellisuudesta vastaa isännöitsijäntodistuksen allekirjoittaja.

Jokaisesta isännöitsijäntodistuksesta on löydyttävä yhtiön perustiedot, asuntojen määrä, tontin pinta-ala ja omistusmuoto, kiinteistössä tehdyt perusparannukset ja isommat korjaukset sekä mahdolliset kiinnitykset.

Yhtiövastikkeen lisäksi sieltä pitäisi löytyä tiedot myös muun muassa vesi- ja autopaikkamaksuista, taloyhtiön lainoista ja asuntoon kohdistuvista lainoista eli rahoitusvastikkeesta sekä jo päätetyistä tai vasta suunnitteilla olevista remonteista.

Faktatietoa on osattava myös tulkita

Isännöitsijäntodistus on asuntokaupassa äärimmäisen tärkeä dokumentti, mutta se ei sellaisenaan vielä kerro kaikkea taloyhtiön tilasta. Kokonaiskuva selviää vasta sitten, kun todistukseen kirjattuja tietoja osaa tulkita oikein.

– Käytännössä isännöitsijäntodistus koostuu faktoista ja taloyhtiön jo tekemistä päätöksiä, joiden vaikutuksia on osattava arvioida myös itse. Jos suunnitteilla on esimerkiksi jokin isompi remontti, kannattaa jo etukäteen laskeskella, kuinka paljon tuleva rahoitusvastike nostaa omia asumiskustannuksia, Pynnönen toteaa.

– Ja jos todistuksesta ei löydy tarkkaa tietoa tehdyistä peruskorjauksista eikä suunnitelmaa, alustavaa budjetointia tai rahastointia tulevien remonttien varalta, kannattaa olla varuillaan, hän lisää.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

tilaisuus tekee varkaan

1.9.2022

Tilaisuus tekee varkaan – taloyhtiön hallituksessakin

Taloyhtiön hallituksen tehtäviin kuuluu myös isännöitsijän valvonta. Tehtävää ei kannata laiminlyödä, sillä se voi kostautua hallituksen jäsenten omasta pussista. Isännöitsijä kannattaakin valita huolella.

Mukana päätöksissä

17.8.2022

Kuukauden kasvo: Mukana taloyhtiön päätöksissä

Monessa taloyhtiössä valitaan keväällä uusi hallitus. Pitkäaikainen taloyhtiönhallitusaktiivi Seppo Simola antaa vinkkejä hallitustyöskentelyyn uusille ja vanhoille hallituksen jäsenille.

15.3.2022

Taloyhtiöille suositellaan toiminnantarkastajan valitsemista

Taloyhtiöön voidaan lähtökohtaisesti valita toiminnantarkastaja tilintarkastajan sijaan, jos yhtiössä on alle 30 osakashallinnassa olevaa tilaa eikä vuoden 2010 kesäkuun jälkeen päivitetty yhtiöjärjestys vaadi tilintarkastajan valintaa. Toiminnantarkastaja voidaan valita taloyhtiöön myös tilintarkastajan lisäksi. Jokaisessa taloyhtiössä tulisi suorittaa vähintään toiminnantarkastus.

keittiöremontti

20.5.2022

Suunnittelu ja pohjatyöt takaavat onnistuneen keittiöremontin

Espoon Kivenlahdessa remontoidaan 72-neliösen kerrostaloasunnon keittiötä. Remontin toteuttaja, osakas Pekka Vass kertoo, että parhaiten keittiöremontista selviää kun suunnittelee sen hyvin ja tekee pohjatyöt huolella. "Kannattaa ehdottomasti palkata suunnittelija", hän sanoo.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti