PTT arvio asuntojen hintojen jatkavan nousuaan

Koronakriisistä huolimatta asuntomarkkinoiden tila on vahva. Asuntojen hinnat ovat nousseet pääkaupunkiseudulla ja kehyskunnissa. Pellervon taloustutkimuksen ekonomisti Peetu Keskisen mukaan myös omakotitalojen hinnat nousevat kysyntäsyistä.

Huoneistokeskus puolestaan kertoo, että heinäkuussa vanhojen kaksioiden neliöhinnat nousivat Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Tampereella, Turussa, Jyväskylässä, Oulussa ja Lahdessa.

Danske Bank on laskenut asumisen hintojen keskimääräiset kasvuasteet vuoden 2019 lopulta kevääseen 2021. Ruotsissa hinnat ovat nousseet jaksolla 18 prosenttia, Tanskassa 16 prosenttia, Norjassa 11 prosenttia ja Suomessakin 5 prosenttia.

Koronan hellittäminen, alhaiset korot, kuluttajien optimistiset odotukset ja haluttujen kohteiden niukkuus nostavat asuntojen hintoja.

− Hinnat ovat nousseet eniten pääkaupungeissa ja muissa suurissa kaupungeissa. Korkotaso pysyy hyvin matalana pitkään, Keskinen sanoo.

Markkinat paikoin kuumentuneet

Kiinteistöliiton pääekonomisti Jukka Kero huomauttaa, että kiinteistö- ja rakennusalan markkinat ovat paikoitellen kuumentuneet.

Korona ei peloista huolimatta ole jarruttanut asuntorakentamista. Keron mukaan markkinoita leimaa ylikysyntä.

− Rakentaminen on vilkasta ja kustannustasot ovat nousseet, Kero summaa.

Esimerkiksi puutavaran hinta on noussut vuodessa yli 30 prosenttia. Teräsrakenteiden hinnat ovat kohonneet noin 15 prosenttia.

Rakennuskustannusindeksi on kaiken kaikkiaan noussut viime kuukausina. Kustannusten nousu nakertaa rakentajien tuloksia.

Asuinrakentaminen yli odotusten

Keron mukaan asuntorakentaminen on niin kiivasta, etteivät asuntoaloitukset juuri laske vuonna 2021. Vuonna 2020 aloitettiin yhteensä hieman yli 40 000 asunnon rakentaminen. Asuinrakentamisen määrä on siis edelleen suuri.

Myös kerrostaloasuntojen hoitokulut nousevat lähes kolmen prosentin vuosivauhtia. Jatkossa voi odottaa, että kiinteistövero, sähkö, asunnon korjaukset, vesi, jätemaksut, kaukolämpö ja isännöinti tulevat aiempaa kalliimmiksi.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

12.4.2022

Rakli: Rakennuskustannusten nousu vaikeuttaa vuokra-asuntojen tuotantoa

Vuokra-asuntosijoittamisen suosio pysyy vahvana taloudellisen toimintaympäristön epävarmuuden kasvusta huolimatta. Kaikkien ammattimaisten sijoittajaryhmien ennakoidaan kasvattavan vuokra-asuntosijoituksiaan. Raklin Vuokra-asuntobarometrin jyrkin muutos viime syksyyn verrattuna nähtiin vastaajien lähes yksimielisissä näkemyksissä rakennuskustannusten kehityksestä.

asuntojen nousevat

16.2.2023

PTT: Asuntojen hinnat laskevat ja vuokrat nousevat

Talouden epävarmuus ja nousevat korot laskevat asuntojen hintoja myös tänä vuonna, kertoo Pellervon taloustutkimus PTT:n ennuste. Vuoden lopulla asuntomarkkinat alkavat taas toipua. Vuokra-asuntojen kysyntä kasvaa alueellisesti alkuvuonna.

8.4.2022

Nordea ennustaa vastikkeisiin usean prosentin korotusta

Venäjän hyökkäys Ukrainaan näkyi Nordea Kiinnitysluottopankin toimitusjohtajan Jussi Pajalan mukaan asuntolainatiskeillä noin 20 prosentin notkahduksena hakemusten määrässä helmi–maaliskuun vaihteessa. − Puhuttiin 2–3 viikosta. Ei ole selvää, johtuiko notkahdus suoraan sodasta vai sattuiko samaan aikaan jotain muuta, Pajala sanoo.

osakeasuntojen

28.10.2022

Osakeasuntojen kauppa vaimeni heinä–syyskuussa

Vanhojen osakeasuntojen hinnat ovat samalla tasolla kuin viime vuonna samaan aikaan. Hinnat laskivat kuluvan vuoden edellisestä neljänneksestä 1,7 prosenttia. Uusien asuntojen kauppoja tehtiin lähes puolet vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti