Milloin taloyhtiö voi ottaa huoneiston hallintaansa?

huoneiston hallintaanotto

Häiritsevästä elämästä voidaan puhua silloin, kun naapureille aiheutuu jatkuvaa ja toistuvaa häiriötä, eikä sen voida katsoa olevan merkitykseltään vähäistä. Taloyhtiön puuttumiskeino häiritsevään elämään on huoneiston hallintaanotto, mutta näin järeälle toimenpiteelle tarvitaan aina painavat perustelut.

Jos joku asukkaista kokee, että naapureista aiheutuu toistuvaa häiriötä, taloyhtiö joutuu asukkaan häiriöilmoituksen saatuaan arvioimaan, onko kyse varsinaisesta häiritsevästä elämästä vai normaaliin elämään kuuluvista äänistä, kuten pyykinpesusta tai lasten leikeistä.

– Yhteisöasumisessa ei voida vaatia täyttä hiljaisuutta edes yöaikaan, eikä taloyhtiö voi järjestyssäännöissään kieltää normaalia elämää. Niinpä yöaikaan on sallittua käydä suihkussa, eikä huoneiston hallintaanottoon voida ryhtyä sen vuoksi, että vauva itkee öisin, Kiinteistöliiton juristi Tiina Räsänen sanoo.

Tyypillisin esimerkki asukkaan häiritsevästä käytöksestä lienee asunnossa yöaikaan tapahtuva metelöinti, kuten kovaääninen juhliminen ja musiikin kuuntelu.

Huoneiston hallintaanotto on pitkä prosessi

Jos taloyhtiön hallitus katsoo, että kyse ei ole normaalista vaan häiritsevästä elämästä, ensimmäinen toimenpide on antaa osakkaalle varoitus. Jo tätä ennen häiriöstä valittanutta on hyvä ohjeistaa pitämään häiriöistä kirjaa. Varoitus tulee antaa tiedoksi osakkaalle ja myös mahdolliselle vuokralaiselle haastemiehen kautta tai muuten todistettavalla tavalla.

– Jos häiriöt jatkuvat varoituksesta huolimatta, taloyhtiön hallitus kutsuu koolle yhtiökokouksen päättämään huoneiston hallintaanotosta, Räsänen kertoo.

Hallintaanottopäätös tulee antaa tiedoksi osakkaalle ja mahdolliselle vuokralaiselle 60 päivän kuluessa yhtiökokouksen päätöksestä. Kun osakas tai asukas on saanut tiedon, hänellä on 30 päivää aikaa nostaa moitekanne käräjäoikeuteen. Jos moitekanne nostetaan, tuomioistuin ottaa kantaa siihen, onko hallintaanotto ollut aiheellinen. Jos moitekannetta ei tule, voi taloyhtiö ryhtyä toimenpiteisiin asunnon saamiseksi taloyhtiön hallintaan. Hallintaanotossa osakas menettää huoneiston hallintaoikeuden taloyhtiölle enintään kolmeksi vuodeksi. Hallituksen on vuokrattava huoneisto käyvästä hinnasta sopivalle vuokralaiselle.

– Huoneiston hallintaanotto ei ole nopea prosessi, vaan se kestää nopeimmillaankin kuukausia, pahimmillaan vuosia. Lisäksi pitää huomioida, että näyttötaakka häiritsevästä elämästä on tuomioistuimessa taloyhtiöllä, joten häiriöt on pystyttävä näyttämään toteen, Räsänen muistuttaa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

jätekeräys

19.5.2023

Jätekeräys kuntoon pienellä pihalla

As Oy Porvoon Rauhankatu 39 uusi jäteastiansa kolme vuotta sitten. Vanha jätepiste sijaitsi talon seinustalla ja oli siten paloturvallisuusriski. Jätelain muutokset voivat tuottaa vaikeuksia erityisesti pienille taloyhtiöille, mutta ratkaisuja löytyy.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

13.1.2023

Mitä on vastuullisuus taloyhtiössä?

Vastuullisuuskeskustelu ulottuu lähivuosina myös taloyhtiöihin, ja hyvin hoidetut taloyhtiöt nousevat arvoon. Vastuullisuuteen kuuluu niin ekologinen, taloudellinen kuin sosiaalinen vastuu. Suunnitelmallinen kiinteistönpito on keskeinen osa vastuullisuuden johtamista.

riski

28.4.2023

Osakasrakenne voi olla taloyhtiölle riski

Taloyhtiöiden mahdollisuudet saada lainaa ovat heikentyneet, kun pankit kiristävät kriteerejään. Erityisen synkältä tilanne näyttää yhtiöissä, joiden asukkaista valtaosa on eläkeläisiä. Myös tyhjillään olevat asunnot muodostavat yhtiölle riskin.

23.3.2023

Isännöinnin erillisveloitukset nousseet kuukausipalkkioita enemmän

Isännöintiyritykset laskuttavat taloyhtiöiltä kiinteän kuukausipalkkion lisäksi erillisveloituksia. Niiden suuruus vaihtelee huomattavasti. Erillisveloitukset ovat nousseet vuoteen 2020 verrattuna.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti