Vuokranantajat: Asuntorakentamista ei tule hyydyttää

Eduskunta käsittelee parhaillaan lakiesitystä kotitalouksien liialliseen velkaantumisen ehkäisemiseksi. Suomen Vuokranantajat kannattaa toimia, joilla hillitään kotitalouksien velkaantumista ja turvataan rahoitusmarkkinoiden vakautta.

Uusia rajoituksia luotaessa on Vuokranantajien mukaan kuitenkin huomattava, että erityisesti asuntolainoihin kohdistuvien rajoitustoimien kääntöpuolena voi olla asuntoinvestointien hidastuminen.

Taloyhtiölainojen määrän nopealla kasvulla on riskejä, mutta sen myönteisenä seurauksena on ollut voimakas asuntorakentaminen erityisesti kasvukeskuksissa. Asuntopula on helpottanut monissa kaupungeissa ja vuokrat ovat jopa laskeneet, järjestö muistuttaa.

Taloyhtiölainat ovat edistäneet erityisesti pienten ja keskisuurten rakennusliikkeiden kykyä rakentaa enemmän koteja.

– Taloyhtiölainoille ehdotettua 60 prosentin enimmäismäärää voi pitää perusteltuna, mutta riskinä on, että sääntelyn kiristyminen vaikuttaa ostajien sijaan enemmän asuntojen rakentajiin. Korkojen ja asuntojen hoitokulujen nousut näkyvät jo asuntokaupassa. Kun rakentamisen kustannukset samaan aikaan nousevat, asuntorakentamisen puolella on iso riski nopeasta aloitusten vähentymisestä ja taantumasta, toteaa Vuokranantajien ekonomisti Sakari Rokkanen.

Järjestön mielestä hallituksen esityksessä esitetyt toimet ovat riittäviä kotitalouksien velkaantumisen hillitsemiseksi.

– On erittäin positiivista, ettei hallitus ole lähtenyt edistämään yksityisiin vuokranantajiin kohdistuvaa taloyhtiölainojen verovähennysoikeuden poistoa. Veronkiristys olisi etenkin tässä suhdannetilanteessa ollut myrkkyä vuokra-asuntomarkkinoille.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

vuokranantajat riskejä

12.1.2023

Yksityiset vuokranantajat kaihtavat riskejä

Vuokranantajat ottavat nyt velkaa ja korottavat vuokria maltillisesti, selviää Suomen Vuokranantajien tuoreesta jäsenkyselystä. Riskejä halutaan välttää hoitokulujen ja korkojen noustessa. Into uusien sijoitusasuntojen ostoon on laskenut.

asuntosijoittamisen

30.9.2022

Vuokranantajabarometri: Asuntosijoittamisen näkymät laskussa

Asuntosijoittamisen näkymät ovat laskussa, kertoo Suomen Vuokranantajien Vuokranantajabarometrista. Hoitokulut ja korot nousevat eikä asuntosijoittaminen enää ole yhtä kannattavaa kuin ennen. Tampereella kuitenkin uskotaan myönteiseen kehitykseen.

vuokranantajan vakuutus

2.11.2022

Vuokranantajan syytä perehtyä vakuutusturvaan

Vuokralaiselta vaadittava kotivakuutus ei aina riitä kattamaan kaikkia vuokranantajan riskejä. Siksi vuokranantajan kannattaa ottaa itselleen vakuutus tuomaan lisäturvaa. Vakuutus on hyvä valita oma sijoitusstrategia mielessä pitäen.

taloyhtiön verotuspäätös

12.10.2022

Keskuskauppakamari: Kiinteistömarkkinat hiljenevät

Korkojen nousu ja epävarmuus haastavat asuntomarkkinoita ja hyydyttävät kauppaa. Romahdusta ei silti ole odotettavissa, arvioidaan Keskuskauppakamarista.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti