Tulitko valituksi taloyhtiön hallitukseen? Tutustu näihin asioihin!

Onko taloyhtiösi hallitukseen valittu uusia ihmisiä? Tulitko itse valituksi ensimmäistä kertaa hallituksen jäseneksi? Lue alta, mihin asioihin uuden hallituksen jäsenen kannattaa heti alkuun perehtyä. Apuna perehtymisessä toimii Hallituksen tehtävät ja vastuut -opas.

1. Tutustu muihin hallituksen jäseniin ja isännöitsijään

Taloyhtiön hallitus valitaan yhtiökokouksessa. Jos et tunne muita hallituksen jäseniä ennestään, käy tervehtimässä heitä kokouksen jälkeen. Hallitus pitää pian valintansa jälkeen järjestäytymiskokouksen, jossa mm. valitaan hallitukselle puheenjohtaja – muista osallistua kokoukseen. Selvitä myös, kuka taloyhtiön isännöitsijä on, ja merkitse muistiin isännöintiyrityksen yhteystiedot.

2. Opettele keskeiset taloyhtiön hallinnossa tarvittavat asiat

Taloyhtiön toiminta määräytyy yhtiöjärjestyksen ja asunto-osakeyhtiölain määräysten mukaisesti. Tutustu molempien sisältöön. Selvitä myös, mitä hallituksen ja isännöitsijän tehtäviin kuuluu ja miten yhtiön ja osakkaan välinen kunnossapitovastuu taloyhtiössäsi jakautuu.

3. Perehdy taloyhtiön sopimusten sisältöön

Jokaisen hallituksen jäsenen tulisi tuntea perusasiat taloyhtiön tärkeimmistä sopimuksista, eli ainakin isännöinti-, huolto- ja siivoussopimuksista sekä keskeneräisten urakoiden urakkasopimuksista. Pyydä sopimukset nähtäviksesi hallituksen puheenjohtajalta tai isännöitsijältä. Selvitä sopimuksista ainakin se, mitä eri palvelukokonaisuuksiin kuuluu ja miten palveluiden hinnat määräytyvät.

4. Selvitä, missä kunnossa taloyhtiön rakennukset ovat

Tämä onnistuu parhaiten tutustumalla kuntotutkimuksiin, pitkän tähtäimen suunnitelmiin ja muihin korjaussuunnitelmiin, joita yhtiössä on laadittu viime vuosina. Selvitä etenkin se, mitä korjauksia on tulossa hallituskauden aikana ja miten niiden rahoitus on suunniteltu. Pyydä korjaussuunnitelmat isännöitsijältä nähtäviksesi.

5. Selaile viime vuosien hallituksen kokousten ja yhtiökokousten pöytäkirjat läpi

Hallituksen jäsenen on hyvä tietää, mitä päätöksiä taloyhtiössä on viime vuosina tehty. Tutustu siis hallituksen kokousten ja yhtiökokousten pöytäkirjoihin esimerkiksi kahden edellisen vuoden ajalta. Saat pöytäkirjat nähtäviksesi, kun pyydät niitä hallituksen puheenjohtajalta ja isännöitsijältä.

Lisätietoa taloyhtiön hallituksen toiminnasta ja hallituksen jäsenen tehtävistä löydät Hallituksen tehtävät ja vastuut -oppaasta.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

konkurssi

12.10.2023

Taloyhtiön konkurssin voi usein välttää

Taloyhtiötä voi uhata konkurssi, jos sillä on paljon korjausvelkaa. Kaikilla taloyhtiöillä ei ole varaa edes konkurssiin, sillä konkurssimenettely maksaa tuhansia euroja. Konkurssin voi kuitenkin välttää, kun korjaukset toteutetaan ajoissa.

13.1.2023

Mitä on vastuullisuus taloyhtiössä?

Vastuullisuuskeskustelu ulottuu lähivuosina myös taloyhtiöihin, ja hyvin hoidetut taloyhtiöt nousevat arvoon. Vastuullisuuteen kuuluu niin ekologinen, taloudellinen kuin sosiaalinen vastuu. Suunnitelmallinen kiinteistönpito on keskeinen osa vastuullisuuden johtamista.

korjausurakan valvoja

4.8.2023

Mihin tarvitaan korjausurakan valvojaa?

Valvoja valvoo korjaushankkeessa taloyhtiön puolesta urakoitsijan työsuoritusta. Hän on kuitenkin puolueeton ja yhteistyössä kaikkien osapuolten kanssa. Valvojan suhde taloyhtiöön määritellään valvontasopimuksessa, suhde urakoitsijaan taas urakkasopimuksessa.

13.4.2023

Asuntosijoittaja: Huomioi nämä seikat yhtiökokouksessa

Yhtiökokous on taloyhtiön ylin päättävä elin. Siihen kannattaa osallistua, jos yhtiön tulevaisuus kiinnostaa. Kokouksessa asuntosijoittaja pystyy käyttämään kyselyoikeuttaan yhtiön talousasioista sekä vaikuttamaan päätöksiin.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti