Näillä vinkeillä onnistut yhtiökokouksessa

Taloyhtiön kannalta yhtiökokous on tärkeä ilta – siellä muun muassa vahvistetaan yhtiön tilinpäätös, päätetään yhtiön tulevista asioista ja osakkailla on mahdollisuus käyttää äänivaltaansa. Seuraavassa on listattuna tärkeitä asioita, jotka tulee muistaa yhtiökokouksesta.

1. Toimita kutsu yhtiökokoukseen ajoissa

Jo laki määrää yhtiökokouskutsun toimittamisesta ajallaan. Virheellisesti toimitettu kutsu voi aiheuttaa pahimmillaan yhtiökokouksessa tehdyn päätöksen pätemättömyyden tai mitättömyyden. Asiassa on kuitenkin toinen puoli: ajoissa toimitettu kutsu antaa ihmisille aikaa valmistautua kokoukseen ja varata ilta kalenterista. Lain mukaan kokouskutsu on toimitettava aikaisintaan kahta kuukautta ja viimeistään kahta viikkoa ennen yhtiökokousta. Tätä sääntöä on noudatettava.

2. Muistuta kokouksesta

Paperinen yhtiökokouskutsu jää helposti lojumaan keittiön pöydälle tai voi hukkua muiden papereiden sekaan. Kokouksesta on syytä muistuttaa vielä kutsun lähettämisen jälkeen ja mieluiten eri kanavissa. Laita lappu ilmoitustaululle tai rapun oveen tai kirjoita lyhyt viesti Facebookiin tai taloyhtiön nettisivuille. Viestissä on hyvä innostaa ihmisiä osallistumaan ja muistuttaa kokouksen tärkeydestä.

3. Pidä materiaalit nähtävillä etukäteen

Kokouksen keskustelusta saa antoisamman, kun osallistujat ovat voineet tutustua materiaaliin etukäteen. Laki velvoittaa, että hallituksen päätösehdotukset, viimeisin tilinpäätös, toimintakertomus, tilintarkastuskertomus ja toiminnantarkastuskertomus pidetään osakkaiden nähtävillä ennen kokousta. Paras tapa on liittää ne kokouskutsuun yhdessä talousarvion ja kunnossapitotarveselvityksen kanssa.

4. Huolehdi kokouksen lainmukaisuudesta

Yhtiökokouksen päätökset voivat olla pahimmillaan pätemättömiä tai mitättömiä, jos niitä ei ole tehty lainmukaisella tavalla. Pidä huoli mm. siitä, että päätöksissä huomioidaan osakkaiden yhdenvertaisuus ja että vain ne osakkaat, joilla on äänioikeus, saavat äänestää.

Apua yhtiökokouskauteen saa esimerkiksi seuraavista oppaista:

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

13.4.2023

Asuntosijoittaja: Huomioi nämä seikat yhtiökokouksessa

Yhtiökokous on taloyhtiön ylin päättävä elin. Siihen kannattaa osallistua, jos yhtiön tulevaisuus kiinnostaa. Kokouksessa asuntosijoittaja pystyy käyttämään kyselyoikeuttaan yhtiön talousasioista sekä vaikuttamaan päätöksiin.

yhtiökokouksen puheenjohtaja

21.3.2023

Onnistu yhtiökokouksen puheenjohtajana

Hyvä yhtiökokouksen puheenjohtaja pitää huolen kokouksen sujuvasta etenemisestä ja osakkaiden tahdon toteutumisesta. Puheenjohtaja varmistaa myös, että kokouksesta poissa olleetkin saavat tiedot päätöksistä.

esteellisyys

29.5.2023

Mitä tarkoittaa hallituksen jäsenen ja osakkaan esteellisyys?

Asunto-osakeyhtiölaki sisältää säännökset hallituksen jäsenen ja osakkeenomistajan esteellisyydestä. Säännös hallituksen jäsenen esteellisyydestä koskee esteellisyyttä hallituksen päätöksenteossa ja osakkeenomistajan esteellisyys esteellisyyttä yhtiökokouksessa.

Tilaajille

kestävä asuminen

12.9.2023

Lakimuutos kannustaa kestävään asumiseen

Kesäkuussa voimaan tullut lakimuutos kannustaa taloyhtiöitä kestävää asumista edistäviin hankkeisiin. Uudistuksista, joilla parannetaan merkittävästi kiinteistön tai rakennuksen käytön kestävyyttä, voidaan vastedes päättää enemmistöpäätöksellä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti