Asumisoikeuslain muutos etenee

Asumisoikeuslain muutosta koskeva hallituksen esitys on määrä luovuttaa eduskunnalle syksyllä. Aso-järjestelmään ehdotettu muutos, jonka mukaan asumisoikeuteen kuuluva pysyvä asumisoikeus voitaisiin irtisanoa tietyissä tilanteissa, on saanut kritiikkiä osakseen, kirjoittaa Kauppalehti.

Ympäristöministeriön lainsäädäntöneuvos Anu Karjalainen kertoo, että lakiesitys on ollut lausuntokierroksella kesän aikana, ja nyt se on jatkovalmistelussa. Lausuntokierroksella lakiesitystä kritisoitiin asumisoikeuden irtisanomismahdollisuudesta. Karjalaisen mukaan mahdollisuus on yhä mukana valmistelussa.

Karjalaisen mukaan asumisoikeudesta voitaisiin luopua sellaisissa poikkeuksellisissa tilanteissa, joissa talossa on asumisoikeuden haltijoita vähemmän kuin puolet. Menettely vaatisi myös Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:n luvan.

Taloudellisista ongelmista ja vajaakäytössä olevista asumisoikeusasunnoista luopumisella tavoiteltaisiin kulujen kertymisen ja asumiskustannusten kasvun katkaisua. Samalla estettäisiin talousongelmien kaatuminen muiden asumisoikeustalojen harteille.

Ympäristöministeriön mukaan asumisoikeusyhtiön tulisi tarjota asukkaille vastineeksi toista asumisoikeus- tai vuokra-asuntoa, asumisoikeusmaksu palautettaisiin. Asukkaalla olisi myös oikeus lunastaa asunto itselleen talon muuttuessa asumisoikeustalosta tavalliseksi asunto-osakeyhtiöksi.

Lue lisää täältä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

osakas muutostöitä

30.1.2023

Osakas tekee muutostöitä ilman lupaa, mitä tehdä?

Osakkaalla on laaja muutostyöoikeus hallitsemassaan huoneistossa. Muutostöistä tulee kuitenkin tehdä ilmoitus hallitukselle tai isännöitsijälle, jos muutostyö vaikuttaa yhtiön tai toisen osakkaan omistamaan kiinteistön osaan. Mitä tehdä jos osakas aloittaa muutostyöt ilman ilmoitusta?

Tilaajille

yhteistilojen esteettömyys

12.5.2023

Osakkaat voivat parantaa yhteistilojen esteettömyyttä

Osakkaat saavat vastedes tehdä esteettömyyttä parantavia muutostöitä myös taloyhtiön yhteisissä tiloissa. Taloyhtiön kannattaa suhtautua muutostöihin myönteisesti, sillä esteettömyys hyödyttää kaikkia kiinteistön käyttäjiä.

esteettömyyttä parantaviin muutoksiin

2.1.2023

Osakkeenomistaja voi parantaa esteettömyyttä

Asuinrakennusten korjaamisessa tulee huomioida esteettömyys. Taloyhtiöllä ei ole automaattista velvollisuutta muutosten teettämiseen vastikevaroin. Osakkeenomistaja voi parantaa huoneiston ja rakennuksen esteettömyyttä myös omalla kustannuksellaan.

Tilaajille

muutostyöoikeuden

6.4.2023

Muutostyöoikeuden rajoittaminen vaatii kestävät perusteet

Asunto-osakeyhtiölain mukaan yhtiö tai toinen osakkeenomistaja voi asettaa osakkaan muutostyölle ehtoja, jos työ aiheuttaa haittaa rakennukselle, yhtiölle tai toiselle osakkeenomistajalle. Eräässä oikeustapauksessa kuitenkin katsottiin, että ehdot olivat kohtuuttomat.

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti