Isännöintiliitto tuomitsee alan epäeettisen toiminnan ja kehottaa tuomaan sidonnaisuudet avoimesti esille

Kiinteistölehti siteerasi 20.12. Yen julkaisemaa uutista, jossa kerrottiin oululaisen isännöintiyrityksen saaneen alan valvontaelimeltä, Auktorisointi ISA ry:ltä jo toisen varoituksen kahden vuoden sisään.

Molemmissa tapauksissa isännöintiyrityksen työntekijöitä oli valittu taloyhtiön hallitukseen valtakirjoilla. Hallituksessa työntekijät olivat estäneet taloyhtiötä vaihtamasta
isännöintitoimistoa, vaikka tarjolla oli edullisempi sopimus kilpailijalta. Näin työntekijät ajoivat taloyhtiön etujen sijaan työnantajansa taloudellista etua. Isännöintiliitto tuomitsee menettelyn.

– Onneksi vastaavia isännöinnin jääviyspuutteita ei ilmene paljon, mutta jokainen tapaus rapauttaa isännöinnin luotettavuutta. Toiminta ei ollut lain vastaista, mutta isännöinnin eettisten ohjeiden ja hyvän hallintotavan vastaista se oli. Henkilöiden olisi pitänyt jäävätä itsensä asian käsittelystä, toteaa Isännöintiliiton toimitusjohtaja Mia Koro-Kanerva.

Taloyhtiön isännöitsijän ja hallituksen jäsenen pitää jäävätä itsensä myös työnantajansa konsernilta tehtävistä ostoista, kun taloyhtiö tekee hankintapäätöksiä. Sama koskee muitakin yrityksiä, joihin samantyyppisiä sidonnaisuuksia on. Tällaisia yrityksiä voi sinänsä kuitenkin käyttää, kunhan kilpailutus hoidetaan kunnolla ja avoimesti.

– Välttämättä ongelma ei ole, että sidonnaisuuksia on, vaan se, jos niistä ei avoimesti kerrota ja jääväämisiä ei kokouksissa tehdä. Niin taloyhtiön hallituksen kuin isännöinninkin mahdolliset sidonnaisuudet pitää tuoda avoimesti esille, kun taloyhtiö hankkii palveluja ja jääväämiset hoidetaan asianmukaisesti. Osakkaiden pitää aina voida luottaa taloyhtiön hallituksen ja isännöinnin lojaalisuuteen taloyhtiölle. Myös silloin, jos taloyhtiön hallituksessa on isännöintiyrityksen edustajia, Koro-Kanerva tarkentaa.

Isännöintialan ohjeistuksia uudistetaan ja valvontaa kiristetään

Jutusta seuranneen keskustelun keskeinen kysymys oli, miten Isännöinnin Auktorisointiyhdistys oli antanut samantyyppisestä asiasta varoituksia, mutta niillä ei näytä olleen tehoa. Isännöintiliitto on tunnistanut jo aiemmin tarpeen valvontajärjestelmän uudistamiseen.

– Olemme uudistamassa valvontajärjestelmää tulevan vuoden aikana. Järjestelmän pitää olla tehokas, tunnettu ja sillä pitää olla julkinen luotettavuus. Nämä ovat muutoksen ajureita.
Lisäksi Isännöintiliitto uudistaa parhaillaan alan eettisiä ohjeita yhteistyössä Kiinteistöliiton, Raklin ja Isännöinnin Auktorisointi ISA ry:n kanssa. Uudistuneet ohjeet on tarkoitus ottaa käyttöön alkuvuonna.

– Uudistuvissa ohjeissa käsitellään asioita, jotka liittyvät isännöinnin luotettavuuden suurimpiin riskeihin ja heikkouksiin. Näihin kuuluvat muun muassa isännöinnin sidonnaisuudet, Koro-Kanerva kertoo.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

26.4.2017

Toiminnantarkastus ja toiminnantarkastaja

Toiminnantarkastus korvaa aiemman osakkaiden tekemän tilintarkastuksen eli ns. maallikkotilintarkastuksen. Toiminnantarkastuksen suorittaa yhtiökokouksen valitsema toiminnantarkastaja.

23.1.2019

Mitä tekee toiminnantarkastaja?

Toiminnantarkastaja varmistaa, että taloyhtiön hallinto on asianmukaisesti järjestetty ja yhtiön johto toiminut yhtiöjärjestyksen, asunto-osakeyhtiölain ja yhtiökokouksen päätösten mukaisesti. Toiminnantarkastaja keskittyy yhtiökokouksen ja hallituksen päätösten laillisuuteen. Hän ei voi ottaa kantaa päätösten tarkoituksenmukaisuuteen.

8.9.2016

Toiminnantarkastus alkaa juurtua taloyhtiöihin

Asunto-osakeyhtiölain uudistuksen yhteydessä 2010 lakia muutettiin myös taloyhtiöiden toiminnan ja tilien tarkastamisen osalta. Toiminnantarkastus korvasi aiemman osakkaiden tekemän tilintarkastuksen eli ns. maallikkotilintarkastuksen.

6.2.2017

Toiminnantarkastuksen perusteet

Kokenut isännöitsijä totesi, että toiminnantarkastuksessa on kaksi ääripäätä: tarkastaja joko penkoo kaikki paperit tai sitten laittaa vain nimen alle. Uusi verkkokurssi opastaa toiminnantarkastajaa tekemään vaihe vaiheelta oikeita asioita. Kun toiminnantarkastus tehdään kunnolla, on se hyvä työkalu hallitukselle ja sillä säästetään huomattavasti isännöitsijän aikaa ja hermoja.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti