Säilytä polttopuut oikein

Energian hinnannousu on lisännyt kysyntää puulla lämmittämiseen. Polttopuita varastetaan vuosittain, mutta niitä voi myös vakuuttaa.

Tulevaa talvea varten polttopuita on hankittu moneen kotiin ja mökkiin aiempia vuosia enemmän. Vakuutusyhtiö Ifin tilastoista selviää, että joka vuosi mökeillä tapahtuu polttopuuvarkauksia. Niiden välttämiseksi on halkopinojen säilytyspaikkaa hyvä miettiä.

– Ihanteellista on tietysti pitää polttopuut lukkojen takana. Joka tapauksessa on suositeltavaa säilyttää polttopuut vakuutuspaikassa eli kodin tai mökin läheisyydessä. Ei esimerkiksi niin, että niitä haetaan pidemmältä metsänreunasta aina tarvittaessa, kertoo vakuutuspäällikkö Ismo Ruokoselkä.

Yhtiöön tulee säännöllisesti kysymyksiä polttopuiden vakuuttamisesta ja niiden varkauksia korvataankin koti- ja mökkivakuutuksista.

Säilytä polttopuut turvallisesti

Pelastuslaki sanoo, että helposti syttyvää materiaalia ei tule säilyttää ullakolla, kellarissa, rakennuksen alla tai sen välittömässä läheisyydessä niin, että siitä voi aiheutua tulipalon syttymisen tai leviämisen vaaraa sekä tulipalon sammuttaminen voi vaikeutua.

Polttopuiden säilyttämistä ei suositella myöskään tiloissa, joissa säilytetään ajoneuvoja tai ladataan niitä.

– Jos polttopuun säilyttämisellä on vaikutusta palon syttymiseen tai leviämiseen, sillä voi olla vaikutusta korvauksen määrään. Nämä arvioidaan aina tapauskohtaisesti.

Eniten mökeiltä varastetaan veneitä ja työkaluja

Mökkivarkauksia tapahtuu ympäri vuoden, mutta vakuutusyhtiölle niitä ilmoitetaan eniten touko–kesäkuussa. Syksyn tai talven aikana tapahtuneet varkaudet paljastuvat vasta, kun kesämökille mennään ensimmäistä kertaa keväällä. Siksi varkauden ajankohtaa voi olla vaikea päätellä.

– Elektroniikkaa varastetaan nykyään verrattain vähän. Sisätiloista varastetaan myös alkoholia ja keittiötarvikkeita. Pihalta varkaiden mukaan saattaa lähteä grilli tai polkupyörä. Muutamia kiukaitakin ovat varkaat vieneet vuosien varrella.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

säilytä jätteet

15.2.2023

Säilytä jätteet kotona jäteastioiden ollessa täynnä

Taloyhtiöiden jäteastiat täyttyvät joskus nopeasti, eikä niitä pystytä tyhjentämään riittävän usein. Jätteet tulee tällöin säilyttää ensisijaisesti kotona. Seka- ja biojätteet voi tyhjennysvälin pitkittyessä jättää irtojätteenä keräysastian viereen.

5.10.2022

Turvallisuus huomioon energiansäästössä

Energiaa säästäessä on tärkeää muistaa turvallisuus. Huolimattomuus ja luovat ratkaisut voivat johtaa onnettomuuksiin. Kotona kannattaa tarkistaa palovaroittimen toimivuus ja tehdä turvallisuuskävely perheen tai asuinkumppanien kanssa.

28.10.2022

Savuhaitat pienemmiksi oikealla tulisijan käytöllä

Puun polton ennakoidaan lisääntyvän tulevana talvena energiakriisin vuoksi. On tärkeää polttaa puita oikealla tavalla, jotta ilmastolle ja hengitysilmalle ei aiheudu haittaa. Savu aiheuttaa terveys- ja viihtyvyyshaittoja ympäristölle.

häiriöt taloyhtiössä

5.6.2023

Jatkuvaa häiriötä taloyhtiössä? Toimi näin

Kun joku asukas aiheuttaa taloyhtiössä pitkään jatkuvaa häiriötä, naapureiden tulee ilmoittaa asiasta taloyhtiölle. Vuokranantaja voi ilmoitusten perusteella irtisanoa vuokralaisen. Myös taloyhtiö voi antaa häiritsevää elämää viettävän asukkaan asunnosta hallintaanottovaroituksen.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti