Isännöintiliitto tuomitsee alan epäeettisen toiminnan ja kehottaa tuomaan sidonnaisuudet avoimesti esille

Kiinteistölehti siteerasi 20.12. Yen julkaisemaa uutista, jossa kerrottiin oululaisen isännöintiyrityksen saaneen alan valvontaelimeltä, Auktorisointi ISA ry:ltä jo toisen varoituksen kahden vuoden sisään.

Molemmissa tapauksissa isännöintiyrityksen työntekijöitä oli valittu taloyhtiön hallitukseen valtakirjoilla. Hallituksessa työntekijät olivat estäneet taloyhtiötä vaihtamasta
isännöintitoimistoa, vaikka tarjolla oli edullisempi sopimus kilpailijalta. Näin työntekijät ajoivat taloyhtiön etujen sijaan työnantajansa taloudellista etua. Isännöintiliitto tuomitsee menettelyn.

– Onneksi vastaavia isännöinnin jääviyspuutteita ei ilmene paljon, mutta jokainen tapaus rapauttaa isännöinnin luotettavuutta. Toiminta ei ollut lain vastaista, mutta isännöinnin eettisten ohjeiden ja hyvän hallintotavan vastaista se oli. Henkilöiden olisi pitänyt jäävätä itsensä asian käsittelystä, toteaa Isännöintiliiton toimitusjohtaja Mia Koro-Kanerva.

Taloyhtiön isännöitsijän ja hallituksen jäsenen pitää jäävätä itsensä myös työnantajansa konsernilta tehtävistä ostoista, kun taloyhtiö tekee hankintapäätöksiä. Sama koskee muitakin yrityksiä, joihin samantyyppisiä sidonnaisuuksia on. Tällaisia yrityksiä voi sinänsä kuitenkin käyttää, kunhan kilpailutus hoidetaan kunnolla ja avoimesti.

– Välttämättä ongelma ei ole, että sidonnaisuuksia on, vaan se, jos niistä ei avoimesti kerrota ja jääväämisiä ei kokouksissa tehdä. Niin taloyhtiön hallituksen kuin isännöinninkin mahdolliset sidonnaisuudet pitää tuoda avoimesti esille, kun taloyhtiö hankkii palveluja ja jääväämiset hoidetaan asianmukaisesti. Osakkaiden pitää aina voida luottaa taloyhtiön hallituksen ja isännöinnin lojaalisuuteen taloyhtiölle. Myös silloin, jos taloyhtiön hallituksessa on isännöintiyrityksen edustajia, Koro-Kanerva tarkentaa.

Isännöintialan ohjeistuksia uudistetaan ja valvontaa kiristetään

Jutusta seuranneen keskustelun keskeinen kysymys oli, miten Isännöinnin Auktorisointiyhdistys oli antanut samantyyppisestä asiasta varoituksia, mutta niillä ei näytä olleen tehoa. Isännöintiliitto on tunnistanut jo aiemmin tarpeen valvontajärjestelmän uudistamiseen.

– Olemme uudistamassa valvontajärjestelmää tulevan vuoden aikana. Järjestelmän pitää olla tehokas, tunnettu ja sillä pitää olla julkinen luotettavuus. Nämä ovat muutoksen ajureita.
Lisäksi Isännöintiliitto uudistaa parhaillaan alan eettisiä ohjeita yhteistyössä Kiinteistöliiton, Raklin ja Isännöinnin Auktorisointi ISA ry:n kanssa. Uudistuneet ohjeet on tarkoitus ottaa käyttöön alkuvuonna.

– Uudistuvissa ohjeissa käsitellään asioita, jotka liittyvät isännöinnin luotettavuuden suurimpiin riskeihin ja heikkouksiin. Näihin kuuluvat muun muassa isännöinnin sidonnaisuudet, Koro-Kanerva kertoo.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

15.3.2022

Taloyhtiöille suositellaan toiminnantarkastajan valitsemista

Taloyhtiöön voidaan lähtökohtaisesti valita toiminnantarkastaja tilintarkastajan sijaan, jos yhtiössä on alle 30 osakashallinnassa olevaa tilaa eikä vuoden 2010 kesäkuun jälkeen päivitetty yhtiöjärjestys vaadi tilintarkastajan valintaa. Toiminnantarkastaja voidaan valita taloyhtiöön myös tilintarkastajan lisäksi. Jokaisessa taloyhtiössä tulisi suorittaa vähintään toiminnantarkastus.

Rakentamisen laatu

28.9.2022

Kuukauden kasvo: Rakentamisen laadun edistäjä

Rakentamisen Laatu RALA ry:n uusi toimitusjohtaja Kirsi Hautala kertoo, mihin suuntaan RALA tulee tulevina vuosina kehittymään. Varmaa on, että se tulee edelleen toimimaan kestävän ja laadukkaan rakentamisen edistäjänä.

3.12.2021

Isännöinnin pitää tuottaa taloyhtiölle lisäarvoa

Asunto-osakeyhtiölaki antaa yhtiön johdolle eli hallitukselle ja isännöitsijälle selkeän tehtävän. Heidän on huolellisesti toimien edistettävä yhtiön etua. Lainsäädännöllistä viitekehystä peilaten hallitus ja isännöitsijä istuvat samalla puolella pöytää päätöksiä tehdessä.

29.4.2022

Kotitalouksille opas lämpöpumppujen käytöstä ja huollosta

Suomessa on jo yli miljoona lämpöpumppua. Nyt Motiva on tuottanut yhdessä Sulpun, Suomen Kylmäliikkeiden Liiton ja alan yritysten Scanofficen ja Maalämpöhuoltokeskuksen kanssa lämpöpumppujen huolto-ohjeen.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti