Moni jää lumikeleillä kotinsa vangiksi

Jokatalvinen taistelu lumikasoja vastaan on totta myös eteläisimmässä Suomessa. Kun lunta sataa paljon, suurimmissa vaikeuksissa eivät ole autoilijat, vaan erilaisia apuvälineitä käyttävät ihmiset. Esimerkiksi pyörätuolin, rollaattorin tai vaikka lastenvaunujen kanssa liikkuminen umpihangessa tai puutteellisesti auratulla jalkakäytävällä voi olla ylitsepääsemättömän vaikeaa.

– Huonoin tilanne on nimenomaan asuntojen pihoilla, sillä niiden auraus on kiinteistönomistajien vastuulla. Esimerkiksi palvelutalojen kulkuväylät voivat olla niin tukossa, että niiden lähelle ei pääse invatakseilla. Työnnä siinä sitten umpihangessa auton painoista sähköpyörätuolia, puuskahtaa pyörätuolilla liikkuva Pirkko Kuusela.

– Kaupungille lähtiessä täytyy miettiä, voiko siellä liikkua ilman että täytyy tilata taksi jokaista puolen kilometrin siirtymää varten, Kuusela lisää.

Aurauslumet tukkivat jalkakäytävät

Jalkakäytävät ja invapaikat ovat myös suosittuja aurauslumen varastointipaikkoja. Kun invapaikalla on parimetrinen lumivuori, liikkumisesteisen ihmisen on vaikeaa päästä vaikkapa kauppareissulle.

– Kun lunta sataa paljon kerralla tai lumisade jatkuu pitkään, talvikunnossapidon järjestelmät joutuvat koetukselle. Aurattavia alueita on paljon ja ne pitäisi hoitaa jopa monta kertaa päivän aikana. Lisäksi taloyhtiöissä piha-alueilla täytyy huomioida talviolosuhteet esimerkiksi liukkaus, lumen auraussuunnat ja lumen kasauspaikat, toteaa esteettömyysasiantuntija Harri Leivo Invalidiliitosta.

Jos kinokset kyllästyttävät, Invalidiliiton Pääkallokelit-verkkosivustolta voi tarkistaa, kuka vastaa tietyn alueen talvikunnossapidosta. Kiinteistön omistajan vastuulla on esimerkiksi kiinteistön rajalla kulkeva jalkakäytävä. Myös jalkakäytävän viereen aurattujen lumien poisto kuuluu kiinteistön omistajalle. Kunta puolestaan vastaa ajoväylistä sekä yhdistetyistä jalkakäytävä-pyöräteistä. Talvikunnossapidon velvollisuuksiin kuuluvat esimerkiksi lumen ja jään poisto, liukkauden torjunta ja aurattujen lumien poiskuljetus.

Katso video: Pyörätuolin käyttäjän arkea lumikeleillä

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

kaukojäähdytys

16.10.2023

Kaukojäähdytys tuo helpotusta arkeen

Hellejaksot lisääntyvät Suomessa ja sen myötä korostuu myös jäähdytyksen merkitys. Helsingissä helpotusta helteeseen tuo kaukojäähdytys. Kaukojäähdytykseen voi liittyä, jos sijaitsee kohtuullisen lähellä jo olemassa olevia kaukojäähdytysverkostoja.

13.6.2023

Jäähdytä järkevästi hellepäivinä

Valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva varoittaa liiallisesta jäähdyttämisestä hellepäivinä. Lämpötila on helteellä järkevämpää pitää lähempänä 25:tä kuin 21:tä astetta. Sisälämpötilaa voi viilentää myös muilla keinoin kuin koneellisesti jäähdyttämällä.

huoltokirja

24.11.2023

Sähköinen huoltokirja tuo ryhtiä kunnossapitoon

Huoltokirja tuo suunnitelmallisuutta yhtiön hallintoon, kiinteistön huoltoon ja kunnossapitoon. Monessa taloyhtiössä sitä ei kuitenkaan ole koskaan otettu käyttöön. As Oy Meri-Kampissa huoltokirjan tiedot löytyvät sähköisestä järjestelmästä.

22.8.2023

Kaupallinen yhteistyö

Picote tuo globaalin näkökulman putkien kunnostukseen

Picote tunnetaan rakenteita rikkomattomasta tekniikastaan myös Yhdysvalloissa, jonne se laajentui jo vuonna 2013. Nykyään Picotella työskentelee Pohjois-Amerikassa jo 10 työntekijää. Yritys laajentuu edelleen ja tekee jatkuvasti uusia innovaatioita.

Picote

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti