Isännöintiliitto tuomitsee alan epäeettisen toiminnan ja kehottaa tuomaan sidonnaisuudet avoimesti esille

Kiinteistölehti siteerasi 20.12. Yen julkaisemaa uutista, jossa kerrottiin oululaisen isännöintiyrityksen saaneen alan valvontaelimeltä, Auktorisointi ISA ry:ltä jo toisen varoituksen kahden vuoden sisään.

Molemmissa tapauksissa isännöintiyrityksen työntekijöitä oli valittu taloyhtiön hallitukseen valtakirjoilla. Hallituksessa työntekijät olivat estäneet taloyhtiötä vaihtamasta
isännöintitoimistoa, vaikka tarjolla oli edullisempi sopimus kilpailijalta. Näin työntekijät ajoivat taloyhtiön etujen sijaan työnantajansa taloudellista etua. Isännöintiliitto tuomitsee menettelyn.

– Onneksi vastaavia isännöinnin jääviyspuutteita ei ilmene paljon, mutta jokainen tapaus rapauttaa isännöinnin luotettavuutta. Toiminta ei ollut lain vastaista, mutta isännöinnin eettisten ohjeiden ja hyvän hallintotavan vastaista se oli. Henkilöiden olisi pitänyt jäävätä itsensä asian käsittelystä, toteaa Isännöintiliiton toimitusjohtaja Mia Koro-Kanerva.

Taloyhtiön isännöitsijän ja hallituksen jäsenen pitää jäävätä itsensä myös työnantajansa konsernilta tehtävistä ostoista, kun taloyhtiö tekee hankintapäätöksiä. Sama koskee muitakin yrityksiä, joihin samantyyppisiä sidonnaisuuksia on. Tällaisia yrityksiä voi sinänsä kuitenkin käyttää, kunhan kilpailutus hoidetaan kunnolla ja avoimesti.

– Välttämättä ongelma ei ole, että sidonnaisuuksia on, vaan se, jos niistä ei avoimesti kerrota ja jääväämisiä ei kokouksissa tehdä. Niin taloyhtiön hallituksen kuin isännöinninkin mahdolliset sidonnaisuudet pitää tuoda avoimesti esille, kun taloyhtiö hankkii palveluja ja jääväämiset hoidetaan asianmukaisesti. Osakkaiden pitää aina voida luottaa taloyhtiön hallituksen ja isännöinnin lojaalisuuteen taloyhtiölle. Myös silloin, jos taloyhtiön hallituksessa on isännöintiyrityksen edustajia, Koro-Kanerva tarkentaa.

Isännöintialan ohjeistuksia uudistetaan ja valvontaa kiristetään

Jutusta seuranneen keskustelun keskeinen kysymys oli, miten Isännöinnin Auktorisointiyhdistys oli antanut samantyyppisestä asiasta varoituksia, mutta niillä ei näytä olleen tehoa. Isännöintiliitto on tunnistanut jo aiemmin tarpeen valvontajärjestelmän uudistamiseen.

– Olemme uudistamassa valvontajärjestelmää tulevan vuoden aikana. Järjestelmän pitää olla tehokas, tunnettu ja sillä pitää olla julkinen luotettavuus. Nämä ovat muutoksen ajureita.
Lisäksi Isännöintiliitto uudistaa parhaillaan alan eettisiä ohjeita yhteistyössä Kiinteistöliiton, Raklin ja Isännöinnin Auktorisointi ISA ry:n kanssa. Uudistuneet ohjeet on tarkoitus ottaa käyttöön alkuvuonna.

– Uudistuvissa ohjeissa käsitellään asioita, jotka liittyvät isännöinnin luotettavuuden suurimpiin riskeihin ja heikkouksiin. Näihin kuuluvat muun muassa isännöinnin sidonnaisuudet, Koro-Kanerva kertoo.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

talousarviossa

9.3.2023

Taloyhtiön toiminnantarkastajalle apua tarjolla

Kevään yhtiökokouksissa valitaan taloyhtiöille toiminnantarkastajia. Osalle heistä voi valinnan hetkellä olla epäselvää, mitä kaikkea tehtävä sisältää.

Isännöinnin auktorisointi

28.9.2023

Isännöinnin auktorisointi – mitä se merkitsee?

Auktorisointi takaa, että isännöitsijä tai isännöintiyritys osaa hoitaa taloyhtiön asioita ja toimii isännöinnin eettisten ohjeiden mukaan. Auktorisoinnin vaatimukset ovat korkeat, ja auktorisoituja isännöintiyrityksiä valvovat Isännöintiliitto ja ISA-yhdistys.

14.12.2022

Isännöintiala saa uudet eettiset ohjeet

Isännöintiliitto on hyväksynyt isännöinnin uudet eettiset ohjeet, joita on valmisteltu kolme vuotta. Eettiset ohjeet tulevat voimaan helmikuun alussa 2023.

15.12.2022

Isännöintikartelli johti miljoonien seuraamusmaksuihin

Markkinaoikeus on antanut päätöksen helmikuussa 2021 esiin tulleesta isännöintikartellijutusta. Asianosaiset määrättiin maksamaan liki viiden miljoonan euron seuraamusmaksut.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti