Varaudu vahinkoihin kesämökilläkin

Onnistuneen kesämökkikauden varmistamiseksi on syytä varautua vahinkoihin, muistuttaa FINE Vakuutus- ja rahoitusneuvonta. Vakuutus tuo turvaa vahingon sattuessa. Kesämökkejä ja niiden irtaimistoja vakuutetaan omilla kotivakuutuksillaan.

– Mökkirakennuksen vakuutukseen kuuluvat mukaan pihapiirin pienet rakennukset ja rakennelmat, mutta suuremmille ulkorakennuksille tarvitaan oma vakuutus, sanoo FINEn vakuutusasiantuntija Hanna Salo.

– Mökki kannattaa vakuuttaa sen todellisen jälleenhankinta-arvon tai pinta-alan mukaan. Vakuutusehdoista on hyvä lukea, mitä vakuutus korvaa ja mitä ei.

Mökin kunnostamisen ja lisähankintojen, esimerkiksi katettujen terassien ja paljujen myötä, vakuutusturva kannattaa aika ajoin päivittää. Remontoinnin yhteydessä sattuvia mahdollisia haavereita voi ottaa huomioon henkilökohtaisen tapaturmavakuutuksen avulla. Jos järjestää talkoita, talkooväen voi vakuuttaa talkoovakuutuksella.

Estä palo-, vuoto- ja murtovahinkoja

Vakuutusten ehdoissa on suojeluohjeita vahinkojen välttämiseksi. Tyypillisesti suojeluohjeet liittyvät tulipalon torjuntaan, asunnon suojeluun murto- ja varkausvahingoilta, vuotovahinkojen välttämiseen tai esimerkiksi jonkin laitteen käyttöön.

– Suojeluohjeet on hyvä kerrata, sillä jos niitä ei ole noudattanut ja vahinko on syntynyt, korvauksen määrä voi olla pienempi, Salo muistuttaa.

Palovaroitin on pakollinen ja tarpeellinen turvalaite mökeissä, minkä lisäksi suositellaan häkävaroitinta. Asentamalla mökille turvakamerat tai hälytysjärjestelmän saattaa saada alennusta vakuutusmaksuun.

Hyvin usein mökkipuuhiin kuuluu myös risujen polttamista ja tuhkien tyhjentämistä, jolloin avotulta tulee valvoa hyvin ja sammuttaa huolellisesti. Tulipesistä kerätty tuhka pitää säilyttää palamattomassa astiassa.

Suojeluohjeiden mukaan mökiltä yli viikoksi pois lähtiessä pitää muistaa sulkea pääsulkuventtiili ja kytkeä vesipumppu pois käytöstä.

Ennakoi myrskytuhoja ja torju tuhoeläimet

Kesäisin voi ajoittain tuulla kovaa, sataa paljon ja ukkostaa. Tavallisesta sateesta tai myrskystä koituneet vahingot eivät kuitenkaan ole vakuutuksesta korvattavia vahinkoja.

– Myrskyvahinkojen osalta käytetään vahingon korvattavuuden arvioinnissa vakuutusehdoissa olevia määritelmiä esimerkiksi tuulen nopeudesta tai sademääristä. Myrskyistä aiheutuneista vahingoista kannattaa ottaa valokuvia, jotta vahingon laajuutta voi tarkemmin selvittää omalle vakuutusyhtiölleen. Myös säätietoja kannattaa ottaa talteen, sanoo Salo.

Vahinkoja voi yrittää välttää kiinnittämällä huomiota lähellä asuinrakennuksia olevien puiden kuntoon ja niiden kaatumisriskiin sekä suojaamalla pihakalusteita ennen myrskyä.

Hiirten, rottien ja hyönteisten aiheuttamia vahinkoja ei tyypillisesti korvata mökkivakuutuksista. Sen sijaan suurempien eläinten, kuten näätäeläinten ja lintujen aiheuttamat vahingot saattavat kuulua vakuutukseen. Vahinkojen estämiseksi eläinten mahdolliset kulkuaukot rakenteisiin kannattaa verkottaa.

Lue lisäksi:

Säilytä polttopuut oikein https://www.kiinteistolehti.fi/sailyta-polttopuut-oikein

Pelastusala toivoo mökkeilijöiden noudattavan turvallisuutta https://www.kiinteistolehti.fi/pelastusala-toivoo-mokkeilijoiden-noudattavan-turvallisuutta

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

tuholaistorjunta

7.10.2022

Varaudu tuhoeläinten aiheuttamiin vahinkoihin

Tuhoeläimien torjunnasta voi aiheutua taloyhtiölle yllättävän suuria kuluja. Siksi kulut kannattaa vakuuttaa. Pienissäkin tuholaisongelmissa on käännyttävä ammattilaisen puoleen, sillä hyönteismyrkyt poistuvat kaupoista lähivuosina.

tilinpäätös

13.9.2023

Taloyhtiön tilinpäätös toimii tiedon lähteenä

Kaikkien taloyhtiöiden tulee laatia tilinpäätös ja toimintakertomus sekä talousarvio yhtiökokouksessa käsiteltäväksi. Tilinpäätösasiakirjoista löytyy tietoa tilikauden tapahtumien lisäksi yhtiön taloudellisesta tilasta ja tulevaisuuden näkymistä. Sen avulla yhtiö voi varautua tulevaisuuteen.

selkeä viestintä

15.2.2023

Selkeä viestintä opastaa asumisessa

Aktiivinen asukasviestintä säästää taloyhtiön hallitukselta aikaa ja rahaa. Joistakin asioista kannattaa muistuttaa joka vuosi, sillä asukkaat vaihtuvat ja monet asiat toistuvat vuosittain. Viestinnän selkeyteen kannattaa panostaa, sillä helppolukuiset viestit menevät varmimmin perille.

lämmönjakokeskus

26.10.2022

Ota nämä huomioon lämmönjakokeskusta uusittaessa

Kaukolämpöverkoissa siirrytään tulevaisuudessa alhaisempiin lämpötiloihin. Tämä tulee huomioida uutta lämmönjakokeskusta hankittaessa. Lämmönjakokeskuksen voi omaksi ostamisen sijaan vuokrata myös leasing-palveluna.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti