Taloyhtiön osakkaan joulumuistio

Joulu on rauhoittumisen ja juhlan aikaa. Hyvä ruoka, läheisten seura ja tunnelmavalaistus kruunaavat joulutunnelman. Taloyhtiön osakas, muista kuitenkin joulunvieton tuoksinassa seuraavat perusasiat.

1. Älä jätä kinkkua paistumaan yksin

Kinkkua paistetaan matalalla lämmöllä monta tuntia. Kinkkua – tai mitään muutakaan ruokaa – ei siltikään saa jättää yksinään paistumaan, sillä uunissa voi syttyä rasvapalo. Jos joudut poistumaan kotoa paiston aikana, varmista, että joku jää kotiin valvomaan uunia.

Käsittele varoen valmista kinkkua. Uunista otettu kinkku ja sen paistorasva ovat polttavan kuumia!

2. Lajittele roskat oikein

Jouluna tulee paljon tavallisesta poikkeavaa roskaa. Roskat pitää lajitella oikein. Kinkun rasvaa ei esimerkiksi saa kaataa vessanpönttöön tai viemäriin, vaan sen voit viedä jähmettyneenä bio- tai sekajäteastiaan. Lahjapaperit ja -nauhat kuuluvat sekajäteastiaan, eivät paperinkeräykseen. Kuusi ja joulukukat ovat taas biojätettä, mutta niistä on poistettava kaikki metalli- ja muoviosat ennen jätekatokseen viemistä.

Kokonaan eri asia ovat vaaralliset jätteet, eli mm. sähköromu, paristot, tinat sekä uudenvuodenraketit. Ne on vietävä vaarallisten jätteiden keräyspisteeseen.

Jouluaikaan taloyhtiön jäteastiat pursuavat yli äyräiden. Tämän vuoksi esimerkiksi lahjapaperit ja pakkauspahvit kannattaa viedä jätekatokseen vasta joulun välipäivinä.

3. Älä jätä kynttilöitä palamaan valvomatta

Moni tulipalo on saanut alkunsa yksinään palamaan jätetyistä kynttilöistä. Jos poltat kynttilöitä, valvo aina niiden palamista. Polta kynttilöitä vain palamattomalla alustalla. Vältä useiden kynttilöiden polttamista rinnakkain. Muista sammuttaa kynttilät, kun poistut huoneesta tai kun rupeat nukkumaan.

Jos poltat ulkotulia, valvo myös niiden palamista. Ulkotulia ei saa sijoittaa puiselle kuistille tai muuten lähelle palavaa materiaalia.

4. Käytä vain ehjiä jouluvaloja

Tarkista jouluvalojesi kunto ennen niiden käyttöönottoa. Vaihda palaneet lamput uusiin välittömästi. Älä käytä rikkinäisiä valoja, sillä ne voivat pahimmillaan aiheuttaa sähköiskun!

Käytä ulkona vain ulkokäyttöön tarkoitettuja valoja ja liitä ne ulkopistorasiaan. Varmista, että valosarjan muuntaja sopii ulkokäyttöön. Ulkovaloja ei saa kytkeä esimerkiksi sisäpistorasiaan yhdistettyyn jatkojohtoon.

5. Anna naapureille joulurauha

Taloyhtiön hiljaisuusaikoja kuuluu noudattaa myös jouluaikaan. Huomaavainen naapuri kunnioittaa lisäksi joulurauhaa, joka julistetaan jouluaattona klo 12 Turussa.

Vältä siivousta, tamppausta, pyykkäystä tai muuta kovaäänistä työskentelyä joulurauhan aikana. Huolehdi, että myös perheesi ja lemmikkisi rauhoittuvat joulun viettoon.

Ja viimeisimpänä muttei vähäisimpänä: muista toivottaa naapureillesi hyvää joulua, jos törmäät heihin pihalla tai rappukäytävässä.

Tulosta täältä taloyhtiön asukkaiden muistilista jouluksi.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

osakas hyvitys

24.4.2023

Milloin osakas voi saada hyvitystä?

Taloyhtiö voi hyvittää osakkaalle hänen tekemänsä kylpyhuoneremontin, jos se on hyödynnettävissä yhtiön hankkeessa ja näin ollen tuo yhtiölle säästöä. Hyvitys toteutetaan vastikealennuksen muodossa.

Tilaajille

13.1.2023

Mitä on vastuullisuus taloyhtiössä?

Vastuullisuuskeskustelu ulottuu lähivuosina myös taloyhtiöihin, ja hyvin hoidetut taloyhtiöt nousevat arvoon. Vastuullisuuteen kuuluu niin ekologinen, taloudellinen kuin sosiaalinen vastuu. Suunnitelmallinen kiinteistönpito on keskeinen osa vastuullisuuden johtamista.

13.4.2023

Asuntosijoittaja: Huomioi nämä seikat yhtiökokouksessa

Yhtiökokous on taloyhtiön ylin päättävä elin. Siihen kannattaa osallistua, jos yhtiön tulevaisuus kiinnostaa. Kokouksessa asuntosijoittaja pystyy käyttämään kyselyoikeuttaan yhtiön talousasioista sekä vaikuttamaan päätöksiin.

taloyhtiön vakuutukset

1.3.2023

Taloyhtiön vakuutukset kannattaa kilpailuttaa

Taloyhtiön kannattaa kilpailuttaa vakuutuksensa säännöllisesti. Tinkiminen ei vakuutusasioissa kannata. Erityisesti ison ja kalliin korjaushankkeen lähestyessä taloyhtiön hallituksen on huolehdittava, että kiinteistövakuutus on voimassa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti