Taloyhtiöriidat – mikä ratkaisuksi?

Alkuvuodesta olen seisoskellut kylmissäni monen taloyhtiön pihalla pohtien sitä, mitä saa rakentaa ja mitä ei. Liian korkeaksi tehty terassi rumentaa maiseman ja ärsyttää naapuria – miksi ihmiset eivät ymmärrä yhteiselämän perussääntöjä? Pihariitojen sovittelu tuo hetkittäin mieleen opetustuokion, jossa opetetaan perusasioita siitä, miten toisia saa kohdella ja mitä kukin saa tehdä ylittämättä sanattomien sääntöjen rajoja.

Taloyhtiöriitoja syntyy monista asioista. Pihariitojen lisäksi riitaa saadaan aikaiseksi mm. kunnossapitovastuusta, osakasremonteista, autopaikoista tai kokouskäytäntöön liittyvistä asioista. Monet riidoista jatkuvat vuosia ja päätyvät tuomioistuinten käsittelyyn aiheuttaen pitkittyneitä taisteluja ja suuria kustannuksia riidan osapuolille.

Sovittelua voidaan pitää erittäin hyvänä ja tehokkaana keinona ratkaista ristiriitatilanteita. Sovitella voi monella tavalla. Menettelytapoja voivat olla vapaaehtoinen neuvottelu ja sovittelu, lakisääteinen sovittelu tuomioistuimen ulkopuolella tai tuomioistuinsovittelu.

Sovittelu on hyvä ja tehokas keino.

Näistä vapaaehtoinen neuvottelu ja sovittelu asian ratkaisemiseksi on nopeaa ja kulut ovat ennakoitavissa. Mikäli sovittelun hoitaa asiantuntija, joka on perehtynyt aiheeseen liittyvään lainsäädäntöön, saadaan sovittelulle myös faktapohjaa, jonka päälle on hyvä rakentaa oikeudenmukainen lopputulos. Usein asiantuntijan roolissa on juristi, mutta joskus neuvottelutiimiin tarvitaan mukaan myös teknistä osaamista, joten parhaimmillaan vapaamuotoinen sovittelu voi perustua tiimityöskentelyyn juridis-teknisten asiantuntijoiden välillä.

Ennen sovitteluun ryhtymistä on syytä toimittaa sovittelijaksi valitulle asiantuntijalle kaikki asiakirjamateriaali. Molempien osapuolien väitteet ja vaatimukset on myös hyvä selvittää jo ennen neuvottelupöytään istumista. Valmisteluvaiheeseen voi liittyä myös mahdollisia kiinteistökäyntejä ja asian taustan selvittämistä asiantuntijoiden johdolla. Tärkeintä sovittelussa on se, että sovittelijaksi valittu asiantuntija johtaa valmisteluvaihetta ja neuvotteluja aktiivisesti.

Monet sovitteluista päätyvät molempia osapuolia edes jokseenkin tyydyttävään lopputulokseen. On kuitenkin huomattava, että vapaaehtoisessa sovittelussa saatu sovinto ei ole täytäntöönpanokelpoinen, jos jompikumpi riidan osapuolista ei halua sitä noudattaa. Kaikkia riitoja ei pystytä selvittämään, jos osapuolilla ei ole siihen tahtotilaa tai jompikumpi haluaa riidellä vain riitelemisen vuoksi.

Kiinteistöliitto Uusimaan juridis-tekninen asiantuntemus on jäsenyhtiöiden käytettävissä sovittelun alkumetreillä. Tavoitteena on puuttua tilanteeseen heti, kun se on todettu, jotta riita ei laajene siten, ettei tiedetä enää mistä riidellään.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

taloyhtiöriidat

18.1.2023

Taloyhtiöriidat kannattaa ratkoa sopimalla

Taloyhtiössä voi syntyä riitoja muun muassa remonteista, maksulaiminlyönneistä ja häiriökäyttäytymisestä. Riidoissa kannattaa pyrkiä aina ensisijaisesti sopuratkaisuun, ja oikeusprosessiin lähteä vasta huolellisen harkinnan jälkeen.

grillaaminen parvekkeella

16.5.2023

Grillaus sallittua myös kerrostalon parvekkeella

Moni kerrostaloasuja haluaa kesän tullen grillata parvekkeella tai terassilla. Osa taloyhtiöiden osakkaista kokee grillaamisen niin häiritsevänä, että haluaisi kokonaan kieltää sen. Kiinteistöliiton mukaan parvekegrillaamista on kuitenkin vaikea kieltää.

valokuituyhteys

22.11.2023

Valokuituyhteys taloyhtiöön? Ota nämä huomioon

Valokuituyhteyksien hankintaa koskevia päätöksiä ei pidä taloyhtiössä tehdä kaupallisten toimijoiden esitteiden pohjalta. Tärkeämpää on selvittää osakkaiden tarpeet ja toiveet, ja muistaa avoimuus kaikessa päätöksenteossa.

ikkunaremontti

6.4.2023

Kaupallinen yhteistyö

Kaikki, mitä taloyhtiön ikkunaremontista on hyvä tietää

Ikkunaremontti on yksi taloyhtiön yleisimmistä remonteista. Se tuo taloyhtiölle asumismukavuutta sekä usein myös rahallista säästöä arvon nousun ja lämmityskulujen laskun myötä. Miten remontissa onnistutaan parhaalla mahdollisella tavalla?

Raksystems

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti