Milloin asuntoon saa mennä yleisavaimella?

Taloyhtiön yleisavain on yleensä huoltoyhtiön, talonmiehen tai isännöintiyrityksen hallussa. Yleisavainta ei saa käyttää mielivaltaisesti, vaan esimerkiksi asukkaan asuntoon menemiselle pitää olla pätevä syy. Seuraavassa on lueteltu tavallisimmat tilanteet, joissa asuntoon voi mennä yleisavaimella.

1. Asunnossa on tarpeen tehdä yhtiön vastuulle kuuluvia huoltotöitä

Huoltomies, talonmies tai tehtävää hoitamaan palkattu urakoitsija voi mennä asukkaan asuntoon yleisavaimella, kun siellä on tarpeen tehdä taloyhtiön vastuulle kuuluvia huoltotöitä (esim. ilmanvaihtokanavien nuohous, patteritermostaatin vaihtaminen).

Huoneistokäynnistä on ilmoitettava etukäteen asukkaalle. Asukas ei kuitenkaan voi kieltää huoltotöiden tekemistä.

Jos asukas ei ole paikalla huoneistokäynnin aikana, käynnistä pitää jättää asuntoon lappu. Siihen kirjataan, kuka asunnossa on käynyt, milloin ja mistä syystä.

2. Asunnossa olevat mittarit on luettava

Asuntoon voi mennä yleisavaimella myös silloin, kun siellä olevat vesi- tai sähkömittarit on luettava.

Huoneistokäynnistä on tällöinkin ilmoitettava asukkaalle etukäteen, ja siitä on myös jätettävä lappu, jos asukas ei ole käynnin aikana kotona.

3. Asunnossa epäillään olevan vesivahinko

Asukkaan asuntoon on lupa mennä yleisavaimella, jos siellä epäillään olevan esimerkiksi putkirikko ja/tai vesivahinko. Asuntoon saa tällöin mennä jopa siitä etukäteen asukkaalle ilmoittamatta – tällöinhän on kiire päästä paikan päälle rajoittamaan vahinkoja.

Asukasta on tietenkin ensin yritettävä tavoittaa. Hänelle on myös ilmoitettava tehdystä huoneistokäynnistä välittömästi.

4. Asunnossa on syttynyt tulipalo

Tulipalon sattuessa asuntoon on niin ikään lupa mennä yleisavaimella ja siitä etukäteen asukkaalle ilmoittamatta. Huoltomiehen tai talonmiehen on avustettava palomiehiä asuntoon pääsyssä.

Asuntoon voidaan tarvittaessa mennä voimakeinoin. Jos asukas on esimerkiksi pannut oven turvalukkoon ja siihen ei ole avainta, lukko voidaan murtaa.

5. Asukkaan epäillään saaneen sairaskohtauksen

Joskus voi käydä myös niin, että asukas saa sairaskohtauksen ollessaan yksin kotonaan. Jos asukkaan epäillään saaneen sairaskohtauksen, asuntoon on totta kai lupa mennä yleisavaimella. Asuntoon voidaan tällöin mennä tarvittaessa voimakeinoin.

Jos epäily osoittautuu perättömäksi ja asukas ei esimerkiksi ole kotona ollenkaan, hänelle on ilmoitettava huoneistokäynnistä välittömästi ja kerrottava sen syy.

Lisätietoa huoneistokäynneistä ja yleisavaimen käytöstä löydät Kiinteistönhoidon käsikirjasta.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

2.12.2021

Kuka saa käyttää taloyhtiön yleisavainta ja milloin?

Tavallisesti taloyhtiön yleisavain on joko taloyhtiön, talonmiehen tai huoltoyhtiön hallussa. Omataloyhtio.fi-sivusto muistuttaa artikkelissaan, että yleisimmin taloyhtiö on tehnyt huoltoyhtiön kanssa hallussapitosopimuksen, jolloin avain on huoltoyhtiöllä. Jossain tapauksissa avain voi olla myös esimerkiksi isännöitsijän tai taloyhtiön hallituksen puheenjohtajan hallussa.

5.1.2022

Lutikat valtasivat asuntoja Helsingissä

Hekan hallinnoimassa taloyhtiössä asuneen Jaana Kareisen vuokrasopimus päättyi joulukuun lopussa. Hän pyysi joulukuun vuokrasopimuksen purkua lutikkaongelman vuoksi, mutta Heka ei siihen suostunut. Kareinen muutti yksityiseltä saatuun vuokra-asuntoon, koska koki, ettei lutikkatalossa jyllännyttä ongelmaa saatu hallintaan.

21.2.2022

Huonosti tehty loppusiivous voi tulla kalliiksi

On luonnollista, että asumisesta jää ajan kuluessa asuntoon jälkiä, eikä vuokranantaja voi edellyttää, että asunto olisi vuokrasuhteen alussa ja lopussa täsmälleen samassa kunnossa. Vuokralainen ei vastaa asunnon normaalista kulumisesta, jollei toisin ole sovittu. Tavanomaisella kulumisella tarkoitetaan ajan myötä ja vähitellen tapahtuvaa kulumista.

24.1.2022

Asuntonäytöt ja huoltokäynnit vaativat erityistä tarkkuutta ja joustavuutta korona-aikana

Yhteiskuntaa koetteleva korona hankaloittaa arkea myös asumisessa. Vuokralaiset ry:n neuvonnassa on tullut vastaan tapauksia, joissa erityisesti vuokra-asunnossa käyminen korona-aikana on aiheuttanut kitkaa vuokranantajan ja vuokralaisen välillä. − Asukkaalla on oikeus olla päästämättä vuokranantajaa asuntoon, mikäli on sairastunut koronaan.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti