Taloyhtiö remontoi – onko vuokralainen oikeutettu vuokranalennukseen?

Vuokralaisella on oikeus saada joko vuokraa alennetuksi tai kokonaan vapautus vuokran maksamisesta siltä ajalta, kun asunto ei ole käyttökunnossa. Vuokranmaksusta vapautumisesta tai vuokranalennuksesta täytyy kuitenkin aina sopia vuokranantajan kanssa.

Kiinteistön hyvä kunnossapito edellyttää, että rakennusta korjataan aika ajoin. Korjaustoimenpiteet voivat kestää muutamista päivistä kuukausiin ja ne voivat kohdistua rakennuksen ulkopuolisiin osiin kuten julkisivuremontissa, tai itse asuinhuoneistoihin kuten putkiremontissa. Taloyhtiön teettämistä remonteista aiheutuu usein asumishaittaa taloyhtiön asukkaille. Esimerkiksi julkisivuremontin aikana rakennus saattaa olla huputettu, jolloin ikkunoista ei näe ulos ja huoneiston ilmanvaihto heikkenee. Putkiremontin aikana taas koko asunto saattaa olla ainakin jonkin aikaa asuinkelvoton.

Alennuksen määrästä tai vuokranmaksun vapautuksesta on aina sovittava vuokranantajan kanssa.

Vaikka osakkeenomistajat maksavat remontin ajalta hoitovastiketta aivan normaalisti, vuokralaisella on lain mukaan oikeus vuokranalennukseen siltä ajalta, kun asunto on ollut puutteellisessa kunnossa. Jos asuntoa ei voi remontin aikana käyttää lainkaan, vuokralaisella on oikeus saada kokonaan vapautus vuokranmaksusta. Vuokranmaksusta vapautumista tai vuokranalennuksen määrää harkittaessa täytyy ottaa huomioon remontin kesto ja sen merkitys huoneiston käytölle. Kylpyhuone- ja keittiötilojen puutteellisuudet ovat olennaisempia kuin esimerkiksi makuu- tai vaatehuoneissa olevat puutteet.

Vuokranalennuksen määrästä täytyy sopia

Vuokralainen ei voi päättää vuokranalennuksesta itse tai jättää koko vuokraa maksamatta, vaikka omasta mielestään olisikin oikeutettu vuokranalennukseen. Alennuksen määrästä tai vuokranmaksun vapautuksesta on aina sovittava vuokranantajan kanssa. Sopimus alennuksesta kannattaa tehdä kirjallisesti.

Putkiremontin johdosta vuokraan annetaan yleensä 30–50 % ja julkisivuremontin johdosta 15–30 % alennus siltä ajalta, kun huoneisto on ollut puutteellisessa kunnossa tai osittain poissa käytöstä. Hissiremontissa kysymykseen tulevan vuokranalennuksen suuruus voi olla noin 10 %:n luokkaa, mikäli hissillä on olennainen merkitys huoneiston käytön kannalta. Suositukset perustuvat kuluttajariitalautakunnan ja tuomioistuinten ratkaisukäytäntöön.

Jos huoneistoa ei remontin tai muiden korjaustöiden aikana voi käyttää lainkaan, vuokralaisen ei tarvitse maksaa tältä ajalta vuokraa. Jos vuokralainen voi kuitenkin säilyttää asunnossa tavaroitaan remontin aikana, häneltä voi periä ns. varastointivuokran suuruista vuokraa. Vuokranantaja ei ole velvollinen hankkimaan remontin ajaksi vuokralaiselle sijaisasuntoa, vaikka asunto olisikin asuinkelvoton.

Sanna Hughes

Kirjoittaja on Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

uusi lämmitysjärjestelmä

10.10.2022

Uusi lämmitysjärjestelmä tuo säästöjä

Helsinkiläinen As Oy Katajaharjuntie 15 vaihtoi kaukolämmön usean energialähteen yhdistelmään. Poistoilman lämmön talteenotosta, maalämmöstä ja aurinkoenergiasta koostuva yhdistelmä on ollut huoleton ratkaisu ja tuonut säästöjä.

jätekeräys

19.5.2023

Jätekeräys kuntoon pienellä pihalla

As Oy Porvoon Rauhankatu 39 uusi jäteastiansa kolme vuotta sitten. Vanha jätepiste sijaitsi talon seinustalla ja oli siten paloturvallisuusriski. Jätelain muutokset voivat tuottaa vaikeuksia erityisesti pienille taloyhtiöille, mutta ratkaisuja löytyy.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

13.1.2023

Mitä on vastuullisuus taloyhtiössä?

Vastuullisuuskeskustelu ulottuu lähivuosina myös taloyhtiöihin, ja hyvin hoidetut taloyhtiöt nousevat arvoon. Vastuullisuuteen kuuluu niin ekologinen, taloudellinen kuin sosiaalinen vastuu. Suunnitelmallinen kiinteistönpito on keskeinen osa vastuullisuuden johtamista.

riski

28.4.2023

Osakasrakenne voi olla taloyhtiölle riski

Taloyhtiöiden mahdollisuudet saada lainaa ovat heikentyneet, kun pankit kiristävät kriteerejään. Erityisen synkältä tilanne näyttää yhtiöissä, joiden asukkaista valtaosa on eläkeläisiä. Myös tyhjillään olevat asunnot muodostavat yhtiölle riskin.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti