Energian hinnannousu on lisännyt kysyntää puulla lämmittämiseen. Polttopuita varastetaan vuosittain, mutta niitä voi myös vakuuttaa.
Tulevaa talvea varten polttopuita on hankittu moneen kotiin ja mökkiin aiempia vuosia enemmän. Vakuutusyhtiö Ifin tilastoista selviää, että joka vuosi mökeillä tapahtuu polttopuuvarkauksia. Niiden välttämiseksi on halkopinojen säilytyspaikkaa hyvä miettiä.
– Ihanteellista on tietysti pitää polttopuut lukkojen takana. Joka tapauksessa on suositeltavaa säilyttää polttopuut vakuutuspaikassa eli kodin tai mökin läheisyydessä. Ei esimerkiksi niin, että niitä haetaan pidemmältä metsänreunasta aina tarvittaessa, kertoo vakuutuspäällikkö Ismo Ruokoselkä.
Yhtiöön tulee säännöllisesti kysymyksiä polttopuiden vakuuttamisesta ja niiden varkauksia korvataankin koti- ja mökkivakuutuksista.
Säilytä polttopuut turvallisesti
Pelastuslaki sanoo, että helposti syttyvää materiaalia ei tule säilyttää ullakolla, kellarissa, rakennuksen alla tai sen välittömässä läheisyydessä niin, että siitä voi aiheutua tulipalon syttymisen tai leviämisen vaaraa sekä tulipalon sammuttaminen voi vaikeutua.
Polttopuiden säilyttämistä ei suositella myöskään tiloissa, joissa säilytetään ajoneuvoja tai ladataan niitä.
– Jos polttopuun säilyttämisellä on vaikutusta palon syttymiseen tai leviämiseen, sillä voi olla vaikutusta korvauksen määrään. Nämä arvioidaan aina tapauskohtaisesti.
Eniten mökeiltä varastetaan veneitä ja työkaluja
Mökkivarkauksia tapahtuu ympäri vuoden, mutta vakuutusyhtiölle niitä ilmoitetaan eniten touko–kesäkuussa. Syksyn tai talven aikana tapahtuneet varkaudet paljastuvat vasta, kun kesämökille mennään ensimmäistä kertaa keväällä. Siksi varkauden ajankohtaa voi olla vaikea päätellä.
– Elektroniikkaa varastetaan nykyään verrattain vähän. Sisätiloista varastetaan myös alkoholia ja keittiötarvikkeita. Pihalta varkaiden mukaan saattaa lähteä grilli tai polkupyörä. Muutamia kiukaitakin ovat varkaat vieneet vuosien varrella.
Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään