Osakas, muista nämä asiat, kun remontoit

Taloyhtiön osakkaalla on oikeus remontoida omistamaansa asuntoa. Osakas voi esimerkiksi korjata asunnon kylpyhuoneen tai keittiön, maalata seiniä ja uusia lattiapintoja. Remontissa on noudatettava hyvää rakennustapaa, eikä siitä saa aiheutua haittaa yhtiölle tai naapureille. Lisäksi tulee muistaa seuraavat asiat.

1. Ilmoita remontista taloyhtiölle

Lähes kaikista osakkaan remonteista täytyy lain mukaan ilmoittaa taloyhtiölle. Ilmoittamatta saa tehdä lähinnä maalaus- ja tapetointitöitä.

Merkitse remontti-ilmoitukseen ainakin yhteystietosi sekä tiedot remontista ja remontin tekijästä. Jos remontti on laaja, ilmoitukseen tulee kirjata myös mm. tiedot remontin suunnitelmista, vastaavasta työnjohtajasta sekä valvojista.

Toimita ilmoitus taloyhtiön ohjeiden mukaisesti hallitukselle tai isännöitsijälle. Samalla voit varmistaa, että ilmoituksessa on tarvittavat tiedot. Odota, että taloyhtiö antaa lausuntonsa remontista, ennen kuin aloitat remontin.

2. Suunnittele remontti etukäteen

Osakkaan remontit on toteutettava hyvän rakennustavan mukaisesti. Tähän kuuluu osana remontin suunnittelu.

Mitä isommasta ja vaikeammasta remontista on kyse, sitä ammattimaisemmat suunnitelmat vaaditaan. Esimerkiksi kylpyhuoneen laajentamiseen ja keittiön paikan vaihtoon tarvitaan aina ammattilaisen laatimat suunnitelmat.

Selvitä suunnitelmien tarve hyvissä ajoin ennen remonttia. Käytä vain päteviä suunnittelijoita.

3. Hanki remontille pätevä tekijä

Voit tehdä remonttisi itse tai teettää sen ulkopuolisella tekijällä. Jos sinulla ei ole taitoa tai pätevyyttä remontin tekemiseen, käytä suosiolla ulkopuolista tekijää.

Älä valitse remontin tekijää pelkän hinnan perusteella, vaan tarkista myös pätevyydet. Esimerkiksi putkitöihin ei saa valita urakoitsijaa, jolla ei ole kiinteistön vesi- ja viemäriasennuspätevyyttä (KVV-pätevyys).

Remontin tekijältä kannattaa pyytää myös näyttöjä aiemmista vastaavista remonteista.

4. Ota vakuutus vahinkojen varalle

Ota selvää, mitä kotivakuutuksesi ehdoissa sanotaan remonteista. Mikäli mahdollista, kotivakuutukseen kannattaa liittää erillinen vastuuvakuutus remontin ajaksi. Muuten maksettavaksi voi tulla mojova lisälasku, jos remontti jostain syystä meneekin pieleen.

Jos käytät ulkopuolista remontin tekijää, vaadi myös tältä todistusta vastuuvakuutuksesta.

5. Tiedosta kunnossapitovastuusi

Muista, että osakas vastaa yleensä asuntoon tekemiensä muutosten ja lisäysten kunnossapidosta. Jos siis remonttisi yhteydessä esimerkiksi asennetaan kylpyhuoneeseen uutena varustuksena lattialämmitys, vastaat jatkossa sen kunnossapidosta.

Taloyhtiö vastaa vain asennuksista, jotka rinnastuvat sen toteuttamiin tai vastuulleen hyväksymiin toimenpiteisiin ja joiden toteuttamista se on voinut valvoa (esim. alkuperäisen kylpyhuoneen uudet vedeneristeet).

Lisätietoa ja kattavat ohjeet osakkaan remontteihin löydät Kodin remontit Plus 2016 -oppaasta.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

talkoot

17.5.2022

Ota nämä asiat huomioon kevättalkoissa

Keväällä on aika kunnostaa ja laittaa kesäkuntoon pihat. Kevättalkoisiin liittyy monia lain näkökulmasta huomionarvoisia seikkoja: kuka pihojen kunnossapidosta vastaa, miten osakkaat saadaan osallistumaan talkoisiin ja miten urakoista sovitaan selkeästi.

20.4.2022

Kaupallinen yhteistyö

Miten taloyhtiön korjaushankkeen viestinnässä onnistutaan?

Laajat korjaushankkeet ovat taloyhtiöille suuria taloudellisia satsauksia, jotka vaikuttavat suuresti myös asukkaiden jokapäiväiseen elämään. Mikäli korjaushankkeen viestintä on hoidettu huonosti, ei tarvittava tieto tavoita asianomaisia ja koko hankkeesta jää helposti huono kuva. Kuinka iso rooli ammattilaisilla on viestinnässä?

Raksystems

kylpyhuoneremontti

17.5.2022

Osakas kustantaa kylpyhuoneen pintaremontin

Osakkaalla on oikeus tehdä huoneistossaan esimerkiksi kylpyhuoneremontti niin halutessaan. Kun kyse on pintaremontista, hän on itse vastuussa remontin kuluista. Eri asia on, jos kylpyhuoneesta paljastuu remontin yhteydessä vesivahinko.

suorituskyvyttömyysvakuus

7.11.2022

Mitä tarkoittaa perustajaosakkaan suorituskyvyttömyysvakuus?

Kun uusi asuinrakennus on valmistunut, alkaa perustajaosakkaana toimivan rakennusyhtiön vastuuaika. Joskus perustajaosakkaan taloudessa tapahtuu muutoksia, eikä se pysty kantamaan vastuutaan. Sitä varten on suorituskyvyttömyysvakuus.

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti