Pelastusala toivoo mökkeilijöiden noudattavan turvallisuutta

Pelastustoimi ja pelastusalan järjestöt toivovat, että ihmiset kiinnittävät huomiota turvalliseen toimintaan mökeillä. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK kehottaa tarkistamaan kymmenen kohdan listan omalla tai vuokramökillä.

Oman toiminnan vastuullisuus on keskeistä asumisen turvallisuuteen liittyvissä asioissa, ollaan sitten kotona tai mökillä. Vammoihin johtaneista tapaturmista 80 prosenttia tapahtuu kotona ja vapaa-ajalla. Erityisesti mökeille avun saaminen voi kestää, joten kaikessa toiminnassa turvallisuus ja onnettomuuksien ehkäisy on tärkeää.

Ensimmäinen asia heti tavaroiden purkamisen jälkeen kannattaa olla oman tai vuokramökin tarkastelu turvallisuussilmällä. Muuten asia helposti unohtuu, ja sillä voi vaarantaa oman tai läheisten turvallisuuden, sanoo pelastusjohtaja Peter Johansson Itä-Uudenmaan pelastuslaitokselta.

Mökkiympäristössä on paljon vaara-alttiita puuhia, aina halon hakkuusta onkimiseen ja trampoliinilla pomppimisesta grillaamiseen. Onnettomuuksia tapahtuu pikkuhaavoista ja nilkannyrjähdyksistä putoamisiin, hukkumisiin tai tulipaloon.

Turvallisuuden huomioiminen kaikessa tekemisessä voi kuulostaa vaikealta, mutta loppujen lopuksi kyse on aivan tutuista asioista: kun grillaan, varmistan, että lähellä ei ole syttyviä materiaaleja ja käsillä on ainakin ämpärillinen vettä, sanoo sisäministeriön pelastusosaston pelastusylitarkastaja Jari Lepistö.

Huolehdi ainakin nämä 10 asiaa kuntoon mökillä:

  • Palovaroittimet toimivat ja niitä on mökin joka kerroksessa.
  • Hätäpoistuminen onnistuu ilman avainta ja tarvittaessa ikkunan kautta nukkumatilastakin.
  • Alkusammutusvälineet ovat helposti saatavilla, esim. sammutuspeite ja käsisammutin.
  • Ensiaputarvikkeet ovat ajan tasalla.
  • Perehdy vuokramökillä takan, saunan ja erilaisten sähkö- ja kaasulaitteiden käyttöön.
  • Älä sytytä tulta palavan materiaalin läheisyydessä ja varaa vähintään ämpärillinen sammutusvettä grillin tai nuotion lähelle.
  • Avotuli on kielletty metsä- tai ruohikkopalovaaran aikana.
  • Omalla mökillä nuohous tulee tehdä kolmen vuoden välein.
  • Pue pelastusliivit ylle veneillessä.
  • Lataa 112 Suomi -sovellus puhelimeesi ja kerro läheisillesi, missä liikut maastossa.

Lue lisää SPEK:n tiedotteesta.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

piha turvalliseksi

29.3.2023

Taloyhtiön piha turvalliseksi kaikille

Miten taloyhtiö voi parantaa pihan turvallisuutta? Parasta olisi, että autoilijoille ja kevyelle liikenteelle olisi omat väylät ja lasten reitti pihan läpi olisi turvattu. Autoilija voi lisätä turvallisuutta lähtemällä liikkeelle keula edellä.

5.10.2022

Turvallisuus huomioon energiansäästössä

Energiaa säästäessä on tärkeää muistaa turvallisuus. Huolimattomuus ja luovat ratkaisut voivat johtaa onnettomuuksiin. Kotona kannattaa tarkistaa palovaroittimen toimivuus ja tehdä turvallisuuskävely perheen tai asuinkumppanien kanssa.

vaihtaa huoneisto-ovet

3.2.2023

Olisiko aika vaihtaa huoneisto-ovet?

Kerrostalojen huoneisto-ovet eivät ole ikuisia. Kun ovi muuttuu salmiakin muotoiseksi ja päivä alkaa paistaa sen raoista, on aika vaihtaa ovi uuteen. Ovien uusiminen kannattaa erityisesti paloturvallisuuden ja äänieristyksen takia.

huomio vintille

28.11.2022

Paloturvallisuudessa huomio vintille

Rakennuksen päästä päähän ulottuva ullakkotila on vanhojen rivitalojen tyypillinen paloturvallisuusongelma. Huoneistossa syttyneen tulipalon savut nousevat ullakolle ja sytyttävät sen ja koko rakennuksen. Ullakkopalojen riskiä voi pienentää estämällä huoneistopaloja.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti