PTT arvio asuntojen hintojen jatkavan nousuaan

Koronakriisistä huolimatta asuntomarkkinoiden tila on vahva. Asuntojen hinnat ovat nousseet pääkaupunkiseudulla ja kehyskunnissa. Pellervon taloustutkimuksen ekonomisti Peetu Keskisen mukaan myös omakotitalojen hinnat nousevat kysyntäsyistä.

Huoneistokeskus puolestaan kertoo, että heinäkuussa vanhojen kaksioiden neliöhinnat nousivat Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Tampereella, Turussa, Jyväskylässä, Oulussa ja Lahdessa.

Danske Bank on laskenut asumisen hintojen keskimääräiset kasvuasteet vuoden 2019 lopulta kevääseen 2021. Ruotsissa hinnat ovat nousseet jaksolla 18 prosenttia, Tanskassa 16 prosenttia, Norjassa 11 prosenttia ja Suomessakin 5 prosenttia.

Koronan hellittäminen, alhaiset korot, kuluttajien optimistiset odotukset ja haluttujen kohteiden niukkuus nostavat asuntojen hintoja.

− Hinnat ovat nousseet eniten pääkaupungeissa ja muissa suurissa kaupungeissa. Korkotaso pysyy hyvin matalana pitkään, Keskinen sanoo.

Markkinat paikoin kuumentuneet

Kiinteistöliiton pääekonomisti Jukka Kero huomauttaa, että kiinteistö- ja rakennusalan markkinat ovat paikoitellen kuumentuneet.

Korona ei peloista huolimatta ole jarruttanut asuntorakentamista. Keron mukaan markkinoita leimaa ylikysyntä.

− Rakentaminen on vilkasta ja kustannustasot ovat nousseet, Kero summaa.

Esimerkiksi puutavaran hinta on noussut vuodessa yli 30 prosenttia. Teräsrakenteiden hinnat ovat kohonneet noin 15 prosenttia.

Rakennuskustannusindeksi on kaiken kaikkiaan noussut viime kuukausina. Kustannusten nousu nakertaa rakentajien tuloksia.

Asuinrakentaminen yli odotusten

Keron mukaan asuntorakentaminen on niin kiivasta, etteivät asuntoaloitukset juuri laske vuonna 2021. Vuonna 2020 aloitettiin yhteensä hieman yli 40 000 asunnon rakentaminen. Asuinrakentamisen määrä on siis edelleen suuri.

Myös kerrostaloasuntojen hoitokulut nousevat lähes kolmen prosentin vuosivauhtia. Jatkossa voi odottaa, että kiinteistövero, sähkö, asunnon korjaukset, vesi, jätemaksut, kaukolämpö ja isännöinti tulevat aiempaa kalliimmiksi.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

16.2.2022

Tyhjiä asuntoja on yhä enemmän

OP Ryhmän tuoreen asuntomarkkinakatsauksen mukaan Suomen asuntokannasta 11,4 prosenttia on vailla vakituista asukasta. Tilastokeskuksen mukaan vailla vakituista asukasta oli yli 357 000 asuntoa vuonna 2020. Asuntomarkkinatutkimusten mukaan tyhjien asuntojen luonnollinen osuus asuntokannasta olisi noin viisi prosenttia.

12.4.2022

Rakli: Rakennuskustannusten nousu vaikeuttaa vuokra-asuntojen tuotantoa

Vuokra-asuntosijoittamisen suosio pysyy vahvana taloudellisen toimintaympäristön epävarmuuden kasvusta huolimatta. Kaikkien ammattimaisten sijoittajaryhmien ennakoidaan kasvattavan vuokra-asuntosijoituksiaan. Raklin Vuokra-asuntobarometrin jyrkin muutos viime syksyyn verrattuna nähtiin vastaajien lähes yksimielisissä näkemyksissä rakennuskustannusten kehityksestä.

11.1.2022

Asuntojen myyntiä pantataan, kun ostettavaakaan ei löydy

Vuosituhannen ennätysvuosi 2021 kiinteistönvälityksessä päättyi odottavissa tunnelmissa. SKVL näkee etenkin suurten ikäluokkien lisääntyvän liikehdinnän tuovan mielenkiintoisen lisän markkinoihin, kunhan koronan aiheuttama epäröinti väistyy. − Asuntomarkkinoilla on vedetty henkeä ja alkaneelta vuodelta 2022 odotetaan jatkuvan hyvän kysynnän myötä loivaa hintojen nousua, sanoo SKVL:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg järjestön tiedotteessa.

8.4.2022

Nordea ennustaa vastikkeisiin usean prosentin korotusta

Venäjän hyökkäys Ukrainaan näkyi Nordea Kiinnitysluottopankin toimitusjohtajan Jussi Pajalan mukaan asuntolainatiskeillä noin 20 prosentin notkahduksena hakemusten määrässä helmi–maaliskuun vaihteessa. − Puhuttiin 2–3 viikosta. Ei ole selvää, johtuiko notkahdus suoraan sodasta vai sattuiko samaan aikaan jotain muuta, Pajala sanoo.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti