Taloyhtiöiden koronalasku voi langeta asunnon omistajien maksettavaksi

Koronakriisi aiheuttaa taloyhtiöiden ja osakkaiden taloudelle merkittäviä riskejä, joihin on syytä varautua. Jo muutaman osakkaan tai vuokralaisen maksuvaikeudet saattavat keikuttaa taloutta. Tarkista listasta, miten vaikutukset voivat kohdistua yksittäiseen taloyhtiöön.

Taloyhtiöiden taloudellinen tilanne voi koronakriisin pitkittyessä tiukentua monesta syystä:

*Lomautusten muuttuessa irtisanomisiksi yksittäisten vuokralaisten ja osakkaiden maksukyky heikkenee. Taloudelliset vaikeudet näkyvät vastike- ja vuokrarästeinä. Osakkaiden hoito- ja rahoitusvastikkeiden maksuvaikeudet kaatuvat taloyhtiön ja lopulta maksukykyisten osakkaiden syliin.

*Taloyhtiöiden myöntämät liiketilojen vuokrahelpotukset tulevat osakkaiden maksettavaksi
Lyhytaikaisten vuokra-asuntojen, kuten tyhjäksi jääneiden Airbnb-asuntojen, vyöryessä vuokramarkkinaan vuokrat laskevat ja asuntosijoittajien tuotot laskevat. Tämä vaarantaa heidän kykynsä maksaa vastikkeita. Vuokralaiset hakeutuvat jo nyt halvempiin asuntoihin.

*Asuntosijoittajien velkavivun riski realisoituu, kun kassavirta ei riitä lainanlyhennyksien ja vastikkeiden maksamiseen.

*Välttämättömiäkin korjaushankkeita joudutaan siirtämään, kun maksuvelvoitteita lisäävien päätöksien läpivieminen yhtiökokouksissa vaikeutuu.

*Lisärahoituksen saaminen pankeista vaikeutuu.

Taloyhtiöiden taloudelliset riskit kasvavat esimerkiksi maksamattomien vastikkeiden myötä sitä enemmän, mitä pidempään kriisi kestää. Tilanteen tekee erityisen haastavaksi se, ettei mitään standardiratkaisuja ole.

– Jokaisen taloyhtiön tilanne eroaa esimerkiksi taloudellisen tilan, korjausvelan ja yhtiölainojen määrän, osakkaiden maksukyvyn, vuokratulojen määrän, sijoittajien määrän sekä taloyhtiön koon ja sijainnin osalta. Aivan kriittisen tärkeä on myös rahoituksellinen asema pankkien suuntaan, mikä ratkaisee mahdollisesti tarvittavien rahoitusjärjestelyiden saatavuuden, isännöintialan uuden haastajan Emännöintitoimisto Aamun perustaja Jussi Laukkanen kertoo.

– Ylivoimaisesti suurin riski kohdistuu taloyhtiöihin, joilla on paljon korjausvelkaa, runsaasti maksamatonta yhtiölainaa, paljon vuokratuloja ja paljon asuntosijoittajia. Lisäksi mitä pienempi taloyhtiö, sitä vähemmän jakajia lisäkustannuksille on. Taloudelliset puskurit ovat lisäksi yleensä pienempiä, ja lainaa on vaikeampi saada.

 

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

asumisoikeusasunnon hakeminen

9.5.2023

Asumisoikeusasunnon hakeminen muuttuu

Asumisoikeusasuntojen hakemista uudistetaan. Syksystä 2023 alkaen järjestysnumero haetaan ARAlta riippumatta siitä, missä kunnassa haettu asunto sijaitsee. Kuntien myöntämiä järjestysnumeroita voi käyttää vuoden 2023 loppuun asti.

22.11.2022

Taloyhtiöiden hallitukset: Väestönsuojat hyvässä kunnossa

Turvallisuusasiat ovat nostaneet merkitystään taloyhtiöiden toiminnassa viime vuosina. Tuoreen kyselyn mukaan taloyhtiöiden väestönsuojista enemmistö on joko varsin tai erittäin hyvässä kunnossa.

lainakatto

13.10.2022

VATT: Lainakatto vaikeuttaa pienituloisten ensiasunnon ostoa

Lainakaton käyttöönotto vähensi ensiasunnon ostajien määrää pienituloisissa kotitalouksissa, kertoo VATT. Lainakattouudistus onnistui kuitenkin vähentämään kotitalouksien velkaantumista.

18.10.2022

Danske Bank: Suomalaisnuoret haaveilevat yhä omistusasunnosta

Suomalaisnuorten haave omistusasunnosta ei ole kaatunut vaikeina aikoina, vaan päinvastoin voimistunut. Suurin osa alle 30-vuotiaista aikoo ostaa omistusasunnon tulevaisuudessa. Asunto on nuorille sekä koti että sijoitus.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti