
Kuukauden kasvo: ”Osake-yhtiölaki muuttuu osittaisuudistuksin”
Suomen Kiinteistöliiton lakiasiainjohtaja Jenni Hupli kertoo asunto-osakeyhtiölain muutoksesta. Mitä taloyhtiön tulisi tietää lakimuutoksesta?
Suomen Kiinteistöliiton lakiasiainjohtaja Jenni Hupli kertoo asunto-osakeyhtiölain muutoksesta. Mitä taloyhtiön tulisi tietää lakimuutoksesta?
Asumisoikeuslain muutosta koskeva hallituksen esitys on määrä luovuttaa eduskunnalle syksyllä. Aso-järjestelmään ehdotettu muutos, jonka mukaan asumisoikeuteen kuuluva pysyvä asumisoikeus voitaisiin irtisanoa tietyissä tilanteissa, on saanut kritiikkiä osakseen, kirjoittaa Kauppalehti. Ympäristöministeriön lainsäädäntöneuvos Anu Karjalainen kertoo, että lakiesitys on ollut lausuntokierroksella kesän aikana, ja nyt se on jatkovalmistelussa.
Tupakkalakiin tulee uusia muutosesityksiä todennäköisesti jo syksyllä. Savuttomaan Suomeen eli käytännössä tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön loppumiseen pyritään vuoteen 2030 mennessä, kirjoittaa Kainuun Sanomat. Vuonna 2030 päivittäin tupakkaa ja muita nikotiinituotteita käyttäviä pitäisi olla korkeintaan viisi prosenttia suomalaisista.
Kiinteistöliitto pitää erittäin hyvänä sitä, että oikeusministeriössä valmistellaan lainsäädäntöä, joka antaisi taloyhtiöille mahdollisuuden lykätä varsinaisten yhtiökokousten pitoa yli määräajan. Oikeusministeriön 3.4.2020 julkaiseman tiedotteen mukaan lakimuutoksella on tarkoitus helpottaa myös kokousten järjestämistä etäosallistumisen ja valtuutusten avulla. Kiinteistöliitto pitää ajallista joustoa erittäin tervetulleena.
Oikeusministeriö valmistelee määräaikaista lakia, jolla poiketaan muun muassa osakeyhtiölain ja asunto-osakeyhtiölain yhtiökokousta koskevista säännöksistä, kertoo Helsingin seudun kauppakamari ennakkotietona. Kokousten pitoaikaa jatkettaisiin syksyyn 2020 asti, myös etäosallistuminen kokouksiin tulisi mahdolliseksi. Laki on tarkoitus antaa eduskuntaan viikolla 16.
Airbnb- ja muu lyhtykestoinen vuokraustoiminta aiheuttaa Kiinteistöliiton mukaan paljon tulkintaongelmia taloyhtiöissä. Lyhytaikaisen asukkaan aiheuttamat vahinkojen kustannukset saattavat lopulta koitua kaikkien osakkaiden maksettavaksi, kirjoittaa Rakennuslehti. Asunnon osakas ei automaattisesti vastaa lyhytaikaisen vuokralaisen kiinteistölle aiheuttamista vahingoista, kuten laajasta vesivahingosta, sanoo Kiinteistöliiton päälakimies Jenni Hupli.
Vappupäivänä tulee voimaan maankäyttö- ja rakennuslain muutos, joka helpottaa huomattavasti kaavoitusta ja rakentamisen luvitusta. Keskeiset uudistukset koskevat vähittäiskaupan suuryksiköiden sääntelyä, hajarakentamista, asemakaavoitusta sekä elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusten roolia. Mahdollisuus ohjata rakentamista suoraan yleiskaavalla laajenee myös sellaisiin kyliin, joissa on rakentamispaineita.