Verohallinto helpottaa rakentamisilmoitusten antamista

Rakennusalan verovalvontaa tehostava menettely astui voimaan heinäkuussa 2014. Alkuvaiheen kokemuksien pohjalta Verohallinto on päättänyt yksinkertaistaa tietojen ilmoittamista.

Vuodenvaihteen jälkeen yritysten ilmoittamismenettely muuttuu. Tammikuusta lähtien urakkailmoituksia täytyy antaa harvemmin, eikä enää jokaiselta työmaalta erikseen. Myös pakollisia ilmoitustietoja on vähemmän.

Osalle yrityksistä tietojen ilmoittaminen on ollut arvioitua hankalampaa. Myös Verohallinnolla on mennyt paljon aikaa ilmoitusvirheiden korjaamiseen.

– Osalle rakentajista tietojen ilmoittaminen tulee eteen vain kertaluonteisen rakennusprojektin yhteydessä, esimerkiksi oman yrityksen toimitiloja korjattaessa. Osa taas tilaa rakennustyötä säännöllisesti ja tekee ilmoitukset kuukausittain. On ymmärrettävää, että harvemmin tietoja antaville tietojen kerääminen on haastavaa, kertoo ylitarkastaja Kristiina Virmajoki.

Muutokset helpottavat ilmoittamista ja tehostavat valvontaa

Muutokset tehdään, jotta menettelystä saadaan sujuvampi sekä asiakkaille että Verohallinnolle. Verohallinto voi jatkossa keskittyä asiakasohjauksen sijasta valvontaan.

– Olemme keskustelleet muutoksista sidosryhmien ja alan toimijoiden kanssa ja päätyneet ratkaisuihin, jotka yksinkertaistavat menettelyä. Silloin valvontaa voidaan suunnata oikeisiin kohteisiin, Virmajoki sanoo.

Tammikuusta lähtien yritykset voivat ilmoittaa urakoista sopimuskohtaisesti. Jos tilaaja käyttää samaa urakoitsijaa usealla työmaalla, tilaaja antaa vain yhden sopimuskohtaisen urakkailmoituksen. Muutos on merkittävä helpotus esimerkiksi yhteisöille, jotka tilaavat yhdellä sopimuksella rakentamispalvelua useaan kohteeseen.

Urakkailmoitus annetaan jatkossa ainoastaan urakan alkaessa sekä silloin, kun yritys laskuttaa urakkasopimuksen perusteella.

Samalla useat rakentamisilmoituksilla annettavat tiedot muuttuvat vapaaehtoisiksi. Esimerkiksi tiedonantovelvollisen yhteyshenkilön ja työmaakohtaisen yhteyshenkilön osoitetietoja ei ole jatkossa pakko ilmoittaa.

– Harmaan talouden torjunta parantaa kilpailuolosuhteita rakennusalan yritysten kesken, ja rakentamista koskeva tiedonantovelvollisuus on tärkeä keino harmaan talouden torjunnassa. Menettely on vaatinut alan yrityksiltä suurta panostusta ja on erittäin tärkeää, että se saadaan sujuvaksi ja vakiintuneeksi työkaluksi, painottaa Virmajoki.

Lisätietoja menettelyn muutoksista: www.vero.fi/rakentamisilmoitukset

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

20.8.2015

Asunto-osakeyhtiötehtävät siirretään PRH:lle syyskuun alusta

Maistraattien ja ELY-keskusten paikallisviranomaistoiminta kauppa- ja yhdistysrekisteriasioissa loppuu ja maistraattien asunto-osakeyhtiötehtävät siirtyvät Patentti- ja rekisterihallitukselle (PRH) syyskuun alussa. Asunto-osakeyhtiön perustamis- sekä muutosilmoitukset on tähän asti käsitelty pääasiassa asunto-osakeyhtiön kotipaikan maistraatissa, ja PRH on hoitanut osakepääoman alentamisia sekä muita asunto-osakeyhtiöiden erityistilanteita. Kauppa- ja yhdistysrekisteriasioissa palveluja on PRH:n lisäksi saanut aiemmin myös maistraateista ja ELY-keskuksista.

14.4.2020

Verohallinto: Yhteisöjen veroilmoituksille kuukauden lisäaika

Verohallinto myöntää yhteisöille kuukauden lisäajan veroilmoitusten antamiseen koronatilanteen vuoksi. Yhteisöjä ovat esimerkiksi yhdistykset, asunto-osakeyhtiöt, kiinteistöyhteisöt, ulkomaiset yhteisöt, osuuskunnat ja sijoitusrahastot. Päätös koskee yhteisöjä ja yhteisetuuksia, joiden tilikausi on päättynyt 12/2019 – 2/2020 välisenä aikana.

25.4.2018

Oletko saanut tuloja asuntosi lyhytaikaisesta vuokraamisesta?

Asunnon vuokratulot ovat veronlaista tuloa. Tämä koskee myös lyhytaikaista vuokraustoimintaa. Kun vuokraat asuntosi esimerkiksi Airbnb:n tai muun alustan kautta, sinun täytyy muistaa ilmoittaa syntyneet tulot verotuksessasi.

21.4.2017

Asunto-osakeyhtiö, vältä nämä virheet veroilmoituksessa

Veroilmoitus kannattaa antaa sähköisesti, koska virheitä tulee vähemmän ja homman saa pakettiin nopeammin. Lue silti vinkit yleisimpien virheiden välttämiseen. Jos asunto-osakeyhtiön tai keskinäisen kiinteistöosakeyhtiön tilikausi päättyi joulukuussa, sillä on vapun hujakoilla edessä veroilmoituksen antaminen.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti