Mitä vastuunjako tarkoittaa?

Kun kylppäristä löytyy kosteutta, kuka selvittää vaurion syyn ja kenen kuuluu maksaa korjaukset? Entä kenen piikkiin parvekelasit korjataan? Minne soittaa, kun viemäri ei vedä tai WC-pönttö vuotaa – vai pitäisikö tällöin tehdä itse jotain? Tämän määrittää vastuunjako.

Vastuunjako taloyhtiössä määrittää käytännössä sen, kuuluuko asunnon rakenteen, osan tai laitteen kunnossapito ja korjaus osakkaan vai taloyhtiön maksettavaksi. Yksinkertaistetusti: se hoitaa ja maksaa, jolle vastuu lain mukaan kuuluu. Kunnossapitovastuista määrätään asunto-osakeyhtiölaissa.

Lain mukainen vastuunjako

Taloyhtiön ja osakkaan välisestä kunnossapitovastuun jaosta määrätään karkealla tasolla asunto-osakeyhtiölain 4 luvussa. Lain mukaan kunnossapitovastuu jakautuu seuraavasti:

  • Taloyhtiö vastaa rakenteiden ja eristeiden sekä erilaisten perusjärjestelmien (mm. lämmitys-, sähkö-, vesijohto- ja viemärijärjestelmät) kunnossapidosta.
  • Osakas vastaa huoneiston sisäosien kunnossapidosta lukuun ottamatta taloyhtiön vastuulle kuuluvia rakenteita, eristeitä ja perusjärjestelmiä.

Vastuunjaosta voidaan päättää taloyhtiössä myös toisin. Jos näin halutaan tehdä, laista poikkeava vastuunjako on kirjattava yhtiöjärjestykseen. Oman taloyhtiön käytäntö kannattaa tarkistaa yhtiöjärjestyksestä tai isännöitsijältä. Yleensä erillistä määräystä ei ole, jolloin noudatetaan lakia ja Taloyhtiön vastuunjakotaulukkoa.

Tarkat vastuut selviävät Taloyhtiön vastuunjakotaulukosta

Aina ei ole itsestään selvää, kuuluuko korjaus osakkaan vai taloyhtiön vastuulle. Silloin vastaus löytyy Kiinteistömedia Oy:n vastuunjakotuotteista.

Taloyhtiön vastuunjakotaulukossa kerrotaan yksityiskohtaisesti, miten kunnossapitovastuu osakkaan ja taloyhtiön välillä jakautuu. Siinä käydään läpi kaikki huoneistoissa olevat järjestelmät, laitteet ja osat – käytännössä rakenteet, pinnoitteet, ovet, ikkunat, kiinteät kalusteet ja laitteet, lämmitys-, sähkö-, vesijohto- ja viemärijärjestelmät laitteistoineen sekä piha-alueet.

Taloyhtiön vastuunjakotaulukon ovat laatineet Suomen Kiinteistöliiton ja Kiinteistöliitto Uusimaan lakimiehet ja insinöörit.

Esimerkkejä vastuunjaosta – kuka korjauksen maksaa?

Jotta lain mukaista vastuunjakoa olisi helpompi hahmottaa, alla on muutama esimerkki kunnossapitovastuun jakautumisesta:

  1. KEITTIÖ: Osakas vastaa kodinkoneiden ja niiden liitäntäjohtojen kunnossapidosta, koska ne ovat huoneiston sisäisiä, irrallisia osia eivätkä rakennetta, eristettä tai osa perusjärjestelmää. Yhtiö vastaa taas vesilukon, hanan sekä vesijohto- ja viemäriputkistojen kunnosta, koska ne ovat osa vesijohto- ja viemärijärjestelmää.
  2. KYLPYHUONE: Osakas vastaa laatoituksen kunnossapidosta ja korjaamisesta, koska laatoitus on huoneiston sisäistä pintarakennetta. Yhtiö vastaa taas seinärakenteiden ja vedeneristeiden kunnossapidosta ja korjaamisesta, koska ne ovat rakenteita ja eristeitä.
  3. PARVEKE: Osakas vastaa parvekkeen lattiapinnan ja parvekekaiteen sisäpinnan kunnossapidosta ja korjaamisesta, koska ne ovat pinnoitteita eivätkä osa julkisivua. Yhtiö vastaa kaikkien muiden parvekkeen osien kunnosta, koska ne ovat osa rakennetta ja samalla osa julkisivua.

Epätietoisen kannattaa ottaa yhteyttä oman taloyhtiön hallitukseen tai isännöitsijään. Myös Kiinteistöliitosta saa neuvontaa vastuukysymyksissä (ks. yhteystiedot täältä).

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

10.7.2023

Hajulukon kunnossapitovastuu kuuluu yhtiölle

Kiinteistöliitto muutti tulkintaansa pesualtaiden hajulukon kunnossapidon vastuunjaosta vuonna 2019, kun vastuunjakotaulukko uudistettiin. Uuden tulkintasuosituksen mukaan vesilukon puhdistamisvastuu siirtyi osakkaalta yhtiölle.

Tilaajille

vastuunjako

8.6.2023

Vastuunjako vaatii pykälätuntemusta

Taloyhtiön ja osakkaiden kunnossapidon vastuunjaosta säädetään asunto-osakeyhtiölaissa. Sen mukaan osakas vastaa huoneistonsa sisäpuolisten osien kunnossapidosta, yhtiö puolestaan rakenteista, ulko-ovista, ikkunoista, eristeistä sekä perusjärjestelmistä.

kunnossapitovastuu taloyhtiössä

8.9.2023

Miten kunnossapitovastuu taloyhtiössä jakautuu?

Asunto-osakeyhtiölaki määrää, mitkä kunnossapitotoimet kuuluvat taloyhtiölle ja mitkä osakkaalle. Yhtiö vastaa rakenteiden, eristeiden ja perusjärjestelmien kunnossapidosta. Osakkeenomistajalle kuuluu vastuu huoneiston sisäosien ja kiinteiden kalusteiden kunnossapidosta.

Tilaajille

vuokralaisia

14.6.2023

Auta vuokralaista pitämään asunto kunnossa

Taloyhtiöissä asuu paljon osakkaiden vuokralaisia, jotka on tärkeää ottaa mukaan kaikkeen asumisviestintään. Vuokranantajan tulee varmistaa, että vuokralainen saa riittävän tiedon hoitovastuistaan, ja rohkaista tätä ilmoittamaan vioista ja puutteista.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti