Näillä vinkeillä onnistut yhtiökokouksessa

Taloyhtiön kannalta yhtiökokous on tärkeä ilta – siellä muun muassa vahvistetaan yhtiön tilinpäätös, päätetään yhtiön tulevista asioista ja osakkailla on mahdollisuus käyttää äänivaltaansa. Seuraavassa on listattuna tärkeitä asioita, jotka tulee muistaa yhtiökokouksesta.

1. Toimita kutsu yhtiökokoukseen ajoissa

Jo laki määrää yhtiökokouskutsun toimittamisesta ajallaan. Virheellisesti toimitettu kutsu voi aiheuttaa pahimmillaan yhtiökokouksessa tehdyn päätöksen pätemättömyyden tai mitättömyyden. Asiassa on kuitenkin toinen puoli: ajoissa toimitettu kutsu antaa ihmisille aikaa valmistautua kokoukseen ja varata ilta kalenterista. Lain mukaan kokouskutsu on toimitettava aikaisintaan kahta kuukautta ja viimeistään kahta viikkoa ennen yhtiökokousta. Tätä sääntöä on noudatettava.

2. Muistuta kokouksesta

Paperinen yhtiökokouskutsu jää helposti lojumaan keittiön pöydälle tai voi hukkua muiden papereiden sekaan. Kokouksesta on syytä muistuttaa vielä kutsun lähettämisen jälkeen ja mieluiten eri kanavissa. Laita lappu ilmoitustaululle tai rapun oveen tai kirjoita lyhyt viesti Facebookiin tai taloyhtiön nettisivuille. Viestissä on hyvä innostaa ihmisiä osallistumaan ja muistuttaa kokouksen tärkeydestä.

3. Pidä materiaalit nähtävillä etukäteen

Kokouksen keskustelusta saa antoisamman, kun osallistujat ovat voineet tutustua materiaaliin etukäteen. Laki velvoittaa, että hallituksen päätösehdotukset, viimeisin tilinpäätös, toimintakertomus, tilintarkastuskertomus ja toiminnantarkastuskertomus pidetään osakkaiden nähtävillä ennen kokousta. Paras tapa on liittää ne kokouskutsuun yhdessä talousarvion ja kunnossapitotarveselvityksen kanssa.

4. Huolehdi kokouksen lainmukaisuudesta

Yhtiökokouksen päätökset voivat olla pahimmillaan pätemättömiä tai mitättömiä, jos niitä ei ole tehty lainmukaisella tavalla. Pidä huoli mm. siitä, että päätöksissä huomioidaan osakkaiden yhdenvertaisuus ja että vain ne osakkaat, joilla on äänioikeus, saavat äänestää.

Apua yhtiökokouskauteen saa esimerkiksi seuraavista oppaista:

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

13.6.2016

Äänestys yhtiökokouksessa

Taloyhtiön yhtiökokouspäätöksissä pääsääntö on yksimielisyys. Yksimielinen päätös syntyy useimmiten niin, että hallituksen päätösehdotukselle ei esitetä kokouksessa vaihtoehtoja eikä sitä vastusteta ja kokouksen puheenjohtaja toteaa päätöksen syntyneeksi hallituksen esityksen mukaisesti. Jos yksimielisyyttä ei saavuteta, eli samassa asiassa esitetään useampi päätösvaihtoehto, joista ei päästä yhteisymmärrykseen, on järjestettävä äänestys.

9.1.2019

Vuoden 2018 lakipähkinät

Tähän artikkeliin on koottu kaikki Suomen Kiinteistölehdessä vuonna 2018 julkaistut lakipähkinät. Tilintarkastaja vai toiminnantarkastaja? Heinäkuussa 2010 muuttunut asunto-osakeyhtiölaki toi kokonaan uuden käsitteen asunto-osakeyhtiömaailmaan – toiminnantarkastus ja toiminnantarkastaja.

13.5.2020

Sijoittajaosakas, huomioi nämä asiat yhtiökokoukseen valmistautuessasi

Koronakriisistä huolimatta taloyhtiöiden yhtiökokouksia järjestetään myös tänä keväänä. Minkälaisia asioita asuntosijoittajan kannattaa huomioida taloyhtiön yhtiökokoukseen valmistautuessa? Yhtiökokous on se paikka, jossa osakkeenomistaja voi vaikuttaa taloyhtiön asioihin.

30.3.2017

Osakkaan oikeus saada haluamansa asia yhtiökokouksen käsiteltäväksi

Asunto-osakeyhtiölaissa on säädetty tiettyjä oikeuksia määrävähemmistölle ja yksittäiselle osakkaalle. Yksittäisen osakkaan tärkeimpiä oikeuksia on oikeus saattaa haluamansa asia yhtiökokouksen käsiteltäväksi ja kyselyoikeus yhtiökokouksessa. As Oy:n yhtiökokouksessa käsiteltävät asiat määrää pääasiassa yhtiön hallitus kokouksen koollekutsujana.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti