Yhtiöjärjestykseen kannattaa tutustua asuntoa ostettaessa

Taloyhtiön yhtiöjärjestyksen muutoksen vuoksi  30 000 euron remontti meni maksukyvyttömän lapsiperheen piikkiin, kirjoittaa Taloussanomat.

Asuntokaupoissa valitettavan usein unohdetaan tutustua taloyhtiön yhtiöjärjestykseen.

Jyväskylästä paritalo-osakkeen ostaneelle perheelle yhtiöjärjestykseen tehdyt muutokset selvisivät kahdeksan kuukautta kauppojen jälkeen. He olivat ostaneet asunnon neljän osakkeen asuntoyhtiöstä elokuussa 2015. Kesäkuussa 2016 pidetyssä yhtiökokouksessa selvisi, että perheen asuntoa koskeva remontti menee lähes täysin uusien asukkaiden piikkiin.

Remonttikustannukset eivät jakautuneetkaan asunto-osakeyhtiölain olettamasääntöjen mukaan, kuten perhe luuli. Taloyhtiö oli vuonna 2012 rekisteröinyt uuden yhtiöjärjestyksen, jossa vastuita oli muutettu. Sen mukaan jokainen osakkeenomistaja vastaa muun muassa oman asuntonsa ulkoseinien kantavista rakenteista ja ulkopinnoista.

Tämä pykälä kävi kalliiksi lapsiperheelle, sillä asunnossa on maanvastainen seinä, jonka korjauskulut nousivat sähkö-, putki- ja muine töineen sekä selvittelykuluineen liki 29 600 euroon.

Perhe katsoi yhtiöjärjestysmääräyksen loukkaavan osakkeenomistajien yhdenvertaisuutta ja vaati liki 30 000 euron remonttilaskua yhtiön maksettavaksi Keski-Suomen käräjäoikeudessa. Lisäksi perhe vaati yhtiön maksamaan heille virheiden selvittelystä ja remontin valvonnasta yhteensä liki 2 600 euroa.

Kanteessaan perhe vetosi muun muassa yhtiöjärjestyksen määräyksen tulkinnanvaraisuuteen. Kunnossapitovastuun siirtämisestä osakkaille ei kanteen mukaan kerrottu yksiselitteisesti. Epäselvää oli perheen mukaan myös se, onko asunnon maapaineseinä ulkoseinien kantava rakenne ja kenen vastuulle kuuluu rakennuksen alapohjarakenne.

Yhtiö kiisti vaatimukset ja oikeus ratkaisi riidan vastaajan hyväksi, sillä yhtiöjärjestyksen päätös oli pätevä. Päätös ei oikeuden mukaan myöskään ole selvästi yhdenvertaisuusperiaatteen vastainen.

Lue alkuperäinen artikkeli Taloussanomista.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

energiatodistus

17.10.2023

Taloyhtiö, muista uusia energiatodistus

Taloyhtiön energiatodistus kertoo kiinteistön energiantarpeesta. Todistus täytyy esittää aina, kun taloyhtiöstä myydään tai vuokrataan asuntoa. Energiatodistus täytyy uusia kymmenen vuoden välein, ja monilla taloyhtiöillä uusimisen aika on nyt.

3.5.2023

5 vinkkiä taloyhtiön kevättalkoisiin

Taloyhtiön on syytä hankkia asukkailleen talkoovakuutus, erityisesti vaativampia töitä varten. Kokosimme viisi asiaa, jotka talkoissa tulee ottaa huomioon.

taloyhtiön piha

27.7.2023

Taloyhtiön piha vaatii hoitamista

Kun taloyhtiön pihaa halutaan hoitaa hyvin, kannattaa ensin keskustella tavoitteista ja sitten määritellä omalle pihalle sopiva hoidon taso. Pihan hoidossa voi käyttää apuna viheralan ammattilaista. Hänet kannattaa ottaa mukaan myös tavoitekeskusteluun.

taloyhtiön vakuutukset

1.3.2023

Taloyhtiön vakuutukset kannattaa kilpailuttaa

Taloyhtiön kannattaa kilpailuttaa vakuutuksensa säännöllisesti. Tinkiminen ei vakuutusasioissa kannata. Erityisesti ison ja kalliin korjaushankkeen lähestyessä taloyhtiön hallituksen on huolehdittava, että kiinteistövakuutus on voimassa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti